Mercedes - BMWСРАВНИТЕЛЕН ТЕСТ BMW 740d и MERCEDES S450 CDI
Луксозният клас също пести с дизелови двигатели, но тук става дума за принципа: BMW се представя с новия, свръхмодерен шестцилиндров агрегат, a Mercedes отвръща на удара с мощния като мечка V8. Кой ще победи?

BMW не си поплюват. Баварците внезапно се отказаха от Формула 1, в последно време все повече говорят за сдържаност и пестене на ресурсите, и все по рядко - за огромни мощности на двигателите. Спестените от Формула 1 пари, това е напълно ясно, ще потекат към разработките на все по-модерни и щадящи околната среда технологии - интелигентната техника за пестене на горива EfficientDynamics се предлага при все повече модели на марката.
Екологичната офанзива се пренася и в автомобилната луксозна лига. При 7-а серия масивният V8 с мощност 330 к.с. - който беше твърде тежък, твърде лаком и твърде скъп - бе заместен от строен 6-цилиндров двигател. Така изглежда днес съвременната диета при двигателите, наречена Downsizing. Познатият, 3-литров редови 6-цилиндров двигател вече се захранва от два турбокомпресора и работи с по-високо налягане на впръскването (максимум 2000 бара) - резултатът е мощност от 306 к.с. и въртящ момент 600 Нм при 1500об./мин. Хубави стойности - и те наистина не са само на хартия. За един дизел двигателят се развърта невероятно спонтанно и жизнено, като при това почти не звучи като дизел, най-много при пълен товар да започне да ръмжи малко по-грубо. Типично BMW.
BMW 740dПретенциите на BMW си проличават и при динамичните характеристики. Двутонният автомобил получава невидими криле, изстрелва се от 0 до 100 км/ч за 6,4 секунди, а устремът му бива спрян при 250 км/ч от електронния ограничител на скоростта. Между двигателя и бързата 6-степенната автоматична скоростна кутия също цари хармония. Удоволствието от шофирането е на най-високо ниво.
Mercedes (все още) остава верен на V8-дизела при S-класата. S450 CDI е автомобил от старата школа - огромен 4-литров мотор, 320 к.с, яки 730 Нм въртящ момент. Този дрезгав, пращящ от сила V8 не е никак лош агрегат, при ниски обороти има по-мощна тяга от BMW, но от друга страна не се развърта толкова решително. Неговата сякаш безгранична мощ ускорява по-тежкия със 100 кг Mercedes много устремно,100 км/ч се постигат след 6,7 секунди. Но този V8 не хармонира толкова добре със 7-степенната автоматична скоростна кутия, която понякога реагира малко нерешително. А и този великан се нуждае от 10,1 литра на 100 км - за една луксозна лимузина с мощност 320 к.с. обаче това е напълно приемливо. За съжаление V8 дизелът отговаря само на нормите за вредни емисии Euro 4.
740d наистина може да служи като пример за Downsizing и високи технологии, естествено отговаря и на нормите Euro 5 и харчи само 8,9 л/100 км. Наистина, това е далеч от обещания от BMW среден разход от 6,9 литра - но в случая става дума за 306 к.с, превъзходни динамични показатели и разкошно оборудване.
Защото и двата автомобила могат да задоволят и най-високите изисквания, определено могат да служат като мащаб в луксозната лига. Предостатъчно място, най-фино оборудване, удобни кресла с неизброими възможности за регулировки, изискан комфорт, най-модерна техника за сигурност и безопасност. Няма да ви липсва нищо, като разликите са в детайлите и изборът зависи от личния вкус - от една страна закръглената, почти барокова S-класа, а от друга - по-изчистеното и хладно BMW.
S450 серийно се оборудва с въздушно окачване и адаптивни амортисьори и вози по-нежно и дифузно от 7-а серия, носи се спокойно и невъзмутимо дори и над най-грубите повреди по пътната настилка. Типичен Mercedes.
Окаченото на стоманени пружини BMW също серийно разполага с адаптивни амортисьори и вози подчертано комфортно, но и по-стегнато, основно заради Runflat гумите. При управлението му имате по-добър контакт с пътното платно, колата лежи по-стабилно на пътя. А ако е оборудван с високотехнологичната система с 4 завиващи колела (3846 лева), танцува почти невероятно пъргаво между пилоните, и не е за вярване, че това е двутонен кораб. Типично BMW.
Mercedes s450 cdiНо сега идва моментът да поговорим и за цените. При S450 CD1 те започват от 196 903 лева. И в тази цена са включени всички глезотии при луксозния клас, от каквито би искал да бъде обкръжен един председател на управителен съвет.
Но пък не по-малко разкошно оборудваното BMW 740d може да стане ваше за 171 000 лева. Спестените 25 903 лева вероятно ще зарадват дори и най-либералния одитор. BMW не си поплюва дори и при ценовите листи.

