Дизелови лимузини

Mercedes Е350 CDI сравнен с Audi Аб 3.0 TDI, BMW 530d, Citroen C6V6HDi 240 и Jaguar XF 3.0 V6 Diesel
Новата 5-а серия на BMW самоуверено се стреми към върха. Заслужава ли този модел да се изкачи на почетната стълбица?
Срещите на върха са като груповата терапия при психолога. Те безмилостно разкриват истинския характер на присъстващите. И най-често амбицията е само една - кариера!
Кой ще дръпне по-напред? Кой ще изпревари останалите? Кой ще блесне с най-висока компетентност? Тези, които се провалят, губят всякакви шансове за напредък в службата. Шефът ще предпочете само тези, които се представят най-добре, които са най-напористи. Тези качества са търсени и при автомобилите от високия клас, където се появи нов играч. Новата 5-а серия на BMW е тук и се бори за първото място.
Това никак не се харесва на наложилите се играчи. Всичките се борят за благоволението на шефовете, всичките предлагат престиж, но само един ще успее да спечели първото място.
Така че е време за среща на напетите водачи, всеки от които ще се бори за победата с голямо желание и индивидуална концепция. Оборудвани с трилитрови дизели, тези автомобили са най-доброто, което в момента се предлага днес на пазара.
Тези изискани 6-цилиндрови лимузини предлагат идеалния компромис между мощност и ефективност. Нека набързо ви представим автомобилите в теста.

Mercedes Е 350 CDI: популярен автомобил с подчертан представителен талант. Многостранен, уверен, със склоност към господарски маниери, непопулярен сред младото поколение. През есента ще бъде представен и двигател, подсилен до 265 к.с. и 600 Нм.
Audi Аб 3.0 TDI: много респектиращ и амбициозен автомобил със серийно двойно задвижване. Няма да ви завърти главата, но ще ви предложи всичко, от което се нуждае един шеф. Недостатък: вече е понатрупал годинки.
BMW 530d: новата звезда в този клас. Автомобил с младежки и динамичен дух, с качества на атлет в перфектна спортна форма - елегантен, фотогеничен и самоуверен. Ще успее ли да се намеси в подреждането на почетната стълбица?
Citroen C6V6HDi 240:
Аутсайдер с големи амбиции. Вместо да ни убеждава с вътрешни качества, той ни мотивира с външността си. „Французин" и „човек на живота", който си позволява някои чаровни странности. Но може да стигне далеч благодарение на представителната си външност.
Jaguar XF 3.0 V6 Diesel:
мускулест представител на модерната британската школа, но традиционалист по душа. Леко арогантен в претенциите си.

Класирането:
Jaguar XFJaguar XF 3.0 V6 Diesel: под пара – 329 точки
XF е личност. Когато бъде пришпорен, той се разгневява и изчезва в димна завеса
Свършено е с ретро стила на S-Type и неговия странен британски дизайн. XF се е променил в правилната посока и вече има модерно излъчване. Лежи на пътя тежко като трезор на английска банка. Нищо чудно, със собственото си тегло от 1.9 тона е сред най-тежките автомобили в този клас. А с дължината си от 4,96 метра е и най-дългият в теста. Който сега очаква просторен интериор, ще остане разочарован. Отпред предлагането на място е прилично, но отзад е по-тясно, отколкото при конкуренцията. И все пак обзавеждането в интериора е много изискано и стилно. Много кожа, дърво и сребристи повърхности, освен това електрическите „магии" на дюзите на вентилацията и въртящият се бутон на автоматичната трансмисия са хармонична комбинация от традиционното и модерното. Кормилното управление не е толкова сполучливо. То работи твърде меко и не е достатъчно информативно. Окачването също не може да достигне нивото на германските конкуренти - един автомобил от високия клас няма право да друса така. Ще приемем, че тези настройки могат да бъдат наречени и спортни. Jaguar здраво впива нокти в асфалта и лежи на пътя неутрално. Но само до момента, в който деактивирате ESP. Тогава се появява опасност от свръхзавиване и джентълменът наистина може да „превърти".

