Unimog U411Всички говорят за времето - само той не: и докато другите олдтаймери се крият в топлите гаражи, Unimog от 1961 г. си играе навън в снега

Започва се: с левия крак стъпвате на дебелата главина на лявото предно колело, а с ръцете се държите за тънкия волан и основата на седалката -след което с едно движение се изтегляте нагоре. Е да, тук вече съм седял. Само че нещо не мога да се настаня удобно, но поне обзорът от шофьорската място е чудесен. И все пак - вече съм зад волана на Unimog.
Като малко момче много се учудвах от факта, че „шофьорите" на моите малки модели на Unimog винаги бяха изобразени само до кръста. Надолу не се виждаше нищо. Откакто мога да се похваля, че съм карал истински Unimog Тур U411, вече ми е ясно защо е така. И моите крака се чувстват толкова смазани, все едно ги няма.
Unimog U411Преди да се осмеля да изпълня акробатичния номер с качването в кабината, се „подкрепям" с оптична наслада - цели три пъти обикалям това ръбесто "нещо" в аграрно зелен цвят, чиято конструкция датира още от 1945 г. По принцип неговите създатели не са искали да сътворят нищо повече от един предназначен за селското стопанство Universalmotorgerat (оттам и Unimog), което на български се превежда като „универсално моторно устройство". Или нещо като прост и полезен работяга. И освен легендарно работно „добиче" са успели да конструират и един от най-въодушевяващите автомобили на всички времена. Днес Unimog е най-дълго произвежданото моделно семейство на света. Повече от 60 години Unimog U411тези „моторни устройства" с къси, чипи носове се движат по цялото земно кълбо. В днешно време дори и тези, които не обичат да дават „звания", без притеснения го определят като икона.
И какво казах: вече съм седнал зад волана. Ранно утро е, през нощта е валял леден дъжд, който е превърнал този Unimog от 1961 г. в странно озъбен саблезъб тигър - от който обаче не може да изпитате страх. Работягата с мощност 32 к.с. винаги предизвиква умиление и усмивки.
Включвам запалването, бутонът за подгряване е завъртян на три четвърти, изчаквам нагряването на реотана в „солницата" - и старт. Трака-трака-трак, верният ОМ 636 запалва с чукане и силни вибрации в тази студена сутрин, което води до падането на повечето ледени висулки. След няколко минути вече съм свикнал с междинната газ и междинното, двойно отпускане на съединителя. Автомобилите зад мен, чиито водачи са много изнервени от максималната скорост на Unimog (53 км/ч), милостиво изчезват в черните облаци сажди, които излизат от дебелата колкото човешка ръка ауспухова тръба. С други думи - трябва да бъдете невъзмутим.
Но сега ще тръгнем направо през нивите - каквото всъщност е и предназначението на Unimog. Unimog engineДвойното задвижване с два блокируеми диференциала уверено тегли напред през снега и калта. Редукторните мостове позволяват разточително отклонение на осите. Само веднъж успявам да затъна с „Mog" в изровения терен. Седя до закъсалия Unimog и махам с буксирното въже. „Дори и аз не бих се осмелил да мина оттам", клати глава водачът на спасителния булдозер. Да, ама това е Unimog! Но има и нещо, което не споделям с моя спасител: през 1946 г. прототип номер 1 също се „закопал" в един разкалян горски път.
Да, стига толкова за днес. Брулен от ледения вятър, който влиза през прозорците и сгъваемия покрив, се отправям към дома. Навремето един Unimog е струвал 13 000 марки - и то през 50-те години! И въпреки това скептиците бързо били убедени в качествата на автомобила. Той бил достатъчно бърз за шосетата, непобедим по полетата благодарение на двойното си задвижване, освен това имал над един тон полезен товар.
Unimog cabinДа не говорим за последвалия облог Шлосберг: в Ротал (Бавария) един Unimog c мощност 25 к.с. се изправил срещу Deutz с 50 к.с. и Hanomag със 105 к.с, изкатерил се по стръмнината, спуснал се, спрял, потеглил отново - и то с 5 800 кг товар. Deutz успял да повтори упражнението с товар 1250 кг, а Hanomag c 1750 кг. Страхотна победа. Но през тази зима няма да проверявам тези възможности на Unimog.
Кнут Симон
Unimog U411
4-цилиндров редови дизелов двигател; работен обем 1767 куб. си; 32 к.с; максимална скорост 53 км/ч; редукторни мостове; блокажи на диференциалите отпред и отзад; включващо се двойно задвижване.
Всичко се прави на ръка. дори и надписите са нарисувани с четка. Разполагате с 6 предни предавки, два от тях за „лазене" и една задна скорост - не ви е необходимо нищо повече.
32 к.с. са достатъчни
1,8-литровият дизелов двигател на Daimler-Benz едва се събира под капака и между предните седалки на Unimog U411,
Просто гениално
Изглежда като шахматна дъска със странни фигури, но всъщност е арматурното табло на Unimog от 1961 г. На преден план -индикаторът за подгряване на дизеловия двигател.
Време за почивка
Той е докарвал дълги трупи от гората, задвижвал е с кардан допълнителни машини, дори е помагал при събирането на картофите. Сега Unimog вече може да си почине.