Mercedes SLRMercedes SLR – Легенди за страстта
Кой владее по-добре от Mercedes изкуството да създава мечти на колела? След няколко десетилетия от най-висшия клас днес немците се завръщат подобаващо - след години възроденият SLR ще дефинира възможностите на автомобилостроенето в началото на новия век.
След големите успехи във Формула 1 в края на 90-те години Mercedes реши да създаде и най-ефективния суперспортен сериен автомобил. Задачата бе възложена на майсторите на McLaren, които внедряват в колата технологии от бъдещето на автомобилната индустрия. Суперспортният SLR вече е към края на пътешествието си до конвейера и ще се появи на пазара през септември тази година (2003).
Само няколко месеца остават до дългоочакваната премиера на Mercedes SLR на автосалона във Франкфурт. Този автомобил от ранга на Ferrari Enzo се появи за първи път като прототип на изложението в Детройт през 1999 г. Няколко месеца по-късно бе взето решение той да се появи в серийно производство през 2003 г. И сега моментът за това настъпи.
Още с първата поява на Mercedes SLR повечето подробности около него бяха уточнени. Изключително футуристичният и атрактивен дизайн на двуместното купе бе готов, имаше яснота и около техническите подробности. И така Mercedes имаше на разположение четири години, за да инвестира 200 милиона евро, да тества автомобила и да подготви неговото производство.
Mercedes SLR е морален наследник на легендарния McLaren F1. Той ще се произвежда изцяло ръчно в завода на McLaren в Уокинг, Англия. Там готов ще пристига единствено двигателят, който е дело на майсторите от AMG. Когато излезе на пазара, автомобилът ще има умопомрачителна цена и ще е достъпен само за най-висшия елит на обществото.
Дизайнът на Mercedes SLR e изклкючително елегантен и напълно в стила на марката. Но реално той е съчетание между различни типове автомобили, изпълнено по перфектен начин от дизайнерите на Mercedes. В аеродинамично отношение SLR използва опита на двете фирми от Формула 1. В предната част над емблемата е оформен нос като на шампионския болид на Мика Хакинен от 1999 г. Отзад пък е изпълнен двоен спойлер.
Mercedes SLRСтраничната линия напомня за легендарния Mercedes SLR от 1955 г. с летящите врати и аристократично избитите форми. Агресивността на купето е прикрита зад характерните за Mercedes дизайнерски елементи, които подчертават най-вече лукса. Летящите врати и „хрилете" зад предните калници са още едно възпоминание на легендите 300 SL и SLR от средата на 50-те години на миналия век. Елегантната форма прикрива някои внушителни елементи, като например гигантските 19-цолови гуми отпред и 20-цоловите валяци отзад.
Размерите на Mercedes SLR са като на класическо купе Grand Turismo. Днес повечето производители правят GT купетата с 4 места и повече лукс, но SLR ще бъде истински класик в това отношение - 2 врати и 2 места. В сравнение с елегантния роудстър SL например новият SLR е с 65 мм по-дълъг, с 66 мм по-широк и с 46 мм по-нисък, а колесната му база е малко по-малко. Продължавайки със сравненията - предната част на суперспортния роудстър е с 230 мм по-дълга, а пътническото купе - със 130 мм по-късо. Така се осигурява класическият GT силует с много силно изразена предна част, малко, изтеглено назад купе и къса стегната задница.
Разбира се, както подобава на един автомобил от такъв ранг, всички материали, използвани за конструирането му, са изключително скъпи, модерни и леки. Цялото шаси и купето са направени от композитни карбонови сплави и алуминиви детайли. Mercedes твърди, че по този начин е осигурил с 40% по-здрава конструкция на автомобила, отколкото на съвременните суперспортни автомобили. Самото купе е опасано с дефомационни зони, които да предпазват пътниците, така че SLR е и един от най-сигурните автомобили днес. Под карбоновото купе има втвърдена пяна, която поема силата при катастрофа.
Макар че в серийния вариант най-вероятно доста неща ще са различни от прототипа, Mercedes дaдe и доста подробна визия за това как ще излгежда интериорът на бъдещия суперспортен автомобил SLR. В двуместното купе са съсредоточени редица технически нововъведения. Такива са дори и седалките. Те са с карбонова структура. И са покрити с модерна тапицерия, която се излива според размерите на собственика на автомобила. Отпред воланът е с овална форма. Зад него са двата циферблата на арматурното табло, които са в прозрачни тунели.
