Mercedes S class S400Щутгартската компания с планове да представи заедно със следващата генерация S класа, plug-in технологията.
Идеята е проста - автомобилът се движи с помощта на двигател с вътрешно горене и електрически мотор. Системата също включва зареждащи се батерии, така че те могат да бъдат заредени бързо, яключени в електрическата мрежа. Сравнен с нормалните хибридно-електрически автомобили HEV (Hybrid Electric Vehicle), както сегашния Мерцедес S 400 HYBRID, електрическият мотор от бъдещия PHEV (Plug-In Hybrid Electric Vehicle) S класа ще бъде с по-висока мощност и въртящ момент. Новата технология е екологична и ще позволи на Mercedes S класа да постигне отделяне на CO2 по-малко от 100 грама на километър.
Засега технологията е доста скъпа и може би ще остане такава и в близко бъдеще, затова и Мерцедес са решили да я предлагат, поне за начало само в S класа. Плановете са тази технология да бъде вградена и в други модели в следващите 5 до 10 години. Мерцедес-Бенц изключват възможността за изцяло електрическа версия на S класата поради няколко причини, а именно ниска автономност при такава технология (пробег), който би понижил качеството на най-високия клас, известен с комфортното возене и авансираните системи. През 2009 година на шоуто във Франкфурт, Мерцедес-Бенц показаха концепта VISION S 500 PLUG-IN HYBRID, хвърляйки светлина върху бъдещите им планове за екологични технологии.