mercedes mclaren SLRСамо 12 часа след като BMW представиха възродената си шеста серия, Mercedes-Benz обнародваха снимките на дългоочаквания Mercedes SLR McLaren. И това съвсем не е просто случайност - играта на котка и мишка между двата немски гиганта продължава с пълна сила, което може само да ни радва. Остава ни да тръпнем, докато не видим на живо тази ракета, както и новата 6-а серия, фейслифтирания Х5 и по-малкия ХЗ от BMW на родното им автоизложение във Франкфурт. Какво се крие зад Mercedes SLR McLaren - автомобил за 375 ООО евро, двигател с мощност 626 к.с, ускорение от 0-100 км/ч за 3,9 сек и максимална скорост 340 км/ч. Има ли смисъл да продължаваме или тези няколко цифри говорят достатъчно красноречиво за качествата на автомобила? Новият динамичен и високотехнологичен автомобил притежава една отличителна черта, която малко негови събратя притежават до такава степен.

КЛАСИКА И СТИЛ са ключовите представи, които ни обземат още при първия поглед към клиновидната сребърна машина. Mercedes-Benz SLR McLaren връща славната традиция на SLR и отбелязва съживяването на страстта на Mercedes-Benz към спортните коли, която може да бъде проследена през цялата им история. slr-slrСъвременната интерпретация на стиловите елементи на първоначалния SLR и особеностите на дизайна, взети от „Сребърната стрела" на Формула 1 през 2003, позволяват на модела SLR да свърже миналото с настоящето и да пусне на пътя най-новите технологии от автомобилния спорт, точно както вдъхновяващият SLR Coupe направи през 1955 г. Новият автомобил позволява на Mercedes-Benz и техния партньор McLaren да демонстрират своя колективен опит в разработването, конструирането и производството на високоскоростни спортни коли. Тази комбинация от знания и опит е очевидна не само в новите разработки, впечатляващите постигнати резултати и ненадминатите характеристики за шофиране на SLR, но също и в изключително високата сигурност и практичност, която автомобилът предлага. Всички тези характерни черти заедно създават един автомобил с много специален чар - впечатляващ синтез на традициите и иновациите на Mercedes във всеки един аспект.
Въглеродни нишки и керамични елеметм: високотехнологични матермаяш за корпуса м спирачките
Един от примерите за заемките от Формула 1 в разработките на серийните спортни коли е използването на композитни материали с въглеродни нишки в конструкцията на шасито и корпуса. Това позволява на новия Mercedes-Benz SLR McLaren да се похвали с такова ниво на устойчивост и здравина, каквото не е постигано никога преди това в серийните автомобили. На същото ниво е и степента на защита на пътниците. Специално разработената и изключително ефективна срещу сблъсък структура помага на суперавтомобила да положи нови стандарти за своя клас. Спирачките също са направени от нов иновационен композитен материал. Керамиката с подсилващи нишки издържа на изключително високи температури и се отличава с невероятна структурна издръжливост и продължителен живот.
В същото време под капака се намира двигателят V8 с турбокомпресор, разработен от Mercedes-AMC, който дава забележителен въртящ момент и мощност. Всеки двигател за SLR е направен ръчно в двигателната производствена секция.
Mercedes SLRСтремителен дързък дизайн
Легенда и съвършенство - това е правилото, което стои в основата на конструкцията на автомобила, тъй като ползва класическите стилови елементи на легендарните състезателни SLR от 50-те години и ги смесва с изключително майсторство с изпипания и авангарден език на дизайна на последните пътнически модели на марката и на съвременните състезателни автомобили Silver Arrows, които доведоха екипа на
McLaren Mercedes до върха на славата в световния шампионат Формула 1. Затова концепцията за дизайна включва и миналото, и настоящето, а в същото време показва и пътя, по който ще върви бъдещият дизайн на спортните коли. Върху тази основа е създаден автомобилът, благословен с неподражаем чар, при който легендата и съвършенството се сливат в неподражаемия и гениален синтез на истинския Мерцедес.
Издължените широки линии на капака, строгият стил на въздухозаборниците, хващащите окото странични ауспуси, компактната задна част, и накрая, но не на последно място, вратите, наподобяващи птичи крила, вдъхват живот на легендата SLR. Тези характеристики на дизайна предизвикаха сензация за първи път през 1952 и в последствие се превърнаха в отличителен белег на всички спортни коли на Мерцедес. Тези и други стилови елементи на традиционните SLR са хармонично вплетени в характеристиките на най-новия дизайн на Мерцедес: те включват характерната предница с двойни фарове ("twin-headlamp face") и очарователната игра на меки контури и строги линии.
Стилът на конструкцията на SLR също е моделиран върху McLaren Mercedes Silver Arrows. Предната част с форма на стрела със звездата на Mercedes отгоре, което придава на бронята по-дързък и мощен вид, произлиза от болидите, както и характерният спойлер с двойна перка на предната броня. Но това не е само дизайнерско решение, а е от съществено значение за аеродинамиката на автомобила и охлаждането на двигателя.
Mercedes SLRПоглеждайки отстрани, окото ни е привлечено от плоската и стабилна форма на новия суперавтомобил. Това се дължи най-вече на дългия капак, почти хоризонталното предно стъкло, задното разположение на пътническото купе, големите гуми и компактната задна част. Благодарение на тези пропорции страничният профил засилва допълнително чувството за "прииждаща вълна", което внушава новият SLR. Дизайнерите са включили още един елемент на SLR във формата на приличащите на хриле странични въздухозаборници на предните крила, не само с цел припомняне на предшественика, защото днес, както и тогава, страничните въздушни отвори служат за проветряване на двигателя. Дизайнерите са подчертали тази тяхна практична функция, използвайки широки линии, продължаващи във вратите.
Безпогрешна задница с изключителни аеродинамични качества
Дизайнът на задната част на Mercedes-Benz SLR McLaren се различава от тази на своя предтеча. Докато задницата на първоначалните обезателни коли се спуска постепенно надолу, капакът на багажника на новия модел Gran Turismo продължава стремително назад на същото високо ниво. Така не само се увеличава багажното пространство, но и се намалява лифтът и аеродинамичното съпротивление, което означава по-добро сцепление с пътя. Новият шестканален дифузор в задния спойлер също играе важна роля за това.
Интериорът на високоскоростната кола се отличава с високо ниво на практичност и лукс. Меките индивидуализирани седалки, комбинирани с многофункционалния волан с бутони за ръчно избиране на скоростите, както и ясната подредба на таблото, наподобяващо хронометър, гарантират удобно контролиране на SLR във всеки един момент и лесен достъп до цялата информация, от която шофьорът се нуждае. Тонът на интериора е придаден от материали от най-висока класа: алуминий и изобилие от кожа тип "Silver Arrow", която е създадена специално за новата спортна кола.

Техничесни характеристики
SLR engineДвигател: V8, ъгъл между цилиндрите 90°, 3 клапана на цилиндър
Работен обем: 5439 см3
Степен на сгъстяване: 8.8:1
Мощност: 626 к.с. при 6500 об/мин
Максимален въртящ момент: 780 Nm при 3200 - 5000 об/мин
Ускорение:
0- 100 км/ч - 3.8 сек
0 - 200 км/ч - 10.6 сек
0 - 300 км/ч - 28.8
Максимална скорост: 334 км/ч
Размери:
дължина - 4656 мм
височина - 1261 мм
ширина - 1908 мм

Вижте още: