Mercedes SLS AMGПЪРВИ ВПЕЧАТЛЕНИЯ: MERCEDES SLS AMG КАНДИДАТ ЗА ЗЛАТЕН ВОЛАН 2009

Моля те, Боже, не позволявай това да свършва. Моля те, дай ми още малко време да се насладя на новия Mercedes SLS AMG - едва ли отново ще имам такъв шанс. Имах възможност да проверя качествата на германския суперспортист с „крилати" врати на Залцбургринг. А инструкторът се движеше пред мен с SL 65 Black Series (V12-бигурбо, 670 к.с, 1000 Нм) - това също не е никак слаб автомобил. И въпреки че професионалният пилот дава пълна газ, на мен в SLS не ми е никакъв проблем да го следвам плътно - и това със „само" 8 цилиндъра, 571 коня и 650 Нм. Всичко това се случва на сложната австрийска писта с две дълги прави, два ужасни завоя и една тясна змейка. А Mercedes предостави двата подходящи „спортни уреда" - два предсерийни SLS-a, готови да бъдат „изцедени".
Ритъмът се диктува от бруталния SL Black Series - но той среща сериозни затруднения със спирачките и завоите, когато се преминава на втора предавка. И това се дължи не само на свръхтеглото му, а на много по-балансираното разпределение на тежестта между осите при „крилатия" модел. 52% от неговите 1620 кг са концентрирани върху задните колела. Освен това той блести с нисък център на тежестта, леки алуминиеви детайли на окачването и една каросерия тип Space-frame, която тежи само 241 кг.
След осем обиколки отново се срещаме в бокса. Предните гуми на SL са почти унищожени, спирачките пушат сякаш сте в турска баня. Съвсем различно е положението при SLS, който разполага с още резерви. Тях С197 ги дължи на значително по-дългото междуосие (2,68 метра), по-ниския силует (височина 1,25 м), на Transaxle-концепцията със скоростна кутия при задната ос и новото окачване с двойни напречни носачи и механичен блокиращ диференциал. Всичко това позволява още по-уверено поведение на пътя, значително по-висока стабилност по курса и преди всичко - значително по-добро сцепление в остри завои.
Усещането от новото Coupe от Афалтербах е по-скоро за състезателен автомобил, а не на Cruiser. Водачът седи 37 см над асфалта в чудесно оформените анатомични състезателни седалки. Крилатите врати, които в отворено състояние стърчат на 1,50 метра, а в затворено заедно с тунела на трансмисията оформят тесен пашкул, който позволява на пилота да се противопоставя на всякакво странично ускорения. Арматурното табло с характерните дюзи на вентилацията се издига стръмно и масивно в интериора. Погледът напред се плъзга над дългия капак на двигателя и два заимствани от първия SL изпъкнали „мускула" към двата купола на предните калници, които от перспективата на водача наподобяват двата корпуса на катамаран. В огледалото за задно виждане при скорост над 120 км/ч ви поздравява активният спойлер с форма на бумеранг, който може да бъде задвижен и ръчно.
А какво ново? Ще поясним. Накратко - превключвате с лоста на скоростната кутия от Sport Plus на ръчно, а ESP-то - в спортен режим. Сега почти идентичната с тази на Ferrari California седемстепенна скоростна кутия с два съединителя ще превключва предавките за по-малко от 100 милисекунди. Освен това при низходящо превключване трансмисията ще подава толкова мощна междинна газ, както това навремето го е правил Руди Карачиола.
Само след миг оборотите на първа предавка достигат до ограничителя, втората е подходяща само за най-бавния завой по пистата, на трета пластично-еластично се оползотворява пикът на въртящия момент при 4750 об./мин, четвъртата успешно се противопоставя на пристъпите на паника в двата планински участъка, петата е достатъчна за пълна газ при спусканията и за старт-финалната права.
SLS AMG не е нерешителен „или-или" спортен автомобил с многостепенно регулируеми амортисьори, променливо предавателно отношение на кормилното управление и 1001 възможни настройки на реакциите на двигателя, скоростната кутия и диференциала. Напротив - универсалните настройки на шасито могат да бъдат както груби, така и меки, кормилното управление (2,7 оборота от упор до упор) е линейно и прецизно, а калибрирането на ESP-to успява да уцели златната среда между геройство и пълно безумие дори и по най-тежки участъци от пистата. Осемте цилиндъра и седемте предавки ще останат в съзнанието ни като пример за една перфектна коалиция.
За разлика от SL Black, който като изморен второкласен боксьор с широки жестове се бори с пътя, SLS може да бъде наречен олицетворение на спокойствието. „Крилатият" автомобил завива точно и остро, след което със завидна неутралност се доближава до средата на завоя, като при ускоряване на излизане от кривата дава на човека зад волана да направи избор между леко недозавиване до изискано движение с вратите напред. Но най-изключителното качество на този AMG е почти стоическата стабилност и в най-бързи завои. Точно там, където повечето съперници се доверяват на състезателната писта, SLS виртуозно изписва толкова идеална линия по асфалта, че ако беше на театрална сцена, би заслужавала аплодисментите на публиката.
На какво се дължи това? На премислената конструкция, на внимателното отношение към разпределението на масите и теглото, на не твърдите като дърво, а по-скоро нежни настройки на пружините и амортисьорите, на притискащата аеродинамична сила и на точния избор на гуми с размери 265/35 R19 отпред и „тлъстите" валяци 295/30 R 20 отзад.
При второто спиране в бокса господата Моерс (технически директор) и Морнхинвег (шеф на AMG) ми обясняват още веднъж това произведение на изкуството. Кокпитът изглежда познат, но крие иновации като електрически регулируемите седалки с памет и облегалки от магнезий, специални уреди с типичните за AMG функции (Race Timer, Launch Control, дисплей за температурата на маслото в двигателя и скоростната кутия, а също и на антифриза), LED оборотомера с жълта сигнална лампа при 6900 об./мин и два червени сегмента от 7200 об./мин нагоре. След изкушенията в ценовата листа виждаме аудиосистемата на Bang & Olufsen, един покриващ почти целия интериор карбонов пакет с тапицерия от плетена кожа с флуоресциращи възглавнички и контрастни шевове.
Допълнително се доплаща и по-леката с 40% и устойчива срещу високи температури керамична спирачна система, при която усилието върху педала на спирачката никога не се променя и която със своя забележителен потенциал за забавяне на автомобила няколко пъти ме спаси, когато просто надцених собствените си възможности.
Един особено интересен технически детайл е и двигателят М159, който вместо 525 к.с. като при E63/S63 тук развива мощност 571 к.с. Лекият, с особено ниски загуби от триене и допълнително „отпушен" високооборотен 6,2-литров агрегат ускорява SLS само за 3,8 секунди от 0 до 100 км/ч. Максималната скорост е 315 км/ч, обявен е среден разход на гориво от 13 л/100 км. В лабораторни условия, естествено.
Когато през пролетта на 2010 г. новото поколение на легендарния „крилат" автомобил влезе в серийно производство, цената ще бъде от 165 000 евро нагоре. На ухо споделиха с нас, че целта е да бъдат продавани около 5000 автомобила годишно, което е доста повече от минимума, за да може моделът да донесе печалба. 12 месеца след Coupe-то ще стартира и SLS Roadster, a от края на 2012 г. при дилърите ще се появи и SLS eDrive. Но още днес SLS успява да засенчи небалансирания и твърде скъп SLR. Този модел ще „стъжни" живота и на мощните модификации на SL. На фона на SLS даже и върховите спортни модели на водещите производители изглеждат поостарели. Няма спор -тази сребърна стрела уцелва право в сърцето.

