Mercedes SL R230

{include_content_item 2218}Следващата генерация Mercedes SL е представена на журналистите през 2001 година в Deichtorhallen в Hamburg. Авансираната електронна система на шасито, която по това време е уникална, R 230 на Mercedes SL предлага доминантно поведение на пътя с висок стандарт насигурност, който поставя насоките за спортни автомобили.
Първият модел от новата серия е Mercedes-Benz SL 500 с мощност 225 киловата. През есента на 2001 година към него се присъединява SL 55 AMG с компресорен V8 и мощност от 350 кВ. През 2002 година е представен SL 350 с 180 kW 3.7-литров V6, а през януари 2003 най-накрая Mercedes-Benz показва SL 600 с мощния 368 kW 5.5-литров V12 с двойно турбо.
Стандартното оборудване на SL включва кожена тапицерия с памет за електрическите седалки и волана, кояо се съхранява и в ключа за запалване, мултифункционален волан, автоматичен климатичен контрол и стерео. Като опции – новите помощни системи като DISTRONIC, TELEAID, COMAND или електронна мониторинг система за налягане в гумите. Кожа, финно дърво и алуминий са материалите, използвани за да осигурят екслузивността и усещането за стойност на Mercedes SL.

Изборът е между два типа кожа, четири висококачествени декоративни варианта и пет цвята. Матираният хром обгражда самостоятелните в класически стил хронометрични инструменти в кокпита, както и по други детайли на интериора.
Дизайнът комбинира традиция и бъдеще
Дизайнът на R230 смесва традиция и бъдеще със своите характерни детайли. Например въздушните въздухопроводи на предните калници вземат типичното от 300 SL от 1950те. Тънките, приличащи на крила сегменти на тези отвори, наричани перки от експертите, са също спомен и са използвани да дадат спортно докосване на решетката при отворен капак. Хоризонтално разтегнатата предна решетка винаги е била отличителна за SL. R230 взема тази традиция, но я пречупва в настоящето. Четири хоризонтални екрани на решетката обграждат трилъчевата звезда, показвайки на кого принадлежи този двуместен роудстър.
Типичните SL черти са хармонизирани с нови елементи. Предните фарове например, са познатите 4 „очи”, но обединени в едно без да оставят овалността си. Биксеноновите лампи дават допълнителен блясък. Дългият капак продължава линиите на фаровете и ги пренася назад с лека арка. Дизайнът на мускулестите калници са също инволвирани в този ансамбъл.
16 секундна акробатика на покрива
За разлика от предшественика си (SL R129), R 230 серията на Mercedes SL винаги носи твърдия покрив със себе си. С натискането на бутон, или чрез дистанционното управление, покривът се отваря или затваря до 16 секунди. Екстремно сложен шарнирен механизъм осигурява трите компонента на покрива да се приберат в предната част на багажника, спестявайки място. Под него има 235 литра място за багаж. Когато покривът на SL не е свален, багажнто отделение осигурява 317 литра място, което е с 52 литра повече от предишния модел. От средата на 2002 година се предлага и вариант със стъклен покрив.
Други компоненти, които подчертават динамичността и елегантността на Mercedes SL R230 са страничните престилки, по-широките гуми с диаметър 43,18 сантиметра, овалните накрайници на ауспуха. Всички части на каросерията, от дръжките на вратите до броните са боядисани в същия цвят както на автомобила. Това се отнася и за задната част с характерните големи триъгълни светлини. Отново – няма игра с цветовете, а елегантност – задните светлини са червени, като специална леща осигурява жълт цвят, когато мигачите са в действие и когато е включена задна скорост.
Mercedes SL R230Sensotronic Brake Control SBC™
Серията на Mercedes SL R230 включва електрохидравлична спирачна система Sensotronic Brake Control SBC™, която има премиера в този модел. Тя действа заедно с Electronic Stability Program ESP® и системата за активно окачване Active Body Control ABC, миниманизирайки движението на каросерията в завои или спиране. Sensotronic Brake Control SBC™ е и началото на бъдещите „чрез кабел” системи, които използват не механични или хидравлично предаване на действията на шофьора, а електронно чрез кабел и сензори. Например ако системата диагнозира бързо движение на крака от педала на газта към спирачката, то това е доказателство за извънредна ситуация и това автоматично води до повишаване на налягането в спирачната система, като едновременно с това накладките са приготвени да захванат спирачния диск без никакво закъснение и с пълна сила когато водачът натисне педала. Ефектът е скъсен спирачен път до 3% в такива ситуации.
