След като човек има удоволствието да разгледа подробно Mercedes SLR McLaren Roadster, някак си започва да се прокрадва следният еретичен въпрос: Всъщност този автомобил не е ли прекалено хубав във всяко отношение? Без значение дали става дума за извънредно дългия, плавно източен преден капак, за притежаващите почти органична естествена красота, украсени с хромирани лайстни отвори в предните калници, за прословутия „нос" ала Формула 1 или за „летящите" врати в стила на легендарния предшественик от 50-те години - всичко във външността на този автомобил изглежда, сякаш е сътворено по-скоро от скулптор, отколкото от „простосмъртен" дизайнер. И като че ли всичко това не е достатъчно, този път Mercedes SLR McLaren може да се похвали и с наличието на още едно трудно устоимо изкушение -каросерия тип роудстър. Красотата винаги ще си остане въпрос на лични разбирания, но има ред причини да се твърди, че развиващият максимално темпо от 332 километра в час кабриолет изглежда дори още по-добре от версията купе, чиято техническа основа ползва. Една от причините за това е обстоятелството, че леко издължената назад линия на покрива при купето тук е отпаднала и сега пропорциите изглеждат още по-хармонични.
Mercedes SLR McLaren RoadsterКачването в автомобила и настаняването върху възхитително удобните, тапицирани с най-фина естествена кожа спортни седалки с черупки от истински карбон не е никак лесна задача - за целта се налага да преодолеете широките приблизително 25 и високи малко над 40 сантиметра прагове. Така че, колкото и изненадващо да изглежда на пръв поглед подобно заключение с оглед на екстремно масивните прагове, отварящите се нагоре врати са едно напълно практично решение - стига, разбира се, изобщо да намерите място, на което да успеете да паркирате струващия 493 850 евро автомобил... След като веднъж успее да се добере до кокпита на SLR McLaren Roadster, човек остава с твърде интересно първо впечатление. Вратата се затваря учудващо лесно с помощта на перфектно обмислена от ергономична гледна точка дръжка. Пилотът има субективното усещане, че се намира в автомобил от калибъра на SL - разбира се, с огромната разлика, че седи почти на пода на автомобила. Ако тази приветлива и определено не спартанска атмосфера ви подтиква да си подпрете ръката на вратата, по-добре не опитвайте, освен ако държите да си изкълчите въпросния горен крайник - колкото и да е рафиниран, този автомобил е истински суперспортист с всички логични следствия от това... Арматурното табло се състои от два големи кръгли уреда с прегледни скали и отлично четими дисплеи, пред тях е разположен малкият и изключително удобно стоящ в ръцете триопорен волан. Интериорът е лишен от каквито и да е излишни детайли, вложените материали са сред най-доброто, виждано досега в спортното автомобилостроене, а изработката демонстрира педантичност и внимание до най-дребния детайл.Точно както и при купето- Мерцедес SLR 722 Edition, бутонът за запалване на двигателя се намира под специално метално капаче от горната страна на осветения в червено лост за управление на автоматичната трансмисия. Нужно е единствено да повдигнете нагоре капачето с палец и да натиснете съблазнително изглеждащия бутон. Последното действие светкавично събужда за живот компресорния V8-двигател, който не пропуска да отбележи подобаващо случая с гърлен тътен. Воланът и разполагащите с електрически реглаж в хоризонтална и вертикална посока седалки започват да „масажират" водача с леки вибрации. Интересното е, че първото леко натискане на педала на газта не довежда до очакваните ексцесии, свързани с бясно буксуване на задните колела, облаци дим от нископрофилните „валяци" или нещо подобно - при нужда откритият вариант на SLR може да се държи безобидно поне колкото стария пикап на някой мексикански производител на дини с уговорката, че комфортът е значително по-добър...
С работата на кормилната уредба, газта и спирачките се привиква бързо -важно е да се отбележи обаче, че за целта е необходимо да се прилага и малко физическа сила. Което е напълно нормално, като се има предвид, че всяко необмислено действие зад волана на автомобил с подобни възможности може да доведе до катастрофални както в буквалния, така и в преносния смисъл последствия... По подобие на Dodge Viper пилотът на SLR седи в крайно интересна позиция почти върху задния мост и има многообещаващата задача да дирижира посоката, в която да поеме дългата предна част. Дори и при градско движение, това е спиращо дъха преживяване - независимо от ниско монтираните седалки видимостта към предницата е отлична, комфортът е изумително приятен за спортен модел от подобен ранг, а звукът на двигателя трудно може да остави някого незаинтересуван. Където и да попаднете с този автомобил, ако около вас има дори един човек, няма как да не останете незабелязани - както Mercedes SLR McLaren Roadster, така и пилотът и копилотът постоянно биват обсипвани с лавина от възхитени или поне любопитни погледи. Карането с минимално темпо има своя особен чар - човек може пълноценно да се наслади на заобикалящата го среда (както и тя на него, ако трябва да бъдем откровени докрай...), а 5,5-литровата машина под предния капак започва да тегли неудържимо още от 2000 завъртания на коляновия вал в минута.
Mercedes McLaren SLR Roadster
Напускаме очертанията на града. Преди да поемем по почти безлюдния и определено подходящ за екстремно шофиране път, спираме за малко. 3,8 секунди от 0 до 100 километра в час звучи впечатляващо даже и на хартия, но какво е усещането от подобно ускорение на живо? Нека опитаме... Като че ли за начало е добре да кажем, че напълно забравихме за споменатия малко по-рано мексикански производител на дини и неговия стар пикал... При подаване на пълна газ злокобното, но сравнително ненатрапчиво гъргорене на двигателя преминава в рев, напомнящ на заплашващо да се превърне в истински апокалипсис природно бедствие, който при това е „акомпаниран" от отчетливото металическо свирене на компресора. Развъртащият се до 7000 об./мин двигател на AMG не само притиска пилота и копилота плътно в седалките, а буквално е в състояние да им отнеме дъха. Усещането в един драгстер надали е много по-впечатляващо...
Изработеното от въглеродни нишки шаси се усеща като резонансното тяло на крило, предавайки през волана, педала на газта и седалките истинско „живо" усещане от въртенето на коляновия вал. Освен това невероятно скъпият и поне толкова здрав монокок, върху който с помощта на направена от алуминий допълнителна помощна рама са монтирани осемцилиндровият двигател и предното окачване, се грижи не само за присъствието на good vibrations, а също и за устойчивост на усукване, каквато няма как да срещнете при почти никой друг открит автомобил.
Всяка изпълнена със завои отсечка се превръща в завладяващо и незабравимо преживяване - начинът, по който този открит екстремист се катапултира от едно място до друго, е достоен за написването на поетично произведение, а фантастичната устойчивост в завой сякаш може да бъде победена единствено от законите на физиката. При намаляване преди завой гумите изсвирват за кратко, след това предницата безропотно поема по зададената от пилота траектория и при подаване на газ излизането от завой става с ускорение, каквото рядко може да се срещне при обект, който се движи по земната повърхност. Благодарение на максимално фините настройки на системата ESP и надеждната спирачна система с керамични дискове активната безопасност остава без забележки и хармонията между човек и машина в този случай може да се определи като съвършена. Стоическото спокойствие, с което този автомобил стои на пътя, не се променя до достигането на самата пределна скорост от 332 километра в час.
Да се направи крайно заключение за такъв автомобил е трудна задача. Може би най-подходящо в случая би било да се каже, че с версията Roadster Mercedes и McLaren са създали още по-добрия SLR. Което е забележително постижение, като се има предвид, че и без това говорим за един от най-съвършените спортни автомобили на планетата...

