Бъдеща звезда: зареждащият се в контакта хибрид ще бъде на пазара най-рано през 2013 г. в наследника на S-клзсата. Mercedes S класа с разход 3 литра.
Да караш S-класа с разход като малък автомобил? Това е напълно възможно в близко бъдеще. Вероятно ще минат 4 -5 години, докато Vision от IAA стане реалност. Тогава S500 Plug-in Hybrid ще бъде първият луксозен Daimler, при който разходът на гориво в литри е по-малък от работния обем на двигателя.
3,2 литра среден разход обещават хората от Щутгарт. Това съответства на 74 грама СО, на километър - с 14 грама по-малко от актуалния дизелов Smart! Тази рекордна стойност е възможна благодарение на цикъла на изпитание, при който няма изкачвания и се кара предимно със средно темпо. Хибридната система работи превъзходно при такива условия, тъй като внушителният автомобил има пробег от 30 км в изцяло електрически режим -естествено, без вредни емисии. До скорост 70 км/ч 3,5-литровият бензинов агрегат си почива разбира се, при положение че няма планински изкачвания или необходимост от бързо изпреварване. За останалото 250-те Нм на електромотора са напълно достатъчни. С 60 к.с. той е три пъти по-мощен от този в продаващия се вече S 400 Hybrid, който обаче не може да работи соло. Литиево-йонният акумулатор на студията от IAA може да зарежда десет киловатчаса повече в сравнение с акумулатора на S 400. Затова и не се побира в двигателния отсек, а е приютен в багажника, чийто обем е намален със 190 литра до 370 литра. До серийния старт акумулаторът трябва да бъде намален.
Комбинацията от двигатели се нарича Plug-in, тъй като акумулаторът може да се зарежда не само чрез генератора на борда, а и от нормален контакт. Продължава 4,5 часа. В станция за бързо зареждане обаче са ви достатъчни и 60 минути. Иначе пестеливата S-класа е доста бърза: когато бензиновият и електрическият мотор работят заедно, двутонният автомобил спринтира от 0 до 100 км/ч за 5,5 секунди. Дано от Daimler запазят тези стойности и за серийния модел.
V6 бензинов двигател, отпред надлъжно; 4 клапана на цилиндър; работен обем 3498 см3; мощност и въртящ момент - няма данни; електромотор; мощност Ц кВт. (60 к.с.]; въртящ момент 250 Нм; 7-степенна автоматична предавателна кутия; задно задвижване; разход на гориво 3,2 литра/100 км; вредни емисии 74 г/км; максимална скорост 250 км/ч; 0-100 км/ч за 5,5 сек.; Обем на резервоара: 80 литра.