Като допълнение, благодарение на променливата сила, SBC™ е по-сигурна при спиране върху различни пътни обстановки и покрития.
Окачване с Active Body Control ABC
Тези системи са поддържани от окачването на колелата, която реагира чувствително заедно с Active Body Control ABC. Отпред четирилинкова система осигурява оптимални вибрации на гумите, прецизно местоположение на колелата и управление. Ниските елементи на предния мост, кормилният механизъм и закрепването на двигателя са свързани с цялостна алуминиева рамка като опора и е напълно нова в SL.
В Mercedes SL от R230 мултилинковото независимо задно окачване е направено за първи път изцяло от алуминий, включително носачите и подрамата. За да се подобрят характеристиките за недозавиване/презавиване още повече геометрията на моста е променена в детайли.

Сигурност
Още от ерата на 230 SL Pagoda обозначението SL е синоним на напредничави постижения в областта на активната и пасивна сигурност в отворените автомобили. С абсолютно нов концепт R 230, SL изпреварва всички предишни стандарти. И това включва не само елетронните динамични системи като SBC™, Active Body Control ABC, Brake Assist BAS, контрол за преплъзване при ускорение ASR или ESP®, а и структурната интеграция на каросерията с високо ниво на здравина на пасажерската кабина при евентуалена злополука. Това са двустепененни въздушни възглавници за водача и пасажера, нови такива за главата и гръдния кош, монтирани във вратите, нови седалки, висококочествени обтегачи на предпазните колани, ограничители за тях и сензорно контролирания ролбар, който се задейства дори и при затворен покрив.
При евентуална злополука, автоматично обаждане чрез системата TELEAID (предлагана като опция) и разработена от Mercedes-Benz, осигурява бързото пристигане на доктор и полиция, автоматично повикани и напътствани чрез сателитна навигация до мястото на злополуката.
Mercedes SL от серията R230 е преминал през множество краш тестове освен задължителните- челен удар при 64 км/ч и 90 градусов страничен при 50 км/ч включени в European NCAP. Инженерите са обърнали особено внимание за лесното поправяне на щети, причинени при скорости до 15 км/ч. Цялата структура на каросерията на SL предлага възможно най-голяма сигурност за пасажерите, както и нескъпо струващи ремонти. При удар отпред или отзад със скорост над 15 км/ч, структурата на купето на Mercedes SL осигурява максимална защита. Около 33% от частите на купето са изработени от здрави плоскости с максимално съпротивление и минимални материална дебелина и изработени от стомана. Дори и резервоарът, който се намира в защитена зона над средния мост.
Разход на гориво
Икономичността на R 230, SL е тема, която е обсъждана в много раздели по време на дизайна. Леката каросерия във всичките й варианти – капак, предни калници, врати, заден капак, отделението в резервоара и т.н. са изработени от алуминий и играят важна роля за разхода на гориво. Тук трябва да отбележим дългия 1,40 метра преден капак. Аеродинамиката на гладкото купе, включително и шасито са проектирани да намалят въздушното съпротивление като по този начин намалят разхода и шума. Коефицента на въздушното съпротивление е 0,29 при затворен покрив и сравнен с 0,32 на предшественика R129 е едно наистина изключително постижение. Със свален покрив тези цифри са съответно Cd = 0,34 и Cd = 0,40 за R 129.
Mercedes SL R230Дебют с Mercedes SL 500
През лятото на 2001 година дебютира първия SL 500 с 5,0 литров V8 двигател М113 с 225 киловата мощност и 460 Нм въртящ момент. Това е един от най-мощните двигатели в своя сегмент, който издържа строгите норми за вредни емисии EU 4 и ускорява SL 500 от 0 до 100 км/ч за 6,3 секунди. Максималната скорост е електронно ограничена на 250 км/ч. Доказалата се 5 скоростна автоматична скоростна кутия с електронен контрол и две програми за превключване е стандарт. Новоразработеният Touchshift позволява бърза смяна на предавките в ръчен режим.
През септември 2001 Mercedes SL 55 AMG е показан на изложението във Франкфурт. Той е задвижван с новия V8 компресорен двигател, правейки го най-бързия лек Mercedes-Benz за времето си. 5,5 литровия М113 е с мощност 350 киловата и постоянен въртящ момент от 700 Нм между 2650 и 4500 оборота в минута. Ускорението 0-100 км/ч е 4,7 секунди и отново максималната скорост е електронно ограничена на 250 км/ч. Двигателят е окомплктован с петстепенен автомат с бутони за превключване на скоростите зад волана.
