mercedes-s-class-dashНа върха в автомобилната вселена въздухът е доста изтънял - властелините на „пръстените" знаят това много добре. Досега в тази луксозна сфера Audi напредваха бавно. Тук върхът от поколения е окупиран от S-класата на Mercedes, a A8 винаги изоставаше. Не че му липсваше талант - алуминиевата каросерия и двойното задвижване са неговите силни козове. Само те обаче не са достатъчни. На автомобила му липсваше подобаващо излъчване. Поне така твърдяха противниците на марката. Може топмоделът на Audi да е солиден и практичен, но това не е достатъчно.
При третия опит Audi иска да поправи досегашните грешки. Новото А8 ще бъде по-разкошно и по-великолепно. И действително дизайнерите му са си свършили работата повече от добре и автомобилът изпъква пред своя предшественик. А8 е по-голямо, до него дори S-класата изглежда малка. Новото Audi е със 7 см по-дълго и с 8 см по-широко от Mercedes. Отпред блести монументална решетка на радиатора - толкова голяма, че спокойно може да носи емблемата на MAN. Фаровете са с футуристичен дизайн, за първи път изцяло с LED светлини. Силно изразените контури на алуминиевата каросерия правят автомобила по-представителен. В никакъв случай не трябва да обръщаме специално внимание на факта, че профилът му подозрително прилича на актуалната мода в BMW: това А8 притежава аурата на кралския клас.
