Дуото Мос/Дженкинсън в надпреварата Миле Миля, Mille MigliaАко трябва да бъдем докрай прецизни от хронологич-на гледна точка, този своеобразен свръх- SLR се появява на бял свят с известно закъснение... Специалната серия 722 с 650 к. с. всъщност трябваше да излезе още през миналата година, и то по възможност в началото на май, когато беше отбелязан 50-годишният юбилей от победата на Стърлинг Мос и Денис Дженкинсън на Миле Миля (Mille Miglia).
Но както и да е... Важното е, че както автомобилът, така и поводът за неговото създаване си ги бива. Всичко започва в Бреша на първи май 1955 г., точно в 7 часа и 22 минути (откъдето води произхода си този прочут номер в историята на моторните спортове) и приключва
пак там десет часа, седем минути и 48 секунди по-късно. Средната скорост от 157,62 км/ч е рекорд, който никой след това не успява да подобри в рамките на Миле Миля.
След години Стърлинг Мос си припомня славните времена: „За мене най-ценното качество на състезателните автомобили на Мерцедес е тяхната способност да се пригодят с лекота към най-различни условия." Тази констатация е напълно валидна и спрямо условията в сегашното битие на марката - SLR McLaren разбира се, не е състезателен модел, а фин и ценен високотехнологичен продукт, който не се плаши нито от движение в градски трафик, нито от идеята за кратко пътешествие за двама през уикенда.
В първите официални пресинформации моделът между другото наистина се нарича SLR 722 Edition и в наименованието му напълно липсва допълнението McLaren. Това съкратено официално означение на автомобила вероятно е продиктувано от факта, че наличието на всички тези имена, цифри и абревиатери би създавало известни затруднения при изговаряне на името му. Иначе топ версията, разбира се, също се произвежда в Англия и съгласно желанията на производителя е насочена още по-директно към „джентълмени с амбиции в суперспортното шофиране и особено заможни колекционери на спортни автомобили", които биха проявили интерес да добавят в климатизираните си гаражи и втори SLR като един вид дългосрочна инвестиция.
И когато все пак стане дума за частното състезателно трасе: промените в блока за управление на двигателя и преработеният охладител на сгъстения от механичния компресор въздух позволяват мощността на 5,5-литровия V8-двигател да бъде увеличена от 626 на 650 к. с. Така 722 изпреварва серийния SLR c две десети от секундата при спринта от място до 100 км/ч (3,6 вместо 3,8 секунди) и с цяла секунда в ускоряването до 200 км/ч (10,2 срещу 11,3 секунди). Максималната скорост се е покачила с три км/ч и е достигнала 337 километра в час.
Окачването е още по-твърдо, а клиренсът е намален с десет милиметра. На мястото на решените в турбинен стил 19-цолови колела, тук Мерцедес са заложили специални Edition-джанти с архаичен дизайн и черно покритие, през които се забелязват още по-големите в сравнение със серийния модел керамични спирачни дискове, чийто диаметър е увеличен от 370 на 390 мм. За по-различното излъчване на автомобила се грижат също и детайли, като модифицираният преден спойлер и задният дифузьор, които са изработени от подсилен с въглеродни нишки композитен материал, покрит с прозрачен лак. Mercedes SLR 722Едва 150 екземпляра ще бъдат произведени от специалната серия, отличаваща се с поставения над страничните „хриле" магически номер и лакирани в черно 19-цолови колела.
Подобни черни карбонови апликации могат да се видят и върху централната конзола на този изключителен автомобил. Освен това притежателите на модела ще могат да се радват на новите състезателни седалки с тапицерия от гладка кожа и алкантара, на облечения с набук волан с намален диаметър и на монтираните зад него специални план-ки, служещи за ръчна смяна на предавките на 5-степенната трансмисия. С купуването на един от общо 150-те екземпляра клиентът автоматично бива приет в развиващия дейност по цял свят клуб на SLR, който организира различни събития, свързани с ексклузивния спортист. Интересното при 722 е обстоятелството, че той е едновременно ценна инвестиция и изненадващо примамлива оферта. С цената си от 455 000 евро той е с по-малко от пет процента по-скъп от серийния SLR. Така че едногодишното закъснение спокойно може да му бъде простено...

„Въпреки че някои от детайлите на каросерията му изглеждат прекалено фини и нежни, този автомобил притежаваше стабилността на бронирана машина" - написа навремето автомобилният историк Карл Лудвигсвен за модела 300 SLR. Това е, така да се каже, „цивилният" вариант на W 196. сребърната стрела от Формула 1. обемът на чийто осемцилиндров мотор е увеличен от два и половина на три литра, а мощността е покачена на около 300 к. с. За съжаление неговата кариера продължава по-малко от един сезон. Не минават и шест седмици след победата на Миле Миля през 1955 г, и заради един тежък инцидент на Льо Ман, който отнема живота на 81 души, марката Мерцедес се оттегля от състезателния спорт.

Mercedes SLR 722Каросерия
Двуместно купе, дължина х широчина х височина 4656 х 1908 х 1251 мм, междуосие 2700 мм, собствено тегло 1724 кг.
Ходова част
Независимо окачване с двойни напречни носачи и коаксиално разположени телескопични амортисьори и винтови пружини отпред и отзад, напречен стабилизатор отпред, вътрешно вентилирани керамични дискови спирачки отпред и отзад, гуми с размер 255/35 ZR 19 отпред и 295/30 ZR 19 отзад.
Двигател
Осемцилиндров V-образен двигател, механичен компресор с охладител на сгъстения въздух, работен обем 5439 см3, мощност 478 кВт (650 к. с.) при 6500 об./мин, максимален въртящ момент 820 Нм при 3250 об./мин.
Силово предаване
Задно предаване, петстепенна автоматична трансмисия.
Динамични характеристики
0-100 км/ч 3.6 сек
0-200 км/ч 10,2 сек
Максимална скорост 337 км/ч
Базова цена МерцедесSLR 722 Edition 455 000 евро (за Германия) Видео за производството на Мерцедес SLR, Видео с Jay Leno и SLR
Още технически данни за SLR