porsche-mercedes-nissanЗабравете за работния обем, мощността, цената. Тези три мускулести звяра са почти еднакво мощни, еднакво бързи, еднакво добри. Фините разлики се крият в характерите им: агресивни, учтиви или грубовати. Но винаги въодушевяващи.
При студен старт на GT-R кожата ви настръхва. Дори и на празен ход има опасност мазилката в гаража да падне, скоростната кутия с два съединителя превключва хаотично, а при маневриране цялото задвижване „затяга". Първото впечатление: машината е за основен ремонт. Очаквайте сметката.
Водачът на Mercedes SLS е постоянно под светлините на прожекторите. Това се дължи най-вече на „крилатите" врати: навеждане при отваряне, изправяне при затваряне, подсмихване от ефекта, който предизвиквате, който се подчертава и акустично - звукът на V8 е като pan-версия на залеза на боговете. Първото впечатление: на фона на новия мащаб при спортните автомобили от Mercedes старият SLR изглежда още по-стар.
911 Turbo ни посреща с ръкостискането на стар приятел, който отново сам е надминал себе си. Напълно според мотото „Ти нямаш никакъв шанс, затова го използвай” невъзможното разположение на двигателя и съответно критичното разпределение на теглото между осите са комбинирани в едно бижу на динамиката на пътя от най-висок клас. Първото впечатление: в новото Turbo еволюцията
на „костенурката" празнува 46-ия си рожден ден. GT-R,. SLS, 911 Turbo, това звучи като борба за десети от секундата, технологична война на концепциите и върхово съотношение цена-мощност. но това са дреболии. Собствениците на такива автомобили търсят различните оттенъци на въодушевлението. Как един автомобил - от най-високо ниво - ускорява и завива, дали работи по-скоро съвместно или против водача си, как се допълват мощността и въртящия момент, дали динамиката е хармонична или груба и трудно контролируема.

mercedes engineМайсторите на конските сили предлагат три почти еднакво компетентни изкушения. Разликите при ускорението между 911 Turbo c Launch Control и преследвачите му са пренебрежимо малки - 2 десети от секундата. А по отношение на разхода на гориво теоретичните разлики между 11,4 (911) и 13,2 (SLS) на практика са много по-малки от реалните 20 и повече литра на 100 км.
Това е музика: боботенето.. атмосферните двигатели, свистенето на турбокомпресорите, фученето при високи обороти
В реалния живот най-скромно е Porsche-то с мощност 500 к.с. То заема най-малка площ на пътя, харчи горивото си най-отговорно и е най-подходящият автомобил за ежедневна употреба при всякакви метеорологични условия. Nissan има по-скоро еднократния характер на изгарящ в атмосферата метеорит. Той не е изработен толкова добре като 911 или SLS, и някакси оставате с усещането, че го очаква същата преходност като на останалите героични самураи от типа на Lancer Evo или Subaru WRX. Във всеки от предлаганите цветове Mercedes е магнит за погледите, царят на градските булеварди, най-сниманият обект по улиците. В същото време новият Benz използва само стари клишета: отвратително скъп и въпреки това разпродаден, красив като картинка и въпреки това талантлив, изключително модерен и въпреки това доста ретро.
На автомагистралата трите абонирани за най-лявата лента автомобила не се различават особено. GT-R се разлюлява вертикално, 911 не обича нито страничния вятър, нито напречните фуги, комфортният и стабилен по курса Benz прави впечатление на много стабилен. На състезателната писта различията са още по-малки. SLS е балансиран хармонично, но при ускорение на излизане от остри завои двете задвижвани колела могат да предадат върху пътя по-малко въртящ момент от четири. Turbo-то има сцепление, захапка и мощ, но в гранични режими по-високото тегло върху задната ос изисква известна предпазливост. Твърде тежкият Nissan (1750 кг) се плъзга феноменално, с което вдига летвата още по-високо.
Решението обаче може да бъде взето само на междуградски път с дървета вместо мантинели и равно поле вместо бали слама. И отново GT-R командва парада. С ESP, скорост на превключване и амортисьори в най-екстремната настройка R, този самурай се движи по пистата така, сякаш животът е видеоигра - без грешки, с най-добро време. Но и SLS не се предава: стабилен и балансиран. С директно кормилно управление, сензационни керамични спирачки, бързо превключваща трансмисия, 6,2 литра муксулест работен обем. Но и с широчина 1,92 метра, чувствителни към коловози по асфалта гуми XXL. Забележителните силни страни на върховия 911 са неговото изключително кормилно управление, забележителните спирачки, окачването, което прилепва към пътя и най-накрая по-комфортното предно окачване.
