Mercedes SLS AMG GT3Готови ли сте за състезателният Gullwing ?

Заинтересовани отбори вече могат да поръчват новия Mercedes-Benz SLS AMG GT3. В Gullwing модела, пригоден за пистата, ще бъде доставен навреме за предстоящия сезон по моторен спорт, започващ през февруари 2011 година. Продажната цена е € 334 000 (нето) / € 397 460 (вкл. 19% ДДС). Разработен в съответствие с регламента на GT3 на ФИА (Международната федерация De L'Automobile), SLS AMG GT3 е проектиран с идеята да бъде спортен автомобил за клиенти, които ще го използват за състезания по спринт и издръжливост. Тези състезания за GT автомобили, които са подобни на техните ‘нормални’ автомобилни събратя, са винаги вълнуващи поради разнообразнието от модели и участници. Състезанията стават все по-важни за световната автомобилна сцена благодарение на сравнително евтината структурата на техните разходи. Програмата за развитие и тестване на SLS AMG GT3 протича по план. Бернд Шнайдер, който е тест пилот в Mercedes-Benz в продължение на дълги години и е с най-много спечелени DTM шампионски титли, е зад волана на SLS през по-голямата част от тестовете, започнали през юни. Първото състезателно изпитание за колата ще бъде надпреварата VLN на легендарната Nürburgring Nordschleife в края на септември.

Шефът на Mercedes-Benz Motorsport Норберт Хауг: "Mercedes SLS AMG GT3 бележи началото на нова ера за мотоспорта при Mercedes-Benz. Това е един вълнуващ и ефектен спортен автомобил за специализирани частни отбори и талантливите им шофьори. AMG ще работи заедно с нашият изпитан и доверен партньор в спортните и туристически автомобили HWA, като това ще постави началото на отдела за обслужване на мотоспорт клиенти и ще гарантира традиционното високо ниво на обслужване от Мерцедес-Бенц. "
Haug добавя: "Аз съм много доволен от търсенето на този нов и уникален автомобил - имаме много повече запитвания за поръчки, отколкото можем първоначално да задоволим. Но, не се притеснявайте, производството ще бъде постепенно увеличено, така че всички сериозно заинтересовани клиенти и отбори ще бъдат успешно обслужени. "
Новият SLS AMG GT3 е категорично потвърждение за ангажимента на AMG към моторните спортове. AMG е пионер в света на автомобилните спортове още от създаването си през 1967 година. Ола Källenius, главен изпълнителен директор на Mercedes-AMG GmbH: "С SLS AMG GT3, AMG отново показа своя голям опит, натрупан в повече от 40 години, особено когато става дума за моторни спортове и уникални спортни автомобили. "
Mercedes SLS AMG GT3Новата версия на SLS AMG е разработена и произведена от AMG, в тясно сътрудничество с HWA AG. HWA е комапния отговорна за разработването и развитието на AMG-Mercedes DTM Racing Team в сътрудничество с Mercedes-Benz Motorsport. Екипът на HWA е един от най-успешните в международните моторни спортове, както бе доказано от девет първи места в DTM и ITC сериите, както и две шампионски титли в серия GT. Никоя друга марка не е спечелила толкова много състезания DTM колкото Mercedes AMG.
Заинтересованите състезателни екипи могат да използват новия SLS AMG GT3 във всички серии в съответствие с регламентите на ФИА GT3, например GT3 ФИА Европейско първенство, на ADAC GT-майстори , състезание по издръжливост, организирано от VLN (Асоциация на Организаторите на Състезания по Издръжливост на Nürburgring, с 10 Motorsport клубове), както и 24-часови състезания на Nürburgring или Спа Франкоршамп (Белгия).

