За първи път през своята 40 годишна история тунинг компанията AMG представя изцяло свой продукт: Mercedes-Benz SLS AMG. Спортният автомобил е изключително вълнуващ благодарение на своя уникален технологичен пакет: алуминиево пространствено шаси и впечатляващите врати тип Gullwing /криле на чайка/, 6.3-литров V8 двигател AMG с мощност от 420 kW/571 к.с., седем степпена трансмисия с двоен съединител, сух картер и спортно алуминиево окачване. Идеалното съотношение при разпределение на тежестта предно/задно 48 към 52 процента и ниският център на тежестта обещават безкомпромисен спортен автомобил. "Mercedes-Benz представя истински вълнуващ спортен автомобил в лицето на новия SLS AMG, създаден, за да ускори пулса на всички автомобилни ентусиасти. Моделът SLS AMG представлява чиста и неподправена емоция за бранда Mercedes-Benz и е предопределен да се превърне в един от най-съблазнителните спортни автомобили на нашето време", споделя Д-р Дитер Цетче, председател на борда на директорите на Daimler AG и ръководител Mercedes-Benz леки автомобили.

"Нашите клиенти ще бъдат свидетели на достиженията на нашия производител на спортни автомобили Mercedes-AMG, благодарение на новия SLS AMG, и това заедно с изумителния дизайн, какъвто единствено топ атлет от Mercedes-Benz може да предложи", кава Волкер Морнхинвег, председател на Mercedes-AMG. Новият Mercedes-Benz SLS AMG предлага вдъхновяващ стил, уникална динамика при шофиране и отличителната за Mercedes сигурност и практичност. При развоя на новия 'Gullwing', конструкторите от AMG се довериха на познанията и опита на специалистите от Технологичния център на Mercedes в Зинделфинген. Целта на съвместната разработка е проектът SLS AMG 'Gullwing' да се превърне в перфектен синтез от силните страни на брандовете Mercedes-Benz и AMG. Концепцията на спортния автомобил е радикална, благодарение на изтегления максимално назад в предната част и ниско разположен двигател, както и оптимизираната и олекотена конструкция на купето. За първи път Mercedes-Benz и AMG представят автомобил с алумиево шаси и каросерия. Резултатът е значително намаляване на тежестта или 1620 килограма без шофьора.

Новоразработената каросерия е изградена от алуминиева конструкция. Този ексклузивен дизайн комбинира интелигентен олекотен дизайн с впечатляваща здравина, което осигурява изумителна динамика. Естествено, алуминиевата конструкция отговаря на всички изисквания по отношение на пасивната сигурност и знаковото за Mercedes-Benz качествено изпълнение на купето. Независимо от ниската позиция в автомобила – типично за дизайна на спортните автомобили – широко отварящите се врати тип „криле” правят лесно влизането и излизането от автомобила. Усъвършенстваният AMG 6.3-литров V8 двигател постига върхова мощност от 420 kW/571 к.с. при 6800/мин, което превръща SLS AMG в най-мощният спортен седан в своя сегмент. При съотношението мощност-тегло от 2.84 кг/к.с., ниското тегло на автомобила е изключително предимство. Осем цилиндровият двигател е с максимален въртящ момент 650 Nm и го достига при 4750/мин. Моделът на AMG ускорява от 0 до 100 км/ч за 3.8 секунди, а максималната му скорост на движение е ограничена на 315 км/ч (всички цифри са условни). Усъвършенстваният двигател, с вътрешно означение M159, е с вместимост 6208 кубически сантиметра и може да се похвали с характеристики присъщи на мощните състезателни двигатели.

Високотехнологичните композитни спирачки на AMG гарантират изключително къс спирачен път, дори при огромно натоварване. Новите керамични спирачки се предлагат като опция и използват много по-големи дискове, което гарантира още по-добро спирачно поведение и по-ниско тегло. Керамичните спирачни дискове са надеждни дори при по-висока температура, благодарение на по-голямата си здравина, в комбинация с впечатяващо ниско тегло - намалено с 40 процента. За олекотения дизайн важна роля имат и джантите: оптимизираните като тежест AMG алунимиеви джанти – 9.5 x 19 инча (предни) и 11.0 x 20 инча (задни) – намаляват теглото на автомобила като увеличават динамиката и комфорта на окачването.

В момента тече интензивна програма за тестово шофиране на модела, която трябва да приключи в края на 2009 година. Новата интерпретация на легендарния 'Gullwing' се предвижда да бъде лансирана на пазара през пролетта на 2010.