Читателите на специалното списание "OFF ROAD" гласуваха Unimog като Off-roader на годината в категорията "Special-purpose vehicles".

Unimog зае първо място с 42.3 % от читателските гласове.

За пети последователен път Мерцедес Унимог заема първо място в гласуването за най-добър офроудър на годината в категорията за специалните автомобили на списание "OFF ROAD". Класирането е направено на базата на гласуване в декемврийското издание на базираното в Мюнхен ОфРоуд списание. Наградата е дадена на специална церемониална гала вечер в Мюнхенския театър "Das Schloss". Повече от 44 000 читатели взеха участие, за да изберат между 92 автомобила. Тотална победа в категорията си с 42.3% от гласовете спечели Унимог.

Различните категории в които читателите трябваше да гласуват бяха "Off-road vehicles", "Luxury off-road vehicles", "Sports Utility Vehicles (SUVs)", "Luxury SUVs", "Classics", "Pick-ups", "Special-purpose vehicles" и "Crossovers". Унимог спечели с чиста преднина при специализираните автомобили с - оф роуд възможности използван да кара товари до отдалечени области или като специална платформа за пожарна, експедиционна или военна техника.

Автомобила за всички терени Unimog сериите U 3000 to U 5000, които са произвеждани в Wörth от есента на 2002 година е идеален за трудни офроуд задачи далеч от пътища и писти. Неговите главни области са като пожарна в горски райони, катастрофи и сервиз/поддръжка в области, където достъпът е затруднен.

Унимог моделите U 3000, U 4000 и U 5000 допълват идеално серията от U 300 до U 500, предимно работещи в комуналните области, строителството и енергийният сектор, както и в двойни операции ( път и железници).

Най-новият модел към серията Унимог е Unimog U 20, предствен през 2008 година. Списание "OFF-ROAD" провежда своята класация " Офроуд на годината " с гласове на читателите от 1992 година.