Mercedes SLS AMG GT3Впечатляващ състезателен вид
GT3 варианта бележи нова стъпка в развитието на изчистения дизайн на SLS AMG с издължен капак на двигателя, купе, разположено доста по-назад, и къса задница. Промени по купето правят Gullwing модела да изглежда още по-грандиозно. Тук акцентът е поставен върху аеродинамичните изпълнение - както се вижда не само в новата предна престилка със сплитер, в капака на двигателя с централно разположен въздухопровод и по-широките предни и задни спойлери, но и в страничните вентилационни отвори в горната част на калниците, в страничните престилки с канали за охлаждане на задните спирачки, както и гладката повърхност под купето със заден дифузьор и регулируеми задни въздухопроводи. Всички тези нововъдения гарантират нисък коефициент на триене и отлична аеродинамична ефективност - като същевременно се гарантира и ефективното охлаждане на компонентите с високо нагряване. А страничните колонки крият тръбичките за горивната система система.
ФИА ще определи максималната мощност на AMG 6.3-литров V8 двигател със сухо смазване на картера на принципа на "баланс на ефективност". Целта е да се гарантира, че всички участващи състезателни автомобили имат равен шанс. Процеса на класификация, по време на който се определя и средното допустимо теглото, ще бъде завършен през пролетта на 2011 година. GT3 е с шестстепенна секвенциална трансмисия с лостчета за смяна на скоростите разположение на волана. Модела също така разполага с интегриран мулти-дисков блокаж на диференциала и тракшън контрол. Както и в стандартния SLS AMG, предаването е разположено на задната ос: двигателя и трансмисията са свързани посредством торк-тръба, в която карбонов вал се върти със скоростта на двигателя, както е в ‘нормалната’ версия. Дизайна на задвижването осигурява благоприятно разпределение на тежестта, както и оптимално сцепление и сигурност в завоите.
В окачващата система, която е почти същата като при нормалния SLS модел, колелата са разположени на двойно независимо окачване от кован алуминий, отпред и отзад. Коригиращи се съоръжения за пружините и амортисьорите за височината на окачването и на стабилизаторите, ширината и наклона позволяват на индивидуална настройка за всяка писта. Кормилната система от рейка и пиньон с по-директна настройка и серво допринася за изключително пъргаво управление. Зад централно- заключващите се AMG 18-цолови алуминиеви джанти стоят стоманени състезателни спирачки с ABS, осигуряващи изключително спиране. Системата с въздушен крик, интегрирана в шасито позволява изключително бърза смяна на гуми.
Mercedes SLS AMG GT3Атмосфера на функционален състезателен автомобил, изключително високо ниво на безопасност
Атмосферата на функционален състезателен автомобил доминира в интериора на SLS AMG GT3: кактото при стандартния Gullwing, състезателната версия разполага с табло във формата на мощно крило, за да създаде впечатление на широчина. Стоманената клетка против преобръщане предлага високо ниво на безопасност за водача, както и допълнително укрепва алуминиевата конструкция.
Подобна на Mercedes-Benz DTM моделите, седалката е обезопасена в клетка от подсилени карбонови влакна (CFRP). Благодарение на специалната си форма, седалковата клетка, която е прикована към ролбаар и алуминиевото купе, предлага много по-голяма защита за раменете на водача, бедрата и краката. Седалката индивидуално подплатена с пяна за функцията HANS (опора за главата и врата, Head And Neck Support), и е оборудвана с шест точки на предпазните колани, по този начин увеличаваща безопаснотта. Заедно с противопожарната система с 120-литров пожарогасител разположен върху задната ос, SLS GT3 предлага ненадминото ниво на безопасност.
Централният дисплей е идеално разположен в полето на зрение на водача и предоставя цялата необходима информация като скорост, обороти на двигателя, работни температури, времето за обиколка и предавка за скоростта. Състезателният волан с лостчета за смяна на предавките позволява перфектен контрол на превозното средство. Допълнителните уреди са разположени върху централната конзола. С тях водачът да може да стартира V8 двигателя AMG, да настрои тракшън контрола, както и да включи задна предавка, а също така и ако най-лошото се слуши - да задейства интегрираната пожарогасителна система. Настройка на спирачния баланс също е възможна.
Mercedes SLS AMG GT3Тест програмата с Бернд Шнайдер започна през юни 2010
Развитието на новия Mercedes-Benz SLS AMG GT3 върви по график; програмата започва на Lausitz Eurospeedway през юни 2010 година. Бернд Шнайдер (46) – който е дългогодишен пилот в Mercedes-Benz и е съшо така посланик на АМГ – както и Томас Jäger (33) са привлечени в екипа като тетс пилоти.. С пет титли от DTM, една от ITC, и една от ФИА GT на негово име, Бернд Шнайдер е един от най-успешните немски автомобилни състезатели. Томас Jäger е настоящият шампион от Porsche Carrera (Германия), а също е карал за Mercedes-Benz в DTM от 2000 до 2003 година, а този сезон се подготвя за участие в АDAC GT-Мастърс "(Германия).

