Mercedes SL65 AMG Black SeriesНА ПРАКТИКА НЕ МОЖЕТЕ ДА видите началото на почти отвесния завой, известен като "Тирбушона", на пистата "Лагуна Сека". На дадено място просто вьртите волана, настъпвате газта и се хвърляте от ръба на скалата Това е вълнуващо с всеки автомобил, но с Мерцедес SL65 Black е като да седиш най-отпред във влакче на ужасите. Първо има лека пауза, когато се накланя предницата на колата. След това задницата я последва и всичко се стрелва надолу. Ускорението е невероятно, тъй като масата на автомобила го засилва допълнително по склона.
Изживяването е уникално забавно, но подобни експерименти не разкриват добре огромните възможности на този специален нов Mercedes с 320 км/ч максимална скорост. Това, в което SL65 BS е наистина добър, е да се движи наистина бързо по права линия. Завоите не са силната му страна въпреки всичките подобрения по шасито.
Mercedes SL65 BS е третият продукт в ограничена серия от AMG и представлява сериозно преработена версия на любимия в Бевърли Хилс V12 битурбо кабриолет. Компанията си е поставила за задача да даде на клиентите кола, която да може да се състезава с Ferrari и Lamborghini, и затова е прибегнала до сериозна хирургия. На пръв поглед може и да не забележите всичките промени, тъй като силуетът е подобен, но по целия автомобил има нови детайли, което донякъде обяснява умопомрачителната цена от над 565 000 лв.Инженерите първо са хванали и изкъртили целия механизъм на прибиращия се покрив, като са го заменили с карбоноб панел. След това са напрабили същото и с голяма част от купето. Като цяло са спестени 250 кг. Толкова тежат трима възрастни, но въпреки това колата не е особено лека със своите 1870 кг. Линията на покрива е по-ниска, тъй като няма механизъм, който да го прибира. Затова задните прозорци са нови. Нова е и муцуната с впечатляващия сплитер, готов да захапе пътя. Нови са и калниците, богато вентилирани и издути с още 14 см. Задният спойлер е подвижен и изскача само при скорост над 100 км/ч, а общият вид се довършва от 19-цоловите предни и 20-цоловите задни гуми, които са колкото високи, толкова и широки.

Mercedes-Benz SL65 AMG Black SeriesПод новата черупка обаче промените стават много по-сериозни. Въздушното окачване на серийния модел и активното окачване са премахнати и заменени от по-обикновени амортисьори и носачи. Те обаче са с много настройки и режими и вървят в комплект с тристепенен ESP.
Следата е по-широка, а нещо на осите, наречено "еластокинематика", е напълно модифицирано за по-прецизно управление. Допълнително човъркане тук-там е направило управлението с още 8 процента по-директно. Спирачките са опростени и по необходимост огромни.
В двигателното отделение д-р Блек е имал доста работа. Моторът е с 670 к.с. и е тунингован с по-голямо турбо, по-съвършена всмукателна и изпускателна система, но се е оказал твърде мощен за 5-степенната трансмисия и заради това максималният въртящ момент е намален до "мизерните" 1000 Нм. Без ограниченията би бил с 20% по-голям. Скоростната кутия има четири режима - "комфорт", "спорт", "механичен 1" и "механичен 2". "Механичен 2" е с 20% по-бърз от "механичен 1".
Интериорът не е чак толкова извънземен, колкото бихте очаквали. Щом влезете в категорията над 500 000 лв., всичко трябва да е много специално, а Мерцедес SL65 Black Series просто не изглежда чак толкова необичайно. Всичко е покрито с карбон, включително излятите спортни седалки, и всичко работи задоволително добре. Но не предлага нищо над обикновен автомобил, ако не броим странните шумове и стонове от новия покрив.
Но всичко това няма никакво значение, когато натиснете газта за първи път. Целият въртящ момент е готов да се излее от 2000 об/мин и Mercedes SL65 Black Series не толкова ускорява, колкото експлодира. 100 км/ч се засичат на скоростомера след 3,8 сек, 200 км/ч се достигат след 11 сек, а след това... ами всъщност не виждате нищо, тъй като ускорението е такова, че очите ви са се преместили там, където доскоро бяха ушите. Те на свой ред шават някъде отзад по главата. Всичко това е голям купон, но нещата се объркват щом стигнете първия завой.
Завивате, подавате газ и прекарвате следващите няколко мига в опити да отгатнете какво ще направи електрониката. Докато тя
отчаяно опитва да направи сцеплението адекватно на подадената мощност, вие постоянно трябва да нанасяте корекции с волана, за да се движите в избраната траектория. Така се стига до зрелищни поднасяния с влизане и излизане в завоя "на врати", но това не е най-бързият начин за каране на писта. Ако изключите електрониката, става още по-зле. Защото това чудовище тежи 1870 кг и такава маса няма начин да се прикрие в завоя.
Mercedes-Benz SL65 AMG Black SeriesПри CLK Black Series нещата са подобни, но не чак толкова зле. Освен това V8 двигателят на по-малкия автомобил има далеч по-ярко изразен характер, отколкото сравнително бездушният V12. Личното ми мнение е, че пред SL бих предпочел CLK. Е, стига въобще да доживея деня, в който да се чудя кой точно да си купя... Но от Mercedes SL65 Black Series ще се произведат само 350 бройки и едва 8 от тях ще пристигнат във Великобритания, така че шансът да прибера в гаража си една от тях е пренебрежимо малък.
Но не се притеснявайте. Ако се чудите какво точно изпускате, просто купете билет за някое по-голямо влакче на ужасите. Задължително седнете най-отпред в първото вагонче, затворете си очите и горе-долу ще добиете представа какво е да си в Mercedes SL65 Black Series.

Ние казваме: Изглежда като зла, но странно неприцелена ракета. А и без това на Острова ще пристигнат само 8 такива. За България си знаем...
Цена: Още няма за България Динамика: 0-100 км/ч ча 3,7 сек. 320 км/ч макс. скорост, среден ратход - няма данни Техника: 5980 куб. см. V12, задно задвижване, 670 к.с, 1000 Нм, 1870 кг, няма данни за г/км СО2
Източник: TоpGear