ТЕХНИЧЕСКИ ДАННИ: Mercedes SLS AMG
V8, отпред надлъжно; четири клапана на цилиндър; четири горно разположени разпределителни вала; работен обем 6208 куб. см; мощност 420 кВт (571 к.с.| при 6800 об./мин; максимален въртящ момент 650 Нм при 4750 об./мин; седемстепенна DSG скоростна кутия; гуми 265/35 R19 отпред, 295/30 R 20 отзад; Д/Ш/В 4640/1930/1210 мм; следа отпред/отзад 1679/1649 мм; междуосие 2680 мм; собствено тегло 1620 кг; разход на гориво EU-Mix 13 литра А98Н на 100 км (предварителна стойност]; максимална скорост 315 км/ч; 0-100 км/ч за 3,8 сек.
Цена (в Германия) около 165 000 евро
Както и преди - SLS като Roadster
Естествено, истинският „крилат" Mercedes е бил SL, но много от клиентите се смущавали от сложните врати. Затова през 1957 г. Mercedes представят значително по-комфортния Roadster, от който до 1963 г. биват произведени 1858 екземпляра (Coupe от 1954 до 1957 г. -1400 екземпляра). Новият SLS също ще се предлага и в открит вариант и ще бъде при дилърите навреме за сезона - през пролетта на 2011 г. Малкият текстилен гюрук ще се отваря електрически и ще позволява на пилотите на SLS да се насладят на достатъчно количество свеж въздух. Но само при положение, че преди това са успели да платят 170 000 евро. 300 SL Roadster се появява след „крилатото" Coupe.

ИЗВОД: „Крилатите' врати при Mercedes бяха затворени дълго време. Но сега те отново се разгръщат - и будят въодушевление както при легендарния 300 SL от 1954 г. С SLS AMG Mercedes невъздържано разклаща основите на йерархията при спортните автомобили. „Крилатият" наистина има потенциала да донесе страхотен успех, защото комбинира уверена динамика на пътя с цена, която е напълно приемлива в класа на суперлуксозните спортни автомобили - за революционния eDrive да не говорим. Георг Кахер