За Бернд Шнайдер, който ще се нагърби с по-голямата част от тестовете, разработване на основните настройки е основен приоритет. "SLS AMG има отлични гени за да бъде успешен в моторните състезания. Дори и при моите първи бързи обиколки в Lausitz Eurospeedway, става ясно, че на GT3 версията Gullwing разполага с точно това, което е необходимо, за да бъде голям хит на пистата. Комбинацията от оптималното разпределение на тежестта, нисък център на тежестта, мощен AMG V8 двигател и ефективна аеродинамика показва, че SLS AMG GT3 ще бъде много конкурентен. "
Първи стъпки в състезанието VLN на Nürburgring Nordschleife
Освен че е изпитана в Lausitz Eurospeedway и веригата Sachsenring, SLS AMG GT3 се тества и на Nürburgring Nordschleife - в реални условия на състезание. Освен тестови пробези и тунинг настройки, Gullwing ще участва в първото състезание по издръжливост VLN по-късно тази година. Разработката му фокусира върху различни настройки на окачването, двигателя, гумите и аеродинамична конфигурации. В допълнение към това, пълният пакет трябва да докаже своята надеждност и годност. В същото време, 6.3-литровият V8 АМГ двигател и шест-степенната скоростна кутия се тестват на стендове в HWA AG. Освен това, цялата кола се подлага и на тест за динамичност на специална станция.
Екипите могат да разчитат на обслужване и резервни части
Mercedes-AMG и HWA ще подпомагат отборите с услуги и резервни части в рамките на Европа. Идеята за Европейският 2011 сезон по моторспорт включва всестранна подкрепа в три ключови първенства както и 24-часови състезания, включващи SLS AMG GT3. 24-часово обслужване и доставка на резервни части, както и открита телефонна линия за технически справи и помощ ще бъдат достъпни за всички други състезания и тест шофьори.
Laureus външен вид като DTM C-класа на Ралф Шумахер
Външността на SLS AMG GT3 се характеризира с Laureus-вид – блестящ хром, предназначен за наподобяване на външния вид на AMG Ц-класата която кара Ралф Шумахер. Бившият шофьор от Формула 1 се състезава за Laureus Спорт в DTM шампионата тази година.
Laureus, основано от Daimler AG и Richemont през 1999 г., е дружество за благотворителност със спортен характер, което използва силата на спорта да сближи хората. Laureus се състои от три елемента: Laureus Световна спортна академия, на Laureus Фондация за спорт за добрина, както и Laureus Световни спортни награди. Laureus подкрепя 80 общински проекта в 32 страни, които използват спорта като средство за справяне със социални проблеми като ХИВ / СПИН, младежката престъпност, насилие, социално отблъскване, и дискриминация. От самото си основаване Laureus е осигурила над € 35 милиона евро за проекти, които са спомогнали за подобряване на живота на повече от един милион млади хора. Всяка година на световните награди за спорт на Laureus отличават най-големите спортисти, а постъпленията от церемонията по награждаването ще подкрепят работата на Laureus фондацията.

Mercedes SLS AMG GT3 може да бъде поръчан веднага
Заинтересованите отбора може да нареди на Mercedes-Benz SLS AMG GT3 веднага - директно от Mercedes-AMG GmbH. Продажната цена е € 334 000 (не вкл. ДДС)
или € 397 460 (вкл. 19% ДДС). Превозното средство се предлага само с ляво-разположен волан. Доставките започват от февруари 2011 г. след официалното признаване от ФИА в съответствие с регламента на GT3. За заинтересованите клиенти, AMG Академията по Кормуване предлага специални SLS AMG GT3 автомобили за обучение на водачи.
Всички снимки на Mercedes-Benz SLS AMG GT3