Mercedes SLS AMGО, да, това е той. Това зрелище е върховно. Червеният SLS блести като рубин на меката слънчева светлина. Невероятен спортен автомобил! Невероятен Mercedes!
Формата му е изкушение - без всякакво преувеличаване тя ще ви накара да онемеете. Така че първо си поемете дълбоко въздух и след това задавайте въпроси: Нали това не е шоукар? Или пък студия? Действително ли ще бъде разрешен за движение по нормални пътища? „Да, точно така", заявяват не без гордост служителите на Mercedes. Разбираемо е, тъй като в този вид моделът спира дъха на Автомобилното изложение във Франкфурт. Ще се появи на пазара в началото на 2010 г. Автомобилът ще бъде новата германска суперзвезда в шоурумите на Mercedes. Да си признаем честно: този автомобил е по-красив, отколкото предполагахме и бяхме виждали по скици и снимки. Дизайнът му заслужава да паднеш на колене. Mercedes SLS е невероятен хит. Направо гениален или „жесток” – в зависимост от изразните средства. По отношение на удивлението си обаче всички ще бъдат единни, както са били техните бащи и дядовци, които преди 50 години с невярващи очи са се взирали в 300 SLS. Тогава също техническите данни не са били важни, а самосъзнанието на една нация. Това е било добре дошло. Но не за всички. Според вестник “Frankfurter Allgemeine” автомобилът е бил като масло в огъня на критиците. Особеното на SLS: той интерпретира големия оригинал от 1954 г., но не е ретро автомобил. Осигурява си респект, без да го изисква. Не изглежда чужд като суперспортиста SLR c британските си гени. За разлика от произвеждания в Англия съвместно с McLaren модел SLS е рожба на AMG. Широката предница на SLS с характерните напречни ламели и звездата веднага напомня на произвеждания до 1957 г. оригинален модел с крилати врати. Същото важи и за безкрайно дългия преден капак, двете извивки на покрива и апетитната задница. Mercedes SLS AMG - кокпитПри междуосие от 2,68 м приличащият на визьор мерник е разположен доста отзад, а скосените напред средни колони елегантно преливат в характерната задна част на автомобила. Прибавяме и футуристични елементи като острата като бръснач гънка в задницата, тесните фарове с LED светлини за движение през деня и разположените в средата фарове за мъгла и светлини за заден ход, които също блестят със супер светли диоди. Вадещият се от скорост 120 км/ч заден спойлер не пречи на семплата линия в състояние на покой. Mercedes SLS вдига 317 км/ч - при такова темпо SLS се нуждае от допълнително налягане на задната ос. В техническо отношение швабите използват всички възможности на модерното автомобилостроене за спортни коли. Само 4% от Spaceframe шасито е от стомана, останалото - включително и каросерията - е от алуминий.
AMG са се заели сериозно с олекотената конструкция. Толкова сериозно, че дори и облегалките на седалките са от магнезий, а буталата на V8 мотора са ковани,а не лети. 6,2-литровият блок (не 6,3-литров, както пише отстрани) е от други модели на AMG с атмосферен дви-гател. Широкообхватните оптимизации на притока на въздух, разпределителните валове и клапаните, както и подобрените извивки на изпускателните тръби повишават мощността на M159 до 571 к.с.
Mercedes SLS AMGКато най-значима модификация в сравнение с базовия агрегат M156 се явява смазването със сух картер на SLS - така автомобилът се превръща в суперспортен автомобил. Това позволява много ниско разположение и дори при екстремно напречно ускорение осигурява смазването. Всичко това въодушевява неимоверно много - но какво друго сте очаквали?
Все пак се касае за завръщането на модела с крилати врати. Естествено трябва да валят суперлативи. И за цената? Тя е изненадваща: AMG искат точно 177 310 евро за SLS без екстрите. В сравнение с други суперкупета с предно разположен двигател - като Ferrari 599 GTB Fiorano (620 к.с, 242 000 евро) или Aston Martin DBS (517 к.с, 240 000 евро) -хитът на Daimler е направо страхотно изгодно предложение. Именно тази сравнително евтина (относително) цена се превръща в куриозен проблем: „Не се притесняваме от планираните продажби от 5000 автомобила годишно, а от въпроса, на кого да доставим най-напред", казва един служител на AMG.