 
ТЕХНИЧЕСКИ ДАННИ
BMW
MERCEDES
Двигател вид,цилиндри разположение
6-цилиндров,битурбо. отпр. надл.
V8,6итурбо, отпр. надл.
Клапани/разлр. валове
4 на цилиндър/2
4 на цилиндър/4
Задвижване на разпр. вал
верига
верига
Работен обем
2993см3
3996 см3
кВт (к.с.) при об./мин
225 [306)/4400
235(320)/3600
Нм при об./мин
600/1500
730/2200
Максимална скорост
250 км/ч
250 км/ч
Предавателна кутия
6-степ. автоматична
7-степ.автоматична
Задвижване
задно
задно
Спирачки предни/задни
дискови/дискови
дискови/дискови
Гуми на теств. автомобил

245/45 - 275/40 R 19 Y

255/45 R 18Y
Размер на гумите
8,5-9,5x19"
8,5x18"
Емисии СО:
181 г/км
245 г/км
Разход на гориво*
9,0/5,7/6,9 л
13,2/7,1/9,3 л
Обем на резервоара/гориво
80 л/дизел
90 л/дизел
Шум при преминаване
69 дБ (А)
74дБ[А]
Прикачен товар с/без спир.
2100/750 кг
2100/750 кг
Обем на багажника
500 л
560 л
*градски/извънградски/среден на 100 км;

BMW740d – 377 точки
Получи се - 6 цилиндровият двигател без никакви проблеми замести V8 агрегата, работи изискано, жизнено, икономично. BMW е по-пъргавият автомобил, и по отношение на лукса по нищо не изостава от S-класата.
Mercedes S450 CDI – 357 точки
S-класата изпреварва 7-а серия по отношение на комфорта, вози спокойно и уверено. V8 двигателят се представя много добре и не изостава по отношение на динамиката, но харчи доста повече.
BMW 740dФАКТОР УДОВОЛСТВИЕ Тук става дума за вкус - оценките и точките не се влияят
Без никакво съмнение, 7-а серия и S-класата са две разкошни луксозни лимузини с внушителна външност. Междувременно обаче S-класата ни изглежда твърде закръглена и барокова. Не ни харесват и дебелите, издути „бузи" на калниците. BMW изглежда по-стегнато, по-стройно, и да, по-модерно. Но наистина ли е необходим този голям „нос"? И двата автомобила са оборудвани с мощни, пращящи от сила дизелови двигатели и - въпреки размерите и теглото си - се движат подчертано темпераментно и много уверено.
По отношение на управляемостта BMW е категоричен победител - петметровият кораб се движи направо невероятно „лекокрако" по завоите. Истинска наслада, а ако е оборудван и с 4 завиващи колела, дори още повече. Mercedes залага повече на комфорта и го предлага в пълния му блясък. Като се започне с ултраудобните кресла и се стигне до тихо шептящата автоматична климатична инсталация - в тази кола вие сте кралят. По отношение на имиджа междувременно BMW успя да настигне Mercedes - тоест равенство.
Mercedes S450 cdiИЗВОД: Дирк Бранке
Подобни разкошни двигатели разсейват и последните съмнения, че дизелът няма какво да търси при луксозния клас. И това важи най-вече за BMW c неговия строен, жизнен 6-цилиндров мотор. Тих, спокоен, мощен като мечка и икономичен - това е идеалният двигател за дълги пътувания. „Дебелите" бензинови двигатели предлагат единствено малко по-спокоен ход - но дизелите се борят с хибрида на Lexus. Внушителният Mercedes също ни впечатли - спокоен и много уверен, този агрегат подчертава разпускащия характер на изключително комфортната S-класа. Но само като погледнете цените, разхода на гориво и доста остарялата норма за вредни емисии, във вас бавно се заражда усещането, че имате пред себе си един изчезващ вид. Източкинк: AUTO BILD