Mercedes SL 55 AMG се различава от серийния Mercedes SL 500 освен по броните и по своя по-мощен дизайн, по-остри странични престилки, затъмнени задни светлини, ексклузивни джанти с диаметър 45,72 сантиметра и четирите хромирани ауспухови накрайника.
В интериора стабилно тапицираните седалки със специална перфорация и цветни шевове, висококачествени алуминиеви елементи, табло със светли циферблати подчертават спортния характер на автомобила.
През е представен SL 350 с 180 kW 3.7 литров V6 двигател M 112. Ускорение 0-100 км/ч за 7,2 секунди е електронно ограничена максимална скорост от 250 км/ч. Стандартната трансмисия за него е SEQUENTRONIC – шестстепенна автоматизирана ръчна скоростна кутия с две пера на волана. Електронно контролирания петстепенен автоматик с Touchshift се предлага като опция.

V12 двигател в модела флагман SL 600
През януари 2003 Mercedes-Benz представя SL 600 с 368 kW 5.5-литров V12 biturbo двигател М275 като нов флагман в серията. Огромните 800 Нм въртящ момент са на разположение още при 1800 оборота/мин до 3600. Този новоразработен 12 цилиндров двигател на Mercedes-Benz е с два компресора и въздух към вода интеркулер и техника с 3 клапана на цилиндър, запалителване с двойна искра (туинспарк) е най-авансирания двигател в лек автомобил. Ускорението 0-100 км/ч е само за 4,7 секунди и максималната скорост е електронно ограничена на 250 км/ч.
Отвън SL 600 може да се разпознае по радиаторната решетка с дискретни хромирани инкрустации, сребърно боядисаните спирачни апарати, емблемите V12 от двете страни на всмукателните отвори, биксеноновите фарове и екслузивните алуминиеви джанти. Предните гуми са с размер 255/40 R 18, а задните 285/35 R 18.
12 бройки от SL 350 “Mille Miglia Edition 2003″
През юни 2003 на базата на SL 350 Mercedes-Benz представя “Mille Miglia Edition 2003″ с която серия ознаменува легендарното състезание. Произведени са само 12 екземпляра. Те са боядисани в специалния цвят “Silver Arrow” металик и имат матирани алуминиеви декорации, красиви алуминиеви джанти с диаметър 45,72 сантиметра с размер на гумите 255/40 ZR 18 отпред и 285/35 ZR 18 отзад, както и табели “Mille Miglia” на калниците и на задния капак. Варио покрива на специалния модел е от стъкло и дава панорамен изглед на пасажерите. Седалките са с кожа в два тона – класическо червено (използван в легендарните спортни SL от 1950те). Покривът е кантиран с мека Alcantara, а елементите на средната конзола са в матиран алуминий. С помощта на нова лазерна технология дизайнерите налагат върху логото “Mille Miglia” и дори контурите на хиляда мили трасето върху кожените подглавници. Друго стандартно оборудване е системата COMAND, паркинг асистента PARKTRONIC, мултиконтурните облегалки, CD чейнджър и звукова система. Двигателят V6 на специалния модел е комбиниран с петстепенна автоматична трансмисия като стандарт.
Специален модел за 50 годишния рожден ден
През 2004 Mercedes-Benz отпразнува появата на 300 SL през 1954 година със специален модел “Edition 50″, наличен като SL 350 и SL 500 в серия от 550 броя. Визуално той е със сребърно матово боядисана предна решетка с хромирани ивици, алуминиеви джанти с диаметър 45,72 сантиметра с дизайн на турбина и затъмнение задни светлини. Интериорът включва инструментно табло в комбинация с Alcantara. Луксозните седалки са климатизирани и с мултиконтурна функция като стандарт, а логото “Edition 50″ е лазерно изографирано в подглавниците. Облицовъчните елементи са направени от нов алуминиев материал или в черно обгорено дърво. В зависимост от личния вкус, кожената тапицерия може да бъде черно сива или дизайно черно с кварцови шевове. Стандартното оборудване включва COMAND APS със CD чейнджър и сюрраунд система, биксенонови светлини с почистваща система и PARKTRONIC.
Mercedes SL R230Фейслифт на Mercedes SL R230
Пет години след появата на SL R230 Mercedes-Benz модернизира серията. Мястото за представянето е Женева рез 2006 година. Като цяло то включва спортен тунинг на двигателите, задвижващата система и окачването.
