BMW Porsche MercedesЧакай малко. Не всеки получава достъп до салона за първа класа на луксозните лимузини - още по-малко, ако е облечен спортно. Въпреки това Porsche Рапаппега прави опит. Дали заради него ще направят изключение?
Когато през 80-те години Герхард Шрьодер чукаше на вратата на канцлерството, той още беше никой. Неговото изречено на висок глас: „Искам да вляза тук" не бе чуто от никой в Бон. При Porsche нещата изглеждат по различен начин. Производителят на спортни автомобили от Щутгарт е звезда. И когато новата Panamera иска достъп до клуба на „четиривратите костюмари", нито един облечен в ливрея портиер няма да я върне без основателна причина. И все пак облеченият в спортни дрехи ще трябва да бъде подложен и на проверка на поведението: достатъчно изискани ли са неговите обноски за високите изисквания на финото общество?
Акустично да. Или поне докато пилотът „омекоти" звука от „двуцевките" отзад чрез бутона Sound. Panamera се промъква към клуба по покритата с чакъл пътека с мелодичен баритон. Там има предостатъчно място за паркиране - любимите постоянни гости от Daimler и BMW също не бива да се оплакват от липса на място. За съжаление обзорът в Porsche е много по-лош. С помощта на парктроника (сериен отзад) ще ви е много по-лесно отколкото при S-класата или 7-а серия - и много ще се изнервите, че при цена от над 200 000 лева сте си спестили 2230 лева за камера за задно виждане. И въпреки че представителната външност леко противоречи на спортния дизайн - изисканият интериор на Porsche не допуска никакви съмнения, че неговото желание за членство трябва да бъде удовлетворено. И докато арматурните табла на S-класата и 7-а серия са доста груби, но пилотът на Panamera се настанява в една сякаш скроена по мярка ниша за седене.
mercedes s500Качества на „шофьорски" лимузини предлагат само Mercedes и BMW
Между водача и пътника до него има широк среден тунел, същото важи и за пътниците на задните седалки. Наистина, това не допринася особено за близостта на пътуващите в Porsche, но прави впечатление на ексклузивно и изискано – също както и използваните материали.
Спортният „аранжимент" обаче си има и своите недостатъци. По-едрите пътници се чувстват по-добре в BMW и Mercedes. Особено предлагащите множество възможности за регулировки мултиконтурни кресла на S-класата (3779 лева) са в благодатен контраст за по-едрите водачи в сравнение с относително тесните и твърди „корита" на Porsche. И докато в Daimler и BMW при отворени врати може да се качите с почти изправена глава, то под ниския покрив на Porsche се налага да се „проврете" в почти молитвена поза. Спортно, спортно - но никой от нас не става по-млад...
Изобилието от бутони в кокпита на Panamera събужда желание за игра и откривателския ви дух, но много от нещата са излишна „заигравка". Например бутонът за спойлера. Всичко по-важно може да се управлява само с няколко докосвания по тъчскрийн дисплея. Обаче по време на шофиране малките чувствителни на докосване зони по екрана изискват повече концентрация в сравнение с другите два автомобила. Водачите на Mercedes и BMW се „ровят" в менютата на мултимедийния свят със сребрист въртящ и натискащ се бутон - което при iDrive на „седмицата" е също толкова лесно, както и с изпипаната система Comand на S-класата.
BMW 750I8-цилиндровият двигател на Mercedes толкова добре се „разбира" със седемстепенната автоматична скоростна кутия, че възможността да се намесвате в работата на трансмисията с лостчетата зад волана ще ви се стори по-скоро излишна. И без това този огромен „кораб" не събужда спортни амбиции. Силата му е в бързото „плъзгане" по пътя. Окачената на стоманени пружини 7-а серия прави впечатление на по-стегната и не толкова нежна колкото носещата се на въздушните си възглавници S-класа. В същото време обаче тя по-интензивно обменя информация с пилота, но не е толкова приятно нежна по отношение на комфорта на возене.
Porsche също не е особено гальовен, но с доплащащото се адаптивно въздушно окачване (3849 лева) успява доста нежно да „изглади" дългите вълни по пътната настилка. Реагира по-грубичко единствено на късите удари, които Mercedes пренебрегва невъзмутимо. Шумовете от пътя и въртенето на гумите също са значително по-високи в Panamera в сравнение с BMW и S-класата. Скоростната кутия с два съединителя (PDK) понякога превключва предавките малко грубо; освен това при потегляне от светофари функцията Start-Stop създава впечатление, че е малко мудна. Поради това е още по-трудно да дозирате правилно натискането на педала на газта - нежното „галене" на педала в първия момент не води до никакви реакции. Но ако го натиснете малко по-силно, Panamera изведнъж ще подскочи напред.
Що се отнася до скоростта, никой не може да се мери с Porsche. Напълно в духа на мотото на стария Фери Порше: „Когато го сритате, трябва да се изстрелва напред", V8-двигателят от Цуфенхаузен владее до съвършенство дисциплината на незабавната експлозия на мощността - макар и след една малка пауза заради PGK или поради изкуствено високите обороти при режим Sport Plus. Mercedes и BMW предлагат почти идентичен темперамент, но по много по-изискан начин. Да не бие на очи - това съвсем не е от силните страни на Panamera.

