Mercedes SL R129

{include_content_item 2218}През 1989 година в Женева Mercedes-Benz представя SL, който е напълно нов автомобил във всеки аспект. Първите предлагани модели са 300SL, 300SL-24 и 500SL, а обозначението им е R129. За разлика от предшественика R107, производството на новия Mercedes SL не е в Sindelfingen, а в Bremen. Моделът е посрещат положително и се разбира, че плануваните 20 000 бройки годишно трябва да бъдат повишени с възможно най-много.
Mercedes SL е с постоянно място в моделната йерархия на Mercedes-Benz през десетилетията. Новият SL интерпретира една традиционна форма на предната решетка, органично интегрирана в предния капак, а звездата е направена от аноден алуминий.

Шеф дизайнерът Bruno Sacco е свършил отлична работа. Стилно безупречен, без излишни линии на леко ъгловата каросерия, леко разширените вежди на калниците за широките гуми, половин спойлери пред предните гуми, силно наклоненото предно стъкло, майсторската задница и стандартно монтираните алуминиеви джанти произвеждат един силен хармоничен ефект на целия автомобил. Финните аеродинамични детайли, вклюително шаси и въздушната струя през двигателя, добавят икономия на гориво и повишение на скоростта. Съпротивлението с монтиран хардтоп е Cd 0,32, а открит, със затворени странични прозорци е Cd 0,40.
Само година след представянето на новия Mercedes SL, той получава и международната Car Design Award. За него са гласували 11 членно жури от журналисти от 10 държави. Журито е единодушно в своя избор – В Mercedes-Benz 300 – 500SL има множество иновации в сигурността.....ергономични решения, стриктна вярност и придържане към дизайната структура на фирмата.... въпъщава най-ценните елементи на индустриалния дизайн, без да губи качествата си на спортен кабриолет.

Стабилен на усуквания
Предпоставка за действието на напълно автоматизирания софттоп при всякакви условия е издръжливостта на шасито на усуквания. За да се намалят вибрациите и усукването, което е типично за кабрилоетите, допълнително са монтирани диагонални опори на критичните зони на шасито. Предния носач е свързан с прага на предните врати с два специално оформени елемента. Отзад 2 крепителни тръбни елемента между панелите и резервната гума изпълняват същата функция. По този начин стабилността при усукване е повишена с 30% и е почти същата както при лимузините.
Поставени са и нови стандарти по отношение на сигурността. Краш тестовете са със сензационен резултат за кабриолет и доказват прецизността, с която са работили разработчиците на автомобила. Стабилността при страничен удар е много над законно изискваните показатели и е постигната с допълнителни елементи във вратите и твърди кръстосани елементи под седалките, както и по-здрави страни на тунела за кардана, здрави тръби в А колонките, които издържат на преобръщане.
Интегрирана част от програмата за сигурност е автоматичните ролбари зад седалките, които се монтират за първи път в автомобил и имат за цел да предпазят пътниците при преобръщане.За да не намаля удоволствието от шофирането със свален покрив, твърдия ролбар се задейства само когато е нужно. Когато не е вдигнат (автоматично) тези ролбари с формата на U, изработени от стоманена здрава тръба и тапицирани с полиетиренова пяна се намират пред мястото, където се намира сваления софттоп. Когато е нужно, сензорно контролирания ролбар е електромагнитно задействан и застава на позиция с отпускане на пружините за 0,3 секунди. Яките централни колони са свързани в голяма площ със задни надлъжни елементи като база за опора. Като допълнение към автоматичното освобождаване на ролбара, шофьорът може да повдигне или свали височината бавно с копче, задействащо хидравличен елемент за тази операция.

Mercedes SL R129Здрави монолитни седалки
Най-авансираната черта в интериора са монолитните седалки на Mercedes SL, които са техническо майсторство в техния дизайн и важност в сигурността. Рамката на седалката и облегалката са направени от различни специални магнезиеви сплави отлети в тънка стена. Те включват триточковите предпазни колани със устройството за затягане, регулиране на височината и електричски стъпкови мотори за регулиране на захващането, височината и наклона на облегалката и подглавницата. Друга важна част е автоматичното точно заклюване на облегалката, като по този начин устойчивостта на седалките при удар е много по-здрава. Двадесет патента са включени в различни детайли на тази седалка, чийто създател получава Paul Pietsch Prize за своята работа през 1989 година.
