Mercedes SL 55 AMG-SL 65 AMG

{include_content_item 2218}Има три вида „свръх-Мерцедес" - SLR McLaren, Maybach и моделите на AMG, които успешно конкурират четириколесните атлети на Porsche и Ferrari. Именно от този калибър са двете върхови модификации на Mercedes SL, които придворният тунинг майстор на щутггартския концерн ще включи в гамата си през 2006 г.

Нека най-напред да направим една проста сметка... Имайки предвид, че средният жизнен цикъл на моделите на Мерцедес е между осем и девет години, а сегашното поколение на топроудстъра SL се произвежда от 2001 г„ стигаме до заключението, че моделът е достигнал „на попрището жизнено средата" и е готов за леко освежаване. Рестилизираният вариант на Mercedes SL ще бъде представен официално на предстоящия Женевски автосалон и още отсега можем да кажем с абсолютна сигурност, че двете AMG-версии ще бъдат сред звездите на първото голямо европейско автоизложение за 2006г.
Този факт едва ли ще учуди както конструкторите на Мерцедес, така и ценителите на „обикновените" варианти на Mercedes SL, тъй като специалните изпълнения на този модел по традиция са сред най-удивителните автомобили на своето време.
Такава е ситуацията и сега - на света няма друг серийно произвеждан двуместен кабриолет, чийто двигател да изригва 612 конски сили, нито пък такъв, който да разполага с достоен за локомотив максимален въртящ момент от 1000 Нм. Двигателят, за който говорим, е битурбо агрегатът на SL 65 AMG V12. Ако помните добре числа, веднага ще установите, че тази мощност е съвсем близка до 626-те коня на свръхавтомобила SLR, a максимумът на въртящия момент на SL 65 превъзхожда чувствително този на произвеждания от McLaren шосеен болид, разполагащ „само" със 780 Нм.
Mercedes SL 55 AMG - по-малкият от двата нови роудстъра на AMG, също не е за пренебрегване - благодарение на механичния компресор, увеличаването на максималните обороти и по-големия диаметър на дроселовата клапа, неговият 5,4-литров V8 е увеличил мощността си от 500 на 517 к. с. Разбира се, при наличието на подобни мощностни показатели е абсолютно необходимо да се направят сериозни промени и по други компоненти на каросерията. Налице е например второто, още по-динамично като поведение на пътя поколение на активната система на окачването ABC (Active Body Control), която и досега бе смятана за еталон по отношение на комфорта и стабилността. Настройката на кормилната уредба също е променена и се отличава с чувствително по-директна реакция на командите от волана. Новост при двете версии на AMG е и още по-ефикасната спирачна система с композитни дискове, а SL 65 е съоръжен и със самоблокиращ диференциал на задния задвижващ мост.
Видимите разлики между новите модели на AMG и техните предшественици са толкова фино премерени, че могат да бъдат установени или от голям познавач на модела, или от човек, който е прочел внимателно следващите редове. Част от леките промени се изразяват в добавянето на хромирани пръстени около предните светлини за мъгла, оформената по другначин предна престилка, по-различ-ното оцветяване на задните светлини, алуминиевите колела с четири спици при SL 55 и новия външен вид на крайните тръби от ауспуховата система. Създателите на двата спортни модела са се погрижили и за осигуряването на допълнителен комфорт и уют на водача - нови детайли в интериора са карбоновите апликации, както и алуминиевите планки за смяна на предавките от волана, Нов е и бордовият компютър, на чийто екран вече могат да се видят показания за температурата на маслото и напрежението в акумулатора, а вграденият комбиниран хронометър дава възможност на водача да засича времена за обиколка при шофиране по състезателно трасе. Освен това уредът може да се ползва за измерване на средната скорост, на най-добрите времена за обиколка и на дължината на изминатата отсечка.
Брилянтният метален сгъваем покрив (който се отваря и затваря само за 16 секунди) и багажника са си останали същите. И това е добре, защото багажното отделение на SL е наистина огромно за роудстър от този калибър, тъй като побира 339 литра при отворен и цели 361 литра при затворен покрив.
Накрая не ни остава нищо друго, освен да добавим, че Mercedes могат да бъдат спокойни за следващите пет години от живота на престижния си модел...

НА ФОКУС - Малко, но от сърце...
Външните промени при „обикновените" модификации на SL и вариантите на AMG са приблизително еднакви - нова предна броня, прозрачни мигачи отзад, по-различна предна престилка, хромирани пръстени около светлините за мъгла и нови гуми. При автомобил от този ранг е трудно да се внесат подобрения, поради което интериорът също предлага сравнително малко промени, включващи съшита с двойни шевове кожена тапицерия върху малката козирка на арматурното табло, вграден близо до вентилационните отвори нов дигитален часовник и по-фина от използваната преди естествена кожа за тапицериите. Повече не е и необходимо... Освен това серийното оборудване на SL 500 и SL 600 съдържа второто поколение на активното окачване ABC, което може да бъде поръчано допълнително и за SL 350. Двата варианта с по-малки двигатели са комплектовани серийно със седемстепенната автоматична трансмисия 7G, мощността на SL 350 е увеличена на 272 к. с, а съответната стойност при SL 500 и SL 600 е достигнала 388 и 517 к. с.

Версията SL65 AMG е опасно близо до SLR, тъй като разполага с почти същия брой конски сили, колкото и шосейния болид на McLaren. He е за подценяване и огромният въртящ момент на по-малкия SL 55 AMG, макар че неговата мощност не е толкова фрапираща. Всеки двигател на AMG носи специална табелка с подписа на механика, отговорен за сглобяването на задвижващия агрегат.
Технически данни на Mercedes SL класа.