Mercedes SLKРоудстъри - така BMW Z4 и Mercedes SLK ги наричат само в рекламните проспекти. Ние знаем, че те не са чистокръвни роудстери, а издръжливи и на зимни условия, всесезонни и подходящи за всякакви метеорологични условия кабриолети. Но наистина ли желаем да се движим с подскачане из околността и сезоните в някой твърд като дъска Morgan c дървена рама?
Неее, нямам никакво желание, вече не съм от най-младите. Никой не иска да отнеме на англичаните титлата на изобретатели на спартанските двуместни автомобили с авариен мек покрив. Но германците доразвиха идеята. През 1996 r. Mercedes представиха SLK c неговия сензационен твърд сгъваем покрив. И ето, пред нас са застанали чисто новият Z4 и освеженият Mercedes SLK, оборудвани с точно такива конструкции на покрива. Истински връх на перфекционизма.
С муцуната си като от Формула 1, Mercedes изглежда по-добре отвсякога, самоуверен и елегантен. Но до по-агресивния, сякаш прилепнал
към асфалта BMW, той изглежда малко no-закръглен и заоблен. Разликата е най-вече в дължината - Z4 е по-дълъг с цели 14 сантиметра - които BMW-то използва основно за постигане на правилните пропорции на един роудстер: безкрайно дълъг капак на двигателя и стегната задница. Един истински мъжкарски автомобил - макар че е конструиран от две очаровате дизайнерки. Екстериорт дело на Жулиан Бласи, а интериорът - на Надя Арно. Да запомним тези имена - те са обещание за блестящо  бъдеще. След Крие Бенгъл.
В кокпита става още интересно - за нас интериорът на Mercedes винаги е чаровен. Той си е такъв, сравнение с рафинирани леко асиметричен и много висококачествен пилотски кокпит на Z4 интериорът на SLK започва да ни се струва остарял. Дори леко скучен. И в двата автомобила седите много удобно, на стегнати спортни седалки. Това е особено подчертано в Z4, защото новият модел е чувствително по-просторен от предишния, в който на пътниците с висок ръст им се налагаше да се „сгъват" доста мъчително.
Силите под предните капаци сякаш са изравнени, но това е само на пръв поглед -306 к.с. от редовия трилитров шестцилиндров двигател на
BMW c два турбокомпресора и 305 к.с. при 3,5-литровия V6 на Мерцедес. Срещу доплащане автомобилите могат да бъдат оборудвани със 7-степенна трансмисия с два съединителя при BMW (4733 лева) и със 7-степенна автоматична скоростна кутия (4530 лева) при Мерцедес.
Комбинацията между агресивния високотехнологичен двигател и тази трансмисия е взривоопасна. Агрегатът с директно впръскване се „разбужда" рано и мощно (400 Нм при 1300 об./мин), развърта се радостно и чудесно си пасва с директната и превключваща без тласъци трансмисия.

И така, Z4 със своето чувствително, директно кормилно управление сякаш души пътя като териер, тръгнал на лов за зайци - с резки смени наBMW Z4 посоката, точно и енергично.
На фона на цялата тази спонтанна енергия SLK сякаш изостава. Той се придържа към един по-умерен стил на поведение, кормилното му управление не реагира толкова директно, за сметка на това вози по-нежно от BMW, което в никакъв случай не е некомфортно. Като цяло в SLK ще се чувствате по-защитени, вятърът не фучи около главите на двамата пътници толкова силно, и ако почувствате силно течение около тила, може да включите топлото „дихание" на Airscarf (962 лева)...
Но никой не бива да подценява „добричкия" SLK, чийто 3,5-литров двигател разполага с мощна тяга и се развърта решително. Ако
„подразните' този агрегат, той ще ви се отплати с могъщо ускорение. При това V6 звучи по-топло и мелодично от дрезгавия и агресивно ревящ редови „шестак" на BMW. И ако според данните на производителя SLK се ускорява до 100 км/ч с 0,3 секунди по-бавно, то това се
дължи на конвенционалната автоматична трансмисия с хидротрансформатор. Скоростната кутия с два съединителя на BMW реагира по-бързо. И още нещо, което се забелязва при директно сравнение - каросерията на BMW е по-устойчива на усукване, поради което Z4 по-добре се справя със задачата да предаде мощта си към пътя.
Както и предполагахме, цялото това удоволствие си има и своята цена: Z4 с DKG-трансмисия струва 113 133 лева, а цената на SLK c автоматична скоростна кутия е 112 610 лева. Това вече наистина е върхът.

Вече е достъпен - Mercedes SLK
При представянето си в края на 1996 г. Mercedes SLK беше сензация. Заради революционния си твърд сгъваем покрив, както и заради относително умерената си цена. Удоволствието стартираше още от 52 900 марки, наистина за леко слабичкия модел 200 (136 к.с). 230 Kompressor гарантираше повече удоволствие, затова и ние го препоръчваме. Както и окачването, той ни е познат от първата С-класа, нищо не е променено по отношение на високия комфорт и „лигавото" кормилно управление. За сметка на това добре поддържаните SLK не се споменават често в статистиките на ненадеждните автомобили. Естествено, от време на време отбелязваме течове на масло от двигателя и задвижването, кормилното управление нерядко има луфтове. От друга страна, електрохидравличният гюрук е удивително солиден - даже и в напреднала възраст отказите са много редки. Наистина, понякога уплътнителите се повреждат, а след посещенията на автомивки интериорът може и да се наводни. Но кой кабриолет е абсолютно непромокаем при всякакви условия? Източник:AUTO BILD

Технически данни за Mercedes SLK. Ръководство за Mercedes SLK. Снимки на Mercedes SLK.