Mercedes SLKНовото BMW Z4 за първи път се изправя срещу противниците си. Всичко това ни напомня за слънчеви лъчи в лицето, ураган зад врата и предостатъчно мощност под предния капак. Наистина чудесна комбинация.

Всички говорят за СО2, но никой не споменава не по-малко важните елементи 0 и N - тоест кислород и азот. Или казано по-просто - свеж въздух? Тези съставки на атмосферата често биват забравяни от разните активисти. Но не и в Мюнхен. През май започнаха продажбите на новия Z4 с твърд сгъваем покрив - един расово елегантен спортист с гарантирани 0 и N. Да не забравяме и за допълнителния шоу ефект - защото като Z4 sDrive 35i той не само пропуска свеж въздух в интериора, но и го кара да трепти. За това се грижат класическите компоненти на роудстера, както и свръхмодерните технологии - двата турбокомпресора, директното впръскване на бензина и мощните 306 к.с. гьделичкат центъра на удоволствието и ни спират дъха. Дали същото важи и за конкуренцията?
Те също имат какво да предложат. В тази лига Audi предлагат TTS Roadster c мощност 272 к.с, по типичния за Инголщат маниер с четирицилиндров турбодвигател TSI, текстилен гюрук и двойно задвижване quattro.
Срещу Z4 се изправят 4 класически роудстера:

Mercedes се представя с пионера на твърдите сгъваеми покриви SLK. SLK 350 Sportmotor (звучи наистина многообещаващо) разполага с 305 к.с. благодарение на вискооборотния си V6. А от Цуфенхаузен връхлита една малка, люта вихрушка. Действително Porsche Boxster развива „само" 255 к.с, за да може да се вмести в нашата ценова рамка (Boxster S с 310 к.с. струва 125 629 лева), но неговият спортен дух е завладяващ. Японците отговарят на предизвикателството с тайфуна Nissan 350Z. Забележителният двуместен автомобил с мощния като мечка трилитров V6 развива рекордните 313 к.с.
Нашият сравнителен тест ще изясни, дали Audi, Mercedes,Nissan и Porsche ще успеят да откраднат вятъра от платната на BMW - освен това ние ще внесем допълнително напрежение с т.нар. роудстер-фактор. Ще се опитаме да уловим и фините разлики в доставяното удоволствие, като засечем „покривната акробатика" с хронометър и качествата на звуковия спектакъл.

Nissan 350Z Roadster - Мъжкарската машина

350Z е истински мъжкар -той е най-мускулест, а гласът му е дрезгав. Това обаче не е достатъчно. 261 ТОЧКИ
Nissan 350ZВремето на 350Z изтича. В края на годината се очаква появата на наследника му 370Z. Въпреки това актуалният роудстер е противник в много добра форма. Тъй като е най-мощен, струва най-малко, освен това е оборудван с автоматична климатична инсталация. Един добре оформен пакет от мускули - но опаковката не е на ниво. Мощният, но лаком V6 не обича високите обороти, и звучи приятно дрезгаво само до средни оборотни режими. На нашия малък състезателен овал Nissan изостава. Когато при промяна на динамичния център на тежестта задницата на двуместния автомобил се опита да поднесе, ESP-то се намесва твърде грубо. На окачването също му липсва фина шлифовка. Меките амортисьори работят в комбинация с твърди пружини -тези неща не си подхождат. Поради това „японецът" направо трополи при лоша пътна настилка. Тоест - един автомагистрален експрес? И това не е. Защото неподплатеният гюрук надвиква всякакви разговори в интериора, вятърът силно свисти по плата. Жалко, защото седалките са удобни, а водачът разполага с много място за краката, но въпреки това не седи особено удобно - тъй като воланът не може да се регулира по дълбочина. Приятен детайл - трите допълнителни кръгли уреда с регулируем ограничител на оборотите. Това обаче не може да промени класирането.

Мерцедес SLK 350 - Роудстер за дълги пътувания

Въпреки големия си двигател - спортистите се движат по различен начин. SLK е no-скоро един фин спътник за вашите разходки. 330 точки.
Mercedes SLK 350 SportmotorSLK 350 има една добавка към името -Sportmotor. И с пълно право. Масивният V6 наистина определя характера на SLK. Той постоянно се чува (при ниски обороти приятно, но при високи - стресиращо шумно), винаги се усеща. И то в гърба - 3,5-литровият двигател ви залепя за седалките с мощната си тяга, с лекота се развърта до червената зона на оборотомера. реагира спонтанно на командите с педала на газта - първокласно. Но все пак - той не може да се сравнява с „напомпаните" машини на Audi и BMW, и най-вече рекордьорът по въртящ момент Z4 го изпреварва безмилостно при междинните ускорения. Същото може да се каже и за управляемостта - ако не използваме Porsche като мярка за сравнение. Значително по-тежкият Mercedes се наклонява в завоите, предницата му натежава и е подвластна на центробежните сили - и спортният устрем се възспира от ранните намеси на ESR Освен това директното, но не достатъчно информативно кормилно управление внушава по-голяма пъргавина, отколкото автомобилът наистина може да предложи. SLK е по-подходящ като автомобил за разходки, за дълги пътувания, като кабриолет за свободното време. Той вози комфортно, не скърца, предлага най-добрата защита от вятъра при отворен покрив. SLK демонстрира чудесни възможности и по отношение на спирането. Но всичко това е на една сериозна цена.