Напълно автоматичен сгъваем мек покрив
Нови разработеният електрохидравличен платнен покрив, с който Mercedes SL е оборудван стандартно, предлага едно голямо удобство. Задействан чрез ключ, покрива се прибира или закрива колата само за 30 секунди, прибирайки се в специалното отделение. Едновременно с това действие, страничните прозорци и ролбара се свалят, преди отново да заемат своята първоначална позиция. Затвореният покрив е стегнат във всички посоки, като това не пречи на перфектната работа на ролбара. Силата за операцията по действието на покрива идва от електрически задействана хидравлична помпа, намираща се във вдлъбнатината за резервната гума, заедно с масления резервоар. Микропроцесорно контролираните движения се следят от 17 ограничителни ключа и хидравличната система има 15 цилиндъра и 11 селеноидни клапана. Образцовото решение включва и регулатор на въздуха, който въпреки че не е считан за техническо постижение допринася за цялостта на детайлите. Той представлява рамка с „дишащ” екран и може бързо да се инсталира към ролбара и, когато поставен повишава комфорта на пътуване, като минимазира шума от вятъра и въздушните течения. С този екран използването на кожените якета и шапки вече принадлежат на миналото. Дори и при високи скорости няма проблеми с въздушните течения и шофирането със свален покрив дори и при ниски температури е удоволствие. В наши дни иновативния въздушен екран, за който създателите му притежават 4 патента, се взема за даденост компонент в много кабриолети по света.
Стандартният твърд покрив на Mercedes SL е от алуминий и въпреки големия прозорец тежи 34 килограма или около 10 по-малко от купе версията на предишния модел. Въпреки всичките подобрения по каросерията, подобряващи сигурността, тя тежи 405 килограма, което е само 20 килограма повече от предишния модел. Електрически задвижваните прозорци и електропневматичната система за централно заключване са стандартни за всички Mercedes SL модели. При 500SL това включва и електрическо регулиране на волана.

Ново окачване
Окачването е подобно на Mercedes W201 и W124. Новите SL модели са с независимо предно окачване – пружина и амортисьор с противогмуркащо действие и независимо окачване с газови амортисьори и стабилизиращи щанги отзад. Това гарантира невероятното поведение на автомобила по пътя. Като опция се предлага ново разработена допълнителна система, която представлява най-авансираната технология по окачването за времето си, комбинирана с три подсистеми за регулиране на височината. Целта е да се поддържа постоянна височина на автомобила с работещ двигател. Автоматичната система, която е зависима от скоростта и понижава или повишава височината. Например по лоши пътища височината може да се повиши с 30 милиметра; при скорост над 72 км/ч първо ниво се задейства, а при скорост над 122 км/ч автомобилът се понижава с 15 милиметра. Третият компонент Adaptive Damping System ADS, използва регулиращи се амортисьори и сложен електронен контрол, който напълно автоматично и за части от секундата регулира нивото чрез 5 сензора. По този начин всички вибрации са елиминирани в зависимост от товара, състоянието на пътя и стила на шофиране. Това е всъщност началния стадий на активното окачване, което става стандарт през 1999 в моделите от C215.
Mercedes SL R129За да поддържа своято спортно излъчване, всички модели от серията R129 на Mercedes SL са със стандартно монтирани акуминиеви джанти с 15 дупки (диаметър 40,64 сантиметра) и широкопрофилни гуми 225/55 ZR 16. По-големите, в сравнение с предишния модел, гуми позволяват монтирането и на по-големи спирачни апарати. Нови са предните дискове с четири бутални апарати, които са с различен диаметър по двойки. Този дизайн, използвам за първи път в лек автомобил на Mercedes-Benz, осигурява равномерно износване на накладките. Предните и задните спирачни дискове са вътрешно вентилирани. Анти блокиращата система ABS е стандарт за трите модела.