V8 двигателят (M 273) на SL 500 е с нов дизайн. Той е 5,5 литров и с мощност 285 киловата. Ускорението 0-100 км/ч е 5,4 секунди и моделът се продава в Щатите като SL 550.
Шестцилиндровият двигател на SL 350 е също новоразработен. М272 V6 е с 200 кВ и въпреки че е с 11% по-мощен, разхода на гориво е намален с повече от литър на 100 км. Комбиниран той е 10,3 литра на 100 км по NEDC, ускорява до 100 км/ч за 6,6 секунди, което е с половин секунда по-бързо от предишния модел.
На върха на серията е отново V12 biturbo двигателят на Mercedes SL 600. Мощността му е 380 киловата, въртящ момент 830 Nm и ускорение 0-100 км/ч за 4,5 секунди.
V6 и V8 моделите на фейслифтовия Mercedes SL са оборудвани стандартно от Mercedes-Benz със 7G-TRONIC – седемстепенна автоматична трансмисия. Активното регулиращо окачване Active Body Control ABC (стандарт за SL 500 и SL 600) и опция при SL 350 е допълнително усъвършенствано. То намаля движението на каросерията в динамични ситуации с 60% в срванение с предишния модел.
Екстериорът е дискретно модернизиран и включва нови брони с три големи отвора за охлаждащ въздух, изразена клиновидна форма и фарове за мъгла с хромирани обръчи.
Радиаторната решетка вече е с 3 отвора с хромирани елементи и боядисана в матово сребристо. Новите алуминиеви джанти дават импресивен вид отстрани. Хоризонтално разделените задни светлини с червено-бяло покритие и изчистен вид усилват мускулестия вид на заддницата, правейки SL да изглежда по-широк.
Интериорът също е преправен с нова кожена финно зърнеста тапицерия, нови цветове, алуминиева облицовка с призмени елементи.
От пролетта на 2007 година за моделите SL350 и SL500 се предлага и спортен пакет срещу допълнителни 2975 евро. Освен перфорираната кожа, шевовете в сиво и алуминиевите елементи, той включва и пет спицови алуминиеви джанти с диаметър 48,26 сантиметра, зад които се виждат боядисаните в сиво спирачни апарати. Перфорираните спирачни дискове отзад осигуряват прекрасно спиране. 7G-TRONIC спортна автоматична трансмисия с пера за смяна на скоростите зад волана също е включена в пакета.
През 2008 година се появява ново допълнение към SL R230 - SL 280 (170 kW) s 3.0 литров V6 двигател (M 272), така че вече има два шестцилиндрови двигателя на една и съща основа и номер. На пазара се предлага и SL 63 AMG, с атмосферен V8 двигател (M 156) с мощност 386 kW; трансмисията е AMG Speedshift MCT с така наречения мокър съединител вместо преобразовател на въртящия момент.
Най-очебийният елемент на модела е новия дизайн на предницата с много доминираща радиаторна решетка, както и броните с дифузьорен вид. Техническите иновации включват система за директно управление (опция), интелигентна осветителна система с пет функции, адаптиращи се към типични ситуации и подгряване на врата AIRSCARF, изобретена от Mercedes-Benz и позволяваща шофиране дори и в студено време.

Mercedes SL R230 в пресата
Mercedes-Benz SL R 230, auto motor und sport, Германия, No. 12, 2004, в тест за SL 500: Много комфорт, голяма сигурност, солиден дизайн, конски сили à la carte, свеж въздух и най-новото – твърд покрив в багажника. Това осигурява на двуместния роудстър специална позиция, правейки го ненадминат.
Autorevue, Австрия, No. 7, 2008 за Mercedes-Benz SL 350: Прогресивните стадии в една студена вечер – първо вдигате страничните прозорци, вдигате ветробрана. Може да изключите вентилацията на седалките и да включите отоплението им. Airscarf – системата, която ни липсва в дивана на нашия хол – следва в три отоплителни нива. Последният етап е големия покривен номер – изумително елегантно. И всичко просто прекрасно.
Малко след дебюта на Mercedes-Benz SL 65 AMG Black Series, Road & Track, USA, No. 1, 2009 пише: Дали някой ще купи SL 65 AMG Black Series за шофиране по пътищата? Вероятно не. Но за малкото, които може би ще го направят, този автомобил е цивилизован на пътя. За истинското оценяване трябва да вкарате SL Black Series на пистата. Това е една от най-вълнуващите суперколи в света!

Снимки на Mercedes-Benz SL R23