mercedes s500MERCEDES S500
Командният пункт: арматурното табло на S-класата с проектиран километраж и миниатюрен аналогов часовник. Лостът на автоматичната трансмисия на кормилната колона освобождава място на средния тунел. Телефонната клавиатура е скрита в меко кожено калъфче, пред него е контролерът на системата Comand за управление на бордните функции. Царствено предлагане на място на задната седалка.
Багажникът: Малък отвор, но вместимост 560 литра. Тези, които често превозват ценни предмети, могат да поръчат особено защитена и стабилна ключалка за 305 лева. Електрическо задвижване на капака само в пакета Keyless-Go за 3345 лева
Много комфорт, много техника: луксозна лимузина от най-високо ниво. Затова и липсата на по-спортна динамика няма да ви липсва.
BMW 750IBMW750i
Пилотска кабина: ориентираният към водача кокпит на 7-а серия с монитор във формат Cinemascope. Достъпът и стартирането на двигателя се осъществяват без ключ, камерите за странично виждане (828 лева) облекчават маневрирането. Само BMW предлага достъп до интернет (изискванията са върхова навигационна система за 4852 лева, месечна такса 25 лева).
Багажникът: Багажникът на 7-а серия поема 500 литра; но полезният товар от 485 килограма е най-малък. За отвора за дълги предмети (ски) се доплащат 350 евро. Който иска да затваря задния капак с натискане на бутон, ще трябва да доплати 1164 лева.
Типичното BMW: превъзходна управляемост, предостатъчно мощност. Настройките за максимално удоволствие при шофиране обаче са за сметка на удобството, а и разходът на гориво е по-висок.
Porsche PanameraPORSCHE PANAMERA S
Спортно студио: разположен отляво контактен ключ и централен оборотомер - при едно Porsche това е задължително. Тъчскрийн мониторът и осеяният с бутони среден тунел поддържа настроението на феновете на техниката. За кожена тапицерия се доплаща (от 6314 лева). Дълбока позиция на седене на двете кресла отзад: достатъчно място за главите и коленете. Високата линия на прозорците обаче ограничава обзора.
Багажникът: Сгъваеми облегалки на задните седалки за по-голяма вместимост на багажника. Максимален обем до 1263 литра, товарният ръб е с почти 11 сантиметра по-висок от този на BMW. Електрическо задвижване на задния капак (1290 лева) с програмируем ъгъл на отваряне.
Panamera се движи по завоите най-пъргаво. По отношение на луксозните критерии като предлагано място и комфорт изостава от съперниците си. Тя си остава едно Porsche.