От септември 1995 година, електронната програм за стабилност ESP® се предлага като опция за Mercedes SL 500, но е стандарт при SL 600. От декември 1996 на шестцилиндровите модели също е възможно вграждането на ESP®, ако колите са поръчани с електронно контролирана автоматична трансмисия, достъпна от юни 1996 година. Друга система за сигурност, която намира място за първи път в света е Brake Assist BAS, инсталирана като стандарт от декември 1996 във всички модели на R129 и W140 S-класа. BAS улавя критичното спиране и ако трябва, автоматично извършва максимален натиск за спиране за кратко време, което скъсява и спирачния път. От началото на април 1998 Electronic Stability Program ESP® е стандартно оборудване за SL 500 и SL 60 AMG, от август 1999 е вече стандарт и при двата шестцилиндрови модела 280 и SL 320.
Първият фейслифт
Визуално и технически модернизирани Mercedes SL модели са представени във Франкфурт през септември 1995 година. Фейслифтовите варианти се отличават с модифицирана каросерия и повече изчистени инженерни решения. Малките промени по купето включват променен фронт, предна и задна броня, безцветни стъкла на предните мигачи и променена предна решетка с 6 хоризонтални ленти. Страничните престилки, както и броните, вече не са боядисани в контрастен цвят, а са в цвета на автомобила и имат модифицирани вентилирани отвори, с които да се различават от първите модели. Други променени части са задните светлини с хром и алуминиеви джанти с 12 дупки, вече стандарт за всички SL модели. Като опция се предлага и стъклен покрив, който може да се монтира на мястото на алуминиевия хардтоп. В интериора са променени облицовката на вратите, волана и дизайна на седалките.
Фаровете с ксенон, представени няколко месеца по-рано в Е-класа W210, вече се предлагат и в Mercedes SL. Mercedes-Benz инсталират и подобрен темпомат (круз контрол), с който скоростта може да се регулира до 30 км/ч и той е монтиран както в S-класа, така и в SL фейслифт моделите.
Втори фейслифт
През 1998 година следва втори фейслифт, но той включва много малки изменения с цел този спортен модел да придобие повече динамичен вид. Това е постигнато със слабо променена задница и фарове с едноцветно стъкло. Нов овален накрайник на ауспуха, с променена броня придават спортен вид. Заоблената форма е доминираща и в огледалата, подобно дизайна на SLK и е най-важната част в променения модел. Дръжките на вратите и прикачените части по купето са с цвят и бляскав финиш в цвета на колата. Размерът и дизайна на джантите също са променени – новите SL модели са оборудвани с джанти с 5 дупки и гуми 245/45 ZR 17.

Mercedes SL R129Доказана технология на двигателите още от началото.
Трите двигателя на първоначалния SL от модела R129 са с катализатор. Най-малкият е шестцилиндровия М103 в 300 SL (1989 до 1993) с мощност 140 kW. Този двигател е добре познат и е бил монтирван преди в Е-класа и S-класа W124 и W126, но е преработен за SL. Най-важното подобрение е променената горивна камера, която намалява емисиите на неизгорения въглеводород и модифицирана система за контрол на емисиите. С елиминирането на първичния катализатор, който е подложен на огромни термични напрежения и удължаване на кръстосаната секция на тръбите на ауспуха и сега катализатор в двойните тръби е било възможно увеличение на мощността от 132 на 140 киловата, даващо вече максимална скорост от 228 км/ч и ускорение 0-100 км/ч за 9,3 секунди.
От 1989 до 1993 година има и модел 300 SL-24 с нов шестцилиндров двигател с 4 клапана на цилиндър – М104. Този двигател е базиран на М103 и повечето части по него са идентични с този с 2 клапановия двойник. Новото е главата с 4 клапана на цилиндър и мап-контролирания електронен всмукване, използвани за първи път от Mercedes-Benz. Съчетанието с по-голяма компресия и електронна система на запалване с противодетонационен контрол, дава 29 киловата увеличение на мощността в срванение с М103 – вече 170 кВ. Представянето и поведението на Mercedes 300 SL-24 е осезаемо по-спортно – 240 км/ч максимална скорост и 0-100 км/ч за 8,4 секунди, което естествено има и своята цена – допълнителни 10 000 DM.
Наследниците на тези два модела в годините 1993-1998 са Mercedes SL 280 (2.8 литров, 142 kW) и Mercedes SL 320 (3.2 литров, 170 kW), и двата с шестцилиндрови двигатели и 4 клапана на цилиндър технология от серията М104.