ТЕХНИЧЕСКИ ДАННИ

Каросерия
Двуместен роудстър, дължина х широчина х височина 4656 х 1908 х 1281 мм, междуосие 2700 мм, собствено тегло 1825 килограма, допустимо общо тегло 1980 кг.
Ходова част
Независимо окачване отпред и отзад, с двойни напречни носачи и коаксиално разположени телеско-пични амортисьори и винтови пружини; напречен стабилизатор отпред и отзад; вътрешно вентилирани спирачки с керамични дискове отпред и отзад; гуми 245/40 ZR 18 отпред и 295/35 ZR 18 отзад.
Силово предаване
Задно предаване, петстепенна автоматична трансмисия.
Двигател
Осемцилиндров V-образен бензинов двигател с механичен компресор и охладител на сгъстения въздух, работен обем 5439 см3, мощност 460 кВт (626 к. с.) при 6500 об./мин, максимален въртящ момент 780 Нм при 3250 об./мин.
Динамични характеристики 0-100 км/ч 3,8 сек
Максимална скорост 332 км/ч
Ср. разход на гориво по ЕСЕ А 98 14,5 л/100 км
Базова цена Mercedes SLR McLaren Roadster (за Германия) 493 850 евро

Снимки на Мерцедес SLR - тунинг от ASMA
Видео за производството на Мерцедес SLR
Видео с Jay Leno и SLR
Още технически данни за SLR
Няколко богаташи и тунинг фирми са успели да съсипят това произведение на изкуството като този хромиран Мерцедес SLR, този McLaren SLR 999 Red Gold Dream и позлатения SLR в Дубай. Още данни за Мерцедес SLR.