Три автомобила мечти, три победителя, три съвсем различни характера.
Nissan-ът е противоречив и въпреки това страхотен. Позицията на седене е твърде висока, управлението е изнервящо, в японския речник явно липсва думата „комфорт". Но нито един друг автомобил няма да ви превози по-бързо от точка А до точка Б, никой не танцува толкова виртуозно в граничен режим, никой друг не комбинира гените на състезателен автомобил с място за четирима и багажник с вместимост 315 литра.
Натрупан опит - това е 911 Turbo. He, Porsche не е просторно Coupe за дълги пътувания, не е чудо на ергономичността и отдавна не е много изгодна оферта. Но е един невероятно компетентен всестранен талант, честен автомобил без филтър и омекотител, един класик в зенита на своята кариера.
SLS е перфектната комбинация между GT, състезател и супермодел. Кокпитът е тесен, обзорът назад и настрани е недостатъчен, багажникът можеше да е по-голям. Но динамичната смес е перфектна, до последния детайл. Само не позволявайте да ви влезе под кожата, защото ви очакват цената от 180 000 евро и срок за доставка 18 месеца.
ИЗВОД
Георг Кахер за мъката на избора и за трите победителя.
Два GT-R на цената на един SLS - но аз не правя такива сметки. Аз ги разглеждам като единици въодушевление: кой какво може и доколко добре се справя с това? А това е въпрос за качеството на диалога между човека и машината. 911 Turbo въодушевява като прагматичната противоположност на радикалния GT3. SLS ви влиза под кожата, защото като сбор от качества е най-добрият спортен Mercedes, включително и от SL и SLR. GT-R ни допада с безкомпромисната си компетентност и имиджа си на аутсайдер.
Porsche 911 Turbo
6-цилиндров боксер, битурбо, отзад надлъжно; 3800 см3 368 кВт |500 к.с.) при 6000 об./мин., максимален въртящ момент 650 Нм при 1950 об.мин, 7 степенна PDK.. 0-100 км/ч за 3,6 сек.; максимална скорост 312 км/ч; среден разход EU-Mix 11,4 л А98Н на 100 км; С02 268 г/км; цена от 318 417 лева
NISSAN GT-R
V6, битурбо, отпред надлъжно; 3799 куб. см; 357 кВт [486 к.с] при 6400 об./мин. Максимален въртящ момент 588 Нм при 3200 об./мин., 6-степенна скоростна кутия с 2 съединителя; 0-100 км/ч за 3,5 сек, макс. Скорост 310 км/ч, среден разход EU-Mix 12,4 л А98Н на 100 км; С02 298 г/км; цена от 83 500евро
MERCEDES SLS AMG
V8, отпред/в средата надлъжно; 6208 куб. см; 420 кВт (571 к.с.) при 6800 об./мин; максимален въртящ момент 650 Нм при 4750 об./мин; 7-степенна скоростна кутия с два съединителя; 0-100 км/ч за 3,8 сек.; максимална скорост 317 км/ч; среден разход EU-Mix 13,2 л А98Н на 100 км; СО2 313 г/км; цена от 177 310 евро

НЕДОСТАТЪЦИТЕ НА ЧУДОВИЩАТА
Керамичните спирачки на SLS стържат в студено състояние. Сребристите уреди изглеждат приятно, но се разчитат трудно.
При 911 Turbo ни дразни непрегледното управление. Седалките не предлагат достатъчно добра странична опора а областта на раменете. С PDK, лостчета за превключване от волана, Chrono-пакет и блокиращ диференциал цената му се увеличава с повече от 20 000 лева.
При GT-R лостчето за мигачите и светлините внася объркване - едно грешно движение, и ви грози пълна тъмнина.
Nissan монтира спирачки Вгеmbо, срещу доплащане Porsche и Mercedes спират с керамични дискове. При GT-R 20-цоловите джанти на всички колела са серийни, при SLS - само отзад. Porsche монтира 19-цолови джанти. Състезателните гуми Ha Nlissan изискват повишено внимание при мокра настилка и студ.