Mercedes SLR Stirling MossПрез 2009 година сър Стърлинг Мос навършва 80 години. Той все още е най-бързият британски състезателен пилот за всички времена. Ако някога Люис успее да го доближи, ще бъдем щастливи да ви уведомим. Затова беше крайно време сър Стърлинг да получи кола, кръстена на негово име. Такава, която изпъква и напомня на автомобилите, някога карани с майсторство от самия него.
Фантастичната машина, която виждате е точно такава кола. Запознайте се със SLR Stirling Moss, подходящ израз на почит към великия мъж, който навлиза в деветото си десетилетие. Номерът в името му е същият, с който сър Стърлинг и Денис Дженкинсън се състезаваха на „Миле Миля” през 1955 година с Mercedes 300 SLR и спечелиха. Тогава по 1483 километровата дистанция Мос постигна удивителната средна скорост от 148 км/ч и SLR 722 отбелязва това фантастично постижение. Но този нов автомобил е в знак на почит към самия човек.
Под капака се крие SLR, а това означава супер компресорен V8 двигател с 650 к.с., 820 Нм максимален въртящ момент и ускорение от 0 до 100 км/ч за 3.4 секунди. Максималната му скорост е 350 км/ч и това със сигурност е най-бързата кола без предно стъкло на планетата. Какво ли ще рече това - без предно стъкло u постоянно ускорение до 350 км/ч? Предполагаме, че ще е нещо екстремно. И само 75 щастливци ще могат да го изживеят. От модела ще бъдат направени точно толкова бройки и нито една повече. Само да дойде май, когато производството на сегашния SLR в Уокинг ще спре завинаги...Колко ще струва ли? Не питайте. Добре де, около 1,5 милиона лева. Сега да не почнете веднага да звъните до банката си. Няма смисъл. Всички коли са продадени предварително. На хора. които вече имат Mercedes SLR. Всъщност новият автомобил е предлаган само на такива люде.
Няма покрив, няма странични стъкла, няма и предно стъкло дори, Два дефлектора от по 36 мм всеки запращат солидно количество вятър над главата на шофьора, но и при това положение в лицето му ще се бие цяла буря и допълнително ще засилва усещането от скоростта u способностите на звяра. За щастие автомобилът върви с чифт специални и много скъпи очила със стъкла по поръчка и маска срещу вятъра. Но пък няма каска. Трябва сами да си купите. От Mercedes са решили да не разработват шлем, тъп като това би ги вкарало в сериозни разправии с правилниците за сигурността при катастрофи. Ако завали, кокпитът се затваря плътно от две тоно покривала, които точно се събират в багажника,
Stirling Moss има много напредничава аеродинамика, точно като SLR, на който е базиран. Задният дифузьор осигурява допълнителна сила на притискане, има и въздушна спирачка, убиваща скоростта, ако започнете рязко спиране при скорост над 120 км/ч. Автомобилът тежи 1551 кг, което е с 200 кг по-малко от 722 S Roadster.
И само го погледнете. В пропорциите и детайлите има много общи черти със стария 300 SLR - приклекнала и заоблена задница, дълга муцуна, която продължава в интериора, високи издутини зад облегалките за главите, аеродинамични линии в профила, черни вентилационни отвори отстрани и по капака. Смятаме, че сър Стърлинг ще я одобри. А един път в Северна Италия го зове.