Автомобилът, който привлича огромно внимание към себе си през 1989 година в Женева е Mercedes 500 SL с мощния 240 киловатов, 5,0 литров, 4 клапана на цилиндър, V8, M 119 двигател, правейки го най-мощният серийно произвеждан Mercedes-Benz автомобил за времето си. Конструкцията на този двигател е базирана на 5,0 литровия М117 от леки сплави, който е служил повече от 10 години. Картерът, коляновият вал и мотовилката са екстензивно модифицирани за по-голяма мощност. Двете четириклапанови глави на цилиндрите са с нов дизайн и имат регулируеми всмукатели, както при шестцилиндровия 24 клапанов двигател. Решаващо за голямото повишение на мощността с 60 киловата е и противодетониращия контрол, новите кутии за въздушния филтър с намалено съпротивление на постъпващия въздух и не на последно място системата за регулиране на вредните газове – както при шестцилиндровия двигател, V8 няма първичен катализаторен конвертор, а двутръбен с по-дълга кръстосана секция. Това определено дава на 500 SL невероятни динамични постижения: от 0-100 км/ч за 6,2 секунди и електронно ограничение на максималната скорост до 250 км/ч.
През есента на 1992 година, когато се появява 600 SL, двигателят на 500 SL е леко променен. Версията с 4 клапана V8 с Bosch KE-Jetronic, използвана по-рано е заменена с “standard-deck engine”, вече използван в 500Е (W124), както и лимузините и купетата на S класата W140. Характерното е модифицирания картер, чиято височина е идентична с 4,2 литровия двигател и електронната инжекционна система на Bosch LH-Jetronic с МАФ сензор на въздушния приток. Както при V12, цялостното обогатяване е ограничено, за да се намалят вредните емисии, което пък води до слаба загуба на мощност при 5,0 литровия това е с 4,4 киловата до 235 кВ. Практически това не може да бъде усетено. От юни 1993 Mercedes 500 SL, вече е SL 500, благодарение на цялата промяна в номенклатурата на моделното обозначение на всички Mercedes-Benz автомобили.

Mercedes SL R12912 цилиндрови двигатели
През октомври 1992 мечтата на много приятели на модела SL се сбъдва – три години и половина след появата на R129 е вграден 6,0 литров V12 двигател, доказал се в S класата W140. Mercedes SL, познат от 1993 като SL 600, е произвеждан от 1992 до 2001 година и е най-мощния двигател в лек автомобил със своите 290 киловата. Ускорението 0-100 км/ч е 6,1 секунди и е леко по-добро от 5,0 литровия двигател, като максималната скорост е ограничена на 250 км/ч. Работата му се характеризира с мекота и приличаща на турбо модел отдаване на мощността. Над всичко е неговото спокойствие при високите скорости, както и достигането им. Допълнителната цена от 60 000 марки, сравнена с тази на 500 SL прави неговото притежание престижно. Все пак новият модел е пълен с допълнителни екстри като стандарт – отделно от Adaptive Damping System ADS, с контролирана височина на окачването отпред и отзад, стандартни са темпомат, автоматично затъмняване на вътрешното огледало за обратно виждане, системата за почистване на фаровете, кожената тапицерия и отопление на седалките. Външно само знака 600 SL и емблемите V12 го различават от другите модели.
Фейслифта от 1995 година донася нови подобрения в двигателите и трансмисията на моделите SL 500 и SL 600. От септември 1995, двата модела са с петскоростни автоматични трансмисии със съединител с преобразувател на въртящия момент – напълно нова разработка, която заменя предишната хидравлично контролирана трансмисия. Сърцето на това техническо чудо е електронния контрол на трансмисията, който бързо и автоматично адаптира смяната на скоростите, като постоянно обменя данни с електронното управление на двигателя. В допълнение към тази напредничава иновация, скоростната кутия е по-компактна и лека сравнена с други подобни.
Двигателите са променени още веднъж, за да се намали разхода на гориво и вредните емисии. За тази цел 5,0 литровият V8 двигател е с модифициран колянов вал, оптимизиран работа на клапаните, олекотени бутала, отделни бубини за всеки цилиндър, както и подобрена система за управление на двигателя, наречена Motronic ME 1.0.