Citroen C6V6HDiCitroen C6V6HDi 240 : Мекият – 332 точки
Копринен шал вместо вратовръзка, дизайнерско сако вместо сив бизнес блейзър - в средата на целеустремените мениджъри от Германия странният „французин" няма никакъв шанс. Неговата поява поляризира мненията, затова той няма шанс да стане масов. И то не защото му липсват качества. По автомагистралите дизеловият С6 уверено лети напред, като при това остава тих и предлага такъв комфорт, какъвто очакваме и ценим при френските автомобили: той се носи над пътя нежно като летящо килимче. Но само тогава, когато неравностите по настилката са като дълги вълни. Дупките и капаците на шахти бързо изкарват хидропневматиката от равновесие.
Големият Citroen трополи, подскача и трепери. Това не е добре! Но припряността не е в кръвта на С6. Превключването на 6-те предавки е нежно, а който завърти волана твърде рязко, ще разбере какво се нарича класическо недозавиване при автомобил с предно предаване. Воланът предпочита да насочва автомобила право напред. Тогава пътниците не се пързалят наляво-надясно по кожените седалки, а могат да насочат вниманието си към множеството малки бутони. Освен това отзад липсва среден тунел, така че трима пътници могат да се разположат удобно. И без това на задната седалка е най-удобно. Все пак точно там се вози и президентът на Франция.

Audi Аб 3.0 TDIAudi Аб 3.0 TDI: Амбициозният – 367 точки
А6 има авторитет и се намира в зенита на своята кариера. Но грубият му характер понякога дразни.
Той е постъпил правилно във всяко едно отношение, излъчва висока самоувереност и есе пак бива учтиво избутан до мантинелата от противниците си: просто силите му не са достатъчни за последен скок до върха. А6 демонстрира висока компетентност във всички области и си остава първенец по отношение на качеството на изработка. Който държи на двойното задвижване, най-често избира А6. Mercedes предлага 4x4 задвижване само срещу доплащане, при BMW такова ще се появи по-късно, и при Citroen и Jaguar изобщо не може да се поръча.
По отношение на оборудването за комфорт и сигурност Audi леко изостава. За да достигне нивото на BMW, му липсват например темпомат и система за контрол на налягането в гумите.
Освен това Audi съвсем не вози нежно по лоши пътни настилки. Заради друсането той изостава и след Mercedes. Кормилното управление на А6 би могло да впечатлява с перфектната си стабилност по курса, както и със седалките, които ви глезят с добра странична опора и най-висок комфорт при дълги пътувания. Оборудваният с активно окачване (4145 лева) тестов автомобил не демонстрира нестабилност в остри завои, само леко изразена тенденция към недозавиване. Audi не предлага толкова богати възможности за регулировки като BMW, системата на А6 е по-скоро заигравка.

Mercedes Е 350 CDIMercedes Е 350 CDI - Benz-ът за шефове – 372 точки
Най-мощната дизелова Е-класа има претенции за първото място. И за малко да успее да грабне победата
Има автомобили, които са нещо като законодатели. Mercedes е от тях. Мотото е: където съм аз, е високо. Е 350 CDI почти напълно отговаря на високите си претенции. Особено по отношение на сигурността Е-класа може да служи за пример: интелигентни светлини, предупреждение при опасност от заспиване зад волана, активен капак на двигателя - всичко това е серийно. Освен това Е-класата предлага разточително много място, голям багажник и почти половин тон полезен товар - такава трябва да бъде една шефска лимузина. Въпреки това Mercedes си позволява някои слабости, затова изостава малко от новака от Мюнхен. На първо място - по-лошият комфорт.
Със стоманени пружини и конвенционални амортисьори той няма шанс срещу високотехнологичното окачване на BMW. Напречните фуги достигат грубо до пътниците, а и относително мудната 7-степенна автоматична трансмисия не достига висотата на 8-степенния автоматик на BMW. Високотехнологичният 530d се движи в собствена лига (доста икономично при това), така че Е 350 CDI може да бъде разглеждан и като втори победител, а не като първи губещ. Удобните седалки, доброто усещане за простор и мощният като мечка дизел ви позволяват не само бързо да се сприятелите с Е 350 CDI, но и да не искате да се разделяте с него. Бихме ли могли да дадем по-добра оценка?
Все така добре дошли у дома: бързо се свиква с управлението в широкия кокпит. Големият централен километраж се отличава с перфектна прегледност.