Mercedes SLRЦентралната конзола е с щедри обли линии и овални детайли върху нея. Обзавеждането на пръв поглед е спартанско, но всъщност автомобилът е снабден с всичко необходимо. Отгоре на таблото изскача екран, който може да служи като телевизор или навигационна система, аудио-уредбата е мощна, а системата COMMAND помага да се борави с всички системи на автомобила.
Двигателят естествено е един от най-важните компоненти на този автомобил. Естествено Mercedes се е представил добре и в тази област. Той е предишният най-голям двигател на S-class - V8 с работен обем 5.5 литра. Моторът е форсиран до впечатляващите 557 к.с, което показва големият потенциал на тези 3-клапанови двигатели. Това става с помощта на механичен турбокомпресор с интеркулер с отделна водна охладителна система. Тези детайли са изключително компактни и са вмъкнати между двете редици цилиндри. Компресорът се задвижва от ремък от коляновия вал и се самоизключва, когато не е нужна пълната мощност на автомобила, което осигурява големи икономии на гориво. Максимумът на въртящия момент е 720 Нм при 4000 об./мин, но 580 Нм са на разположение на шофьора още при 2000 об./мин. Това осигурява изключителна лекота на управление на лекия SLR.

Времето за ускоряване от 0 до 100 км/ч е 4.2 секунди, което не е особено впечатляващо. Инженерите на McLaren обаче са наблегнали повече върху мощността и динамиката, които могат да се ползват в реални условия. Показателно за това е ускорението от 0 до 200 км/ч за само 11.3 сек., което означава, че SLR се ускорява равномерно непрекъснато. Това е и единственият сериен Mercedes, чиято максимална скорост не е ограничена, затова той може да развива 320 км/ч.
Напълно е възможно Mercedes да реши да монтира и по-мощен мотор в суперспортния си автомобил, с какъвто вече разполага например модела CL65 AMG. Това обаче ще създаде доста трудности на производителя McLaren, тъй като всички убийствени тестове досега са правени само с V8 двигателя.
Съвсем нормално е SLR да бъде и един от технологичните лидери в света. При цена от над 600 хиляди долара в него е внедрено всичко, до което съвременната автомобилна индустрия има достъп. Спирачната система например е революционна. Тя е с керамични дискове и електро-хидравлично управление, което позволява да се постигнат рекордни резултати. Спирачките могат да понасят огромни натоварвания. Фаровете на автомобила са интелигентни, имат два режима на дълги светлини и един на къси и могат да насочват светлината си настрани в завоите. Стоповете отзад, както и вградените с двойния спойлер светлини, са с LED технология.
Това е само една част от многобройните технически нововъведения в автомобила. Всичко останало ще стане известо едва след официалната премиера на Mercedes SLR през септември на изложението във Франкфурт.

Mercedes SLRMercedes SLR - технически данни
РАЗМЕРИ
Дължина, мм.......................................................4565
Широчина, мм......................................................1878
Височина, мм.......................................................1247
Междуосие, мм...................................................2660
Следа отпред/отзад, мм........................1600/1546
ЗАДВИЖВАНЕ
Двигател, тип......................бензинов, V-образен, 8-цилиндров. Алуминиево-магнезиева конструкция. Три клапана на цилиндър, двойно запалване. Механичен турбокомпресор с воден междинен охладител на сгъстения въздух.
Работен обем, куб. см.....................................5496
Максимална мощност, к.с ./при об./мин ... 557/6500
Максимален Въртящ момент, Нм/ при об./мин..........................................720/4000
Трансмисия...................5-степенна автоматична скоростна кутия, задвижване на задните колела
ШАСИ
Каросерия..................суперспортен автомобил с 2 врати и 2 места, надлъжно разположен двигател отпред, задвижващ задните колела Окачване
Отпред....................................................независимо
Отзад ......................................................независимо
Спирачки
Отпред......................................дискови, керамични
Отзад........................................дискови, керамични
Стандартни гуми
Отпред/отзад . Bridgestone 245/35 R19 / 285/30 R20
ДИНАМИКА
Максимална скорост, км/ч.............320, Ускорение от 0 до 100 км/ч, 4,2 сек.  Ускорение от 0 до 200 км/ч, 11,3 сек..
Цена над 600 000 долара