ПАЗАР
Ще се превърне ли Panamera в „канибал"?
От Porsche казват не. Според една вътрешна прогноза само 10% от клиентите ще заменят някой друг модел на марката с Panamera. Във всички останали случаи новият „четириврат" модел ще паркира в гаражите на собствениците до Cayman, Boxster, 911 или Cayenne - или пък ще успее да привлече нови купувачи, които досега са шофирали спортни луксозни автомобили от друга марки. Според Porsche вече са поръчани 5000 екземпляра Panamera в целия свят - 40% от клиентите са избрали да се поглезят с Turbo с мощност 500 к.с.
Porsche PanameraФАКТОР УДОВОЛСТВИЕ Тук става дума за вкус - оценките и точките не се влияят
BMW и Daimler „подправят" консервативната си външност с модни детайли - това заслужава похвала, това прогонва скуката. „Подпухналият" нос (7-а серия) и напомпаните от анаболи арки на калниците (S-класа) обаче не се отразяват благодатно на достолепието. В това отношение Porsche няма какво да губи, защото секси формите му очевидно са предназначени за мъжките очи. Въздействието на двигателя на Porsche също е най-драматично. Докато Benz-ът и BMW-то при подаване на газ съвсем леко повишават тон, то Porsche реве като Род Стюарт след осмото уиски. Бързото шофиране по завои доставя най-голямо удоволствие с Porsche и BMW; Mercedes e налял доста „омекотител" между пилота и пътното платно. За сметка на това S-класата демонстрира на конкурентите си още по-категорично кой е царят на комфорта: като се започне от масажиращите седалки и се стигне до предупреждението за умора на водача Mercedes, предлага най-всеобхватния пакет за постигане на уют. Наистина, Panamera в най-малка степен опакова пътниците си в памук, но това не я превръща автоматично в камера за мъчения. По отношение на имиджа и трите автомобила са на еднакво високо ниво: независимо дали ще изберете BMW, Mercedes или Porsche - който шофира един от тези три автомобила,той е успял, той е на върха.
ИЗВОД
Porsche заслужава достъп до луксозната лига на лимузините - като спортен конкурент на наложилите се просторни возила. Това се подчертава още по-силно от факта, че въпреки типичните за марката характеристики комфортът е на достатъчно високо ниво. Познавачите на Porsche ще забележат много прилики с 928, което обаче беше само с две врати. 7-а серия на BMW е забележителна комбинация между удобство и шофиране. Нито един от двата конкурента обаче не успява да събори от трона S-класата. Няма място за спор - Mercedes най-плътно се доближава до идеала за луксозна лимузина. Мартин Путц, автобилд

Теничерски данни                                       BMW Mercedes Porsche
Двигател вид,цилиндри разположение

V8, битурбо, отпр. надл.

V8, отпр. надл.

V8, отпр. надл.

Клапани/разпр. валове
4 на цилиндър/4
4 на цилиндър/4
4 на цилиндър/4
Задвижване на разпр. вал
верига
верига
верига
Работен обем
4395 см3
5461 см3
4806 см3
кВт (к.с.) при об./мин
300 (407)/5500
285 (388)/6000
294 [400)/6500
Нм при об./мин
600/1750
530/2800
500/3500
Максимална скорост
250 км/ч
250 км/ч
283 км/ч
Предавателна кутия
6-степ. автомат.
7-степ. автомат.
7-степ. PDK**
Задвижване
задно
задно
задно
Спирачки предни/задни
дискови/дискови
дискови/дискови
дискови/дискови
Гуми на теств. автомобил
245/45-275/40 R 19Y
255/40-275/40 R19 Y
255/45-285/40 R19Y
Размер на гумите
8,5-9,5x19"
8,5-9,5x19"
9-10x19"
Емисии СО;
266 г/км
262 г/км
253 г/км
Разход на гориво*
16.4/8.5/11,4 л
16.7/8,1/11.2 л
16,0/7,9/10,8 л
Обем на резервоара/гориво
82л/А98Н
90 л/А95Н
80л/А98Н
Шум при преминаване
72 дБ (А]
74дБ[А|
74дБ (А!
Прикачен товар с/без спир.
2100/750 кг
2100/750 кг
2200/750 кг
Обем на багажника
500 л
560 л
445-1263л
градски/извънградски/среден на 100 км; ** двоен съединител