BMW 530dBMW 530d: Много силно представяне – 375 точки
Той е скъп, Но и добър. Истински добър! 530d инвестира мощно и поставя нови мащаби в горния клас.
Може просто да си купите мястото на най-високия етаж. Точно това е направило и BMW. Нашият тестов автомобил с цена 154 900 лева бе „натъпкан" с екстри за 60 000 лева. Но ние оценявахме само онези опции, които са определящи за преживяването при шофиране: спортната трансмисия, системата за коригиране на наклоняването, активното завиване на всички колела, динамичният контрол на амортисьорите - с тези опции цената на 53Dd достига до 110 954 лева - а това му струва няколко точки в класацията за разходите. Това, което получавате за тази сума, е много убедително. Нито една дизелова лимузина на света не е толкова пъргава и толкова стабилна в завоите. С едно натискане на бутон регулиреумите амортисьори превръщат BMW от комфортна луксозна лимузина в стегнат спортен автомобил. Тази кола има адреналин във вените си – това си личи и по ръмжащия мотор и автоматичната трансмисия, която в спортен режим сменя предавките с осезаеми тласъци. Предлагането на място също може да бъде наречено спортно. Въпреки внушителното междуосие (8 сантиметра ло-дълго спрямо предишния модел) BMW предлага само една идея повече място от преди. Отзад дори е като при стария модел, въпреки че новият 530d е дълъг 4,90 метра. Защо толкова разточително? Навремето компактните размери бяха типични за BMW.
BMW ни представят ярък технически фойерверк. Сините LED светлини показват, кога 530d регенерира спирачна енергия. За 2347 лева автомобилът отговаря на нормите за вредни емисии EU 6. Системата за коригиране на наклоняването и адаптивните амортисьори струват 5917 лева. С тях характеристиките на окачването могат да се променят с натискане на бутон.
BMW: НАПРЕДЪК С ЧЕТИРИ ЗАВИВАЩИ КОЛЕЛА
Завиващите задни колела (които вече са серийни при интегралното активно кормилно управление за 3451 лева) подобряват сигурността и динамиката на автомобила. На V-интегралната задна ос при скорост до 60 км/ч електромотор завърта шенкелите в посока, обратна на предните, и по този начин улеснява маневрирането - 5-а серия се нуждае от по-малко място. При по-висока скорост задните колела се завъртат в същата посока като предните. Това позволява на 530d да е по-стабилна при избягване на препятствия при висока скорост.

ФАКТОР УДОВОЛСТВИЕ Тук става дума за вкус - оценките и точките не се влияят
Триобемните каросерии вече не били на мода? Пълни глупости. Класическата лимузина е жива, най-вече във високия клас. Тримата „германци" се представят последователно класически, техният висок имидж не подлежи на никакво съмнение. Е 350 CDI ни глези като уютен дом, темпераментният дизел много му подхожда, но поради модернистичната задница отнемаме няколко точки от оценката за дизайн. По-старичкото Audi се представя учудващо добре при „субективните усещания" - високото качество на изработката и динамиката на двойното задвижване осигуряват най-високи оценки. Съвсем различно е положението при Citroen: никой друг автомобил не поляризира мненията по подобен начин. Управляемостта и темпераментът определено са по-скоро уютни. Ретро богинята обаче печели най-високи оценки по отношение на уюта на борда, както и за дизайна си. С6 е автомобил за наслаждение с очи и за спокойно плъзгане
по пътя - в тази последователност. Въпреки че с XF Jaguar е отгледал една от най-добрите „котки" на всички времена, това не е достатъчно за по-добро класиране, „британецът" трябва още да се постарае по отношение на управляемостта. Най-голямо удоволствие при шофиране в този тест без никакво съмнение доставя BMW. Благодарение на своето окачване и задвижване той ярко се откроява на фона на конкурентите си и затова получава от нас максималния брой точки.

Извод:
BMW са конструирали възхитителен автомобил. 5-а серия е новият господар в този клас. Аз обаче съм изненадан колко близо зад него се нарежда Mercedes. Само три точки! По отношение на предлагането на място и сигурността, BMW не може да достигне нивото на Mercedes. Къде е системата за предотвратяване на последиците пти инциденти Pre Safe? Къде са серийните ксенонови и LED светлини при завой? Mercedes всичко това без доплащане. Също така съм много любопитен дали „петицата” ще може да защити челната си позиция без скъпото завиване на четирите колела и системата за коригиране на наклоняването на каросерията. Йорг Малцан