В централата на фирмата пристигат поръчки от цял свят. Естествено, ще бъдат предпочетени стари клиенти, които вече имат в гаража си няколко болида със звезда отпред.
Това ни харесва: Всичко Това ни липсва: Нужните средства Това ни изненадва: Пожелаваме си такъв уверен стил и за следващите лимузини на Mercedes.
ИЗВОД
Трябваше да чакаме 55 години, докато Mercedes ни представи една засенчваща всичко икона. Нашето уважение, че изобщо са се захванали с тази тема. Резултатът е убедителен до последната фуга на крилата врата. Едва ли може да съществува по-голяма доза автомобилно въодушевление. При това само в състояние на покой. Ако имаше 6 звезди, бих ги дал на Mercedes SLS.
СПИРАЧКИ Серийно SLS е с дискови спирачки на Brembo. Опционално АМG предлага керамични дискове с диаметър от 402 вместо 390 милиметра.
МАЗИЛНА УРЕДБА СЪС СУХ КАРТЕР V8 агрегатът е разположен зад предната ос. Вместо маслена вана двигателят има отделен резервоар. Посредством помпи смазващото вещество попада точно там, където има нужда.
Mercedes SLS AMG - техникаТЕХНИКАТА НА SLS
TRANSAXLE ПРИНЦИП
7-степенната трансмисия с два съединителя е разположена отзад (Transaxle принцип) и има механичен блокаж на диференциала. Задвижващият вал на задната ос е от лек карбон.
Класическо за спортен автомобил разположение с високи технологии Ниско монтираният, предно-средно разположен двигател и Transaxle принципът на трансмисията осигуряват почти перфектен баланс на тежестта от 47 процента отпред и 53 процента отзад. Благодарение на алуминиевата конструкция пространствената рама Spaceframe тежи само 241 кг. Теглото на мотора е 205 кг. Двойните триъгълни напречни носачи заедно със стабилизиращите щанги осигуряват голяма здравина на задната ос и оптимална опора за колелата.
Георг Кахер хвали перфектната управляемост на модела с крилати врати. Пълна газ със SLS: този Benz те прави зависим
Нито един друг сериен Mercedes не се чувства толкова в свои води на състезателната писта: новият модел с крилати врати е расов състезател, както пролича от последните обиколки. За по-малко от една десета от секундата предавателната кутия с два съединителя сменя седемте скорости. При връщане на по-ниска предавка електрониката мощно дава междинна газ. Спойлер на Mercedes SLS AMGAMG не са произвели спортен автомобил с многостепенно регулиращи се амортисьори и вариативно управление - универсалната настройка на шасито е както спортна, така и комфортна. Управлението му е изключително прецизно. SLS завива перфектно и бързо, почти неутрално близо до връхната точка, а при ускоряване за излизане от завоя оставя избор между леко недозави-ване или уверено напречно насочвана по посока на движение. Стоическата му стабилност в бързи завои му дава възможност за поддържане на виртуозна идеална линия. Това изкуство се владее наистина от малък брой производители.

ТЕХНИЧЕСКИ ДАННИ - Mercedes SLS
V8 двигател, отпр. надлъжно; 4 клапана на всеки цилиндър; работен обем на двигателя 6208 см3; мощност 420 кВт [571 к.с] при 6800/ мин; макс. въртящ момент 650 Нм при 4750/мин; задно задвижване; 7-степенна автоматична предавателна кутия с два съединителя; гуми 265/35 R19 отпред, 295/30 R 20 отзад; дължина/широчина/височина: 4638/1939/1262 мм; 0-100 км/ч за 3,8 сек.; максимална скорост 317 км/ч; обем на резервоара 85 л; разход на гориво 13,2 л А 98 Н/100 км; СО, 314 г/км.
Големият заден спойлер се вади от скорост 120 км/ч и увеличава налягането на притискане. Спойлерът не подобрява SLS в естетическо отношение. Цена в Германия: 177 310 евро. Йорг Малцан.