Porsche Boxster Състеззтелният кабриолет

Porsche BoxterBoxster може да бъде даван за пример със своята пъргавина, двигателят е перфектен. Но това е за сметка на комфорта. 334 точки.
На него пише Porsche, и това наистина е стопроцентово Porsche. Перфектният баланс, много доброто сцепление, първокласното поведение в завои и най-информативното кормилно управление на финала се сумират в усещане за истински спортен автомобил. Ло-добре просто не е възможно. Освен това този двигател - един пъргав, бърз, мощен агрегат с расов звук - на малкото Porsche може да доведе до пристрастяване. И въпреки по-ниската си мощност в никакъв случай не е най-бавният автомобил в теста. Никой не може да го победи като максимална скорост; при спринта успява да изпревари дори мощния 313 к.с. Nissan, както и доста потентното Audi. Стига да не беше толкова ужасяващо шумен. Може да се примирим с факта, че вятърът свири в гюрука. Не, „музиката" се дължи на двигателя и гумите, 18-цоловите колела свистят осезателно. И без това комфортът не е от силните страни на Porsche-то. Защото Boxster намалява удоволствието от шофирането не само с нивото си на шум. Стегнатото окачване също може да ви раздруса нервите. Успокоително е, че седалките предлагат първокласна опора, тапицерията им е подходяща и за дълги пътувания. Въпреки ръчното разблокиране гюрукът също допринася за чудесното представяне - той се отваря (много бързо) при скорост до 50 км/ч.

BMW Z4 sDrive 35i - Автомобил за удоволствие

BMW Z4 sDrive 35iZ4 е бърз, пъргав, елегантен и сигурен. Но трябва да можете да цените спортната му твърдост. 343 точки.
Как само тръгва тази кола?! Яките 400 Нм не са шега работа - освен това тягата се разгръща още при рекордно ниските 1300 об./мин. Никой друг не успява да извлече такава уверена мощ от шест цилиндъра. Но каква е ползата от цялата тази мощ, след като (в сравнение с Audi) понякога липсва достатъчно сцепление, когато на изхода от завоя едно леко поднасяне на задницата не може да бъде предотвратено? Освен това със собственото си тегло от близо 1,6 тона Z4 е една „тежка буца" - и затова не се движи с особена лекота по завоите. И въпреки това - фино работещата ESP и безупречно стабилното поведение на пътя с лека склонност към недозавиване (!) позволява постигането на невероятна скорост по нашата тестова отсечка. Z4 е само една страхотна машина за шофиране. Спортните настройки обаче естествено си имат и своите недостатъци. По лоши пътни настилки BMW-то се тресе страховито, неравностите по асфалта се преминават с шумно раздрусване. За сметка на това по автомагистралите колата вози нежно и тихо. Какво наистина ни изнерви - при превключване лакътят задейства бутона на iDrive, a небрежно боядисаният моторен отсек е като трън в очите на естетите, - а зад радиаторната решетка прозира стиропор (като защита при удар). Тези неща можеха да бъдат направени по-добре.

Audi TTS Roadster - Търсaчът нз завои

Само два литра работен обем! Но няма значение - TTS се устремява към победата с 272 к.с, звучен глас и двойно задвижване. 351 точки.
Audi TTS roadsterВ техническо отношение Audi върви ло собствен път. Вместо шестцилиндров двигател с голям работен обем TTS се задоволява с четирицилиндров агрегат, вместо задно задвижване инженерите от Инголщат залагат на двойното задвижване. Тежко quattro задвижване, скромен двулитров мотор -може ли това да достави удоволствие? И още как! Audi извличат внушителните 272 к.с. от „злия" и спокойно работещ турбодвигател - така TTS изобщо не изостава от останалите. И при това звукът му е като на „голям" автомобил. Освен това цялата мощност достига до пътя без никаква загуба на сцепление. Въобще TTS прави впечатление със забележителната си стабилност по курса, справя се даже и при екстремни ситуации, подкрепян от прецизното си кормилно управление, целият този ансамбъл се допълва и от фино работещата ESR Тя никога не позволява загуба на скорост, роудстерът винаги запазва посоката си на движение. Фактът, че с теглото си от над 1,5 тона Audi също се числи към тежкоатлетите, изобщо не се натрапва. Въпреки високата линия на прозорците в Audi ще се чувствате добре защитени. Добре обхващащи тялото седалки, чудесна ергономия, освен това един много тих гюрук, който се затваря бързо. Серийният дефлектор също се задвижва напълно автоматично.

Роудстерите на четвърт миля
От 0 до 100 км/ч - това е един важен показател при споровете на маса. Но ние искаме повече. Класическите автомобили като тези спортни роудстери изискват и класическа дисциплина - ускорението на четвърт миля. Отсечката с дължина 402 метра казва много за мощта на ускорението и за еластичността и за това, дали предавателните отношения са подбрани добре. Ето и измерените времена на петимата конкуренти в теста.
1. MERCEDES SLK 350 SPORTMOTOR - 13,90 сек.
2. PORSCHE BOXSTER - 13,93 сек
3.BMW Z4 sDRIVE 35i - 13,98 сек.
4.AUDI TTS ROADSTER - 14,04 сек.
5. NISSAN 350Z ROADSTER - 14,45 сек.
източник: автобилд