По-малко промени има по двигателя V12, най-вече в конфигурацията на бобините и електронното управление на двигателя. Новите автоматични скоростни кутии и подобренията по двигателя понижава разхода на гориво с 10 процента, като мощността остава непроменена.
От юни 1996 година новата петстепенна автоматична скоростна кутия е на раположение и за шестцилиндровите модели SL 280 и SL 320, като при 2,8 литровия е предлагана като опция, но е стандарт за Mercedes SL 320.
V-образни вместо редови двигатели
Фейслифтът от 1998 година въвежда V-образните шест и осем цилиндрови двигатели, които заменят М104 при шестцилиндровия и V8 М119 при SL. Двигателите са с 3 клапана на цилиндър и двойно запалване за по-добри показатели за вредните газове. Те са също и по-евтини за производство.
Диапазонът на мощността е от 150 kW в SL 280 (M 112, максимална скорост 232 км/ч, 0 до 100 км/ч за 9.5 секунди) до 165 kW в SL 320 (M 112, 238 км/ч, 8.4 секунди) до 225 kW в SL 500 (M 113, 250 км/ч, 6.5 секунди). Върховният Mercedes SL 600 продължава да използва добре тествания и познат M 120 с 290 kW. Mercedes SL 280 единствен продължава да се произвежда с петстепенна ръчна скоростна кутия, за разлика от останалите модели на серията SL.

Mercedes-AMG GmbH
Всеки, който все още не е доволен о предлаганата мощност на 8 и 12 цилиндровите двигатели е можел да се обърне към AMG в Affalterbach, недалеч от Stuttgart. От 1990 година съществува споразумение за сътрудничество между AMG и Daimler-Benz AG. От 1999 година 51% от собствеността на AMG е притежание на тогавашния Daimler-Chrysler AG и с променено на Mercedes-AMG GmbH име.
AMG предлага на жадните за сила клиенти различни алтернативи. Когато първите модели, разработени на основата на сътрудничеството се появяват на пазара през 1993 година, първият SL модел е Mercedes SL 60 AMG (M 119, 6.0-литра V8, 280 kW), продаван до 1998 година. Чиста версия AMG със същия двигател е съществувал по-рано – между 1991 и 1993 година под името AMG 500 SL 6.0.
След това се появяват моделите Mercedes SL 55 AMG (M 113, 5.5-литров V8, 260 kW, 1999 – 2001 година) и най-мощният модел с 12 цилиндровия двигател Mercedes SL 73 AMG (M 120, 7.3-литров V12, 386 kW, 1999 до 2001 година). SL 73 AMG с огромния въртящ момент от 750 нютон метра изстрелва автомобила от 0 до 100 км/ч за 4,8 секунди. Максималната скорост и на двата автомобила е електронно ограничена до 250 км/ч, но ограничението е можело да бъде премахнато по желание от клиента. Всички компоненти от трансмисията до задния мост са адаптирани за по-високото натоварване.
Стилният пакет на AMG с интегрирани фарове за мъгла в бронята придават още по-голяма динамичност на спортния автомобил, без да променят чистите линии на дизайна на колата. Големите алуминиеви AMG джанти, с диаметър 45,72 сантиметра добавят допълнителен щрих към спортната натура на роудстъра.

Специалните модели SL от серията R129 - “Special Edition”
Специални SL модели се предлагат за първи път в серия R129. Обширно и модифицирано оборудване ги отличават от серийно произвежданите автомобили. Това ги прави екслузивни, предлагайки на клиентите ценово предимство и същевременно повишава и продажбите. Между 1995 и 2001 година са произведени 17 специални серии, всяка между 10 и 1515 бройки.
През 1995 година дебютира серия “Special Edition” с производство на 630 екземпляра. Тя е налична като SL 280, SL 320 и SL 500. Отличителното е екстериорния финиш в брилятно сребро, комбинирано с червен софттоп.
Същата година излиза и специалната серия “Mille Miglia”. Тя служи като ВИП ескорт на Mille Miglia Storica в Италия. От тази специална серия са произведени 10 автомобила, които се отличават с ненатрапчив флаг (шахматно черно-бяло) на декоративните решетки на предните калници.
През 1998 година друга серия от 500 броя “Special Edition” се появява за всички модели с изключение на Mercedes SL 60 AMG. Те са боядисани във вулканично черно (Obsidian black), кожените седалки са червени (designo red ) с черни шевове. Mercedes SL 280 получава петстепенна автоматична трансмисия като стандарт.
Допълнителна малка серия от 12 автомобила по повод Mille Miglia Storica през 1999 година е базирана на SL 55 AMG. Година по-късно “SL Edition” стимулира продажбите на спортния автомобил. Произведени са 708 бройки, третата по големина специална серия за SL R 129, от моделите SL 320 и SL 500.
“Final Edition” от 2000 година – произведени 674 бройки от всички модели с изключение на SL 55 AMG и SL 73 AMG и вестител на края на R129.
Специална ВИП серия от 20 бройки се предлага същата година - “Formula One Edition” – базирана на SL 500 по случай състезанието за Формула 1 в Indianapolis и 12 броя от “Mille Miglia” през 2000 година.
През 2001 година следва последната специална серия “Mille Miglia” на R129 с 13 произведени автомобила, базирани на SL 600.
Различни специални серии се произвеждат при поръчка на индивидуални пазари, например
- “40th Anniversary Roadster Edition” през 1997 година за Щатите с 750 броя от SL 320, SL 500 и 35 автомобила AMG SL 60 по случай годишнината на Mercedes-Benz 300 SL Roadster 1957.
- “designo MB UK” (Англия, 1998, 150 броя),
- “designo MB Japan” (Япония, 1998, 67 броя),
- “designo Vintage Edition UK” (Англия, 2000, 49 броя, модели SL 280 и SL 320),
- “designo Heritage Edition UK” (Англия, 2000, 49 броя, модели SL 280 и SL 320),
- “Silver Arrow Edition USA” (USA, 2001, 1515 броя от модел SL 500, 100 броя от модел SL 600)
- “Silver Arrow Edition UK” (Англия, 2001, 100 броя, 500 SL).
Приемникът
През юли 2001 година Mercedes-Benz SL 500, първият модел на серията SL с обозначение R 230 е представен на света. Същият месец последния от общо 204 940 произведени автомобила на R129 напуска завода в Bremen. По отношения на произведени автомобили, първите SL произведени в Bremen не са толкова успешни както предишния R107 (237 287), но ако се сравни средното годишно производство, R129 със своите 16 500 броя е безспорен победител. Най-успешният модел е петлитровия вариант, оборудван с четириклапановия (на цилиндър) V8 двигател M 119 от който са произведени 79 827 бройки между 1988 и 1998 година. Най-редкият вариант е SL 280 с V6, от който са произведени само 1704 бройки от 1997 година.

Mercedes SL, R 129 в пресата
Скоро след премиерата на Mercedes-Benz SL 500 auto motor und sport, Германия, No. 16, 1989, пише: Като цяло новият Mercedes SL не може да бъде достигнат по отношение на сигурността от никоя друга спортна кола. Настрана от умелата структура на каросерията, опциите за въздушна възглавница за шофьора и пасажера, автоматично задействащите се ролбари прогонват страха от преобръщане – въпреки че остава малко безпокойство, защото auto motor und sport не можа да срещне тази функция.
Американското автомобилно списание Road & Track, No. 3, 1993, тества 12 цилиндровия модел Mercedes-Benz 600 SL: Карайки 600 SL и промяната е драматична. Въпреки, че 500 SL предлагат всичко, което може да се очаква от Mercedes (0-60-mph за 6.4 секунди, чудесно поведение и сигурност), то V12 добавя друго измерение на тази луксозна спорна кола. Нещо от това е чиста сила. По нашия хронометър ускорението 0-60 мили е с 0,4 секунди по-бързо, но с импресивен въртящ момент, когато натиснете педала на газта. Добавете и плавността – тази плавност от мощност, която се изгражда постепенно, а не изригващо, дори при натиснат до долу педал на газта.
В тест на auto motor und sport, Германия, No. 16, 1998, за Mercedes-Benz SL 500: За девет години Mercedes SL 500 реализира силно култивирана смесица от мощност, сигурност и комфорт. Стандартната автоматична трансмисия и перфектното съжителство на двата вида покрив са част от тази философия. Всички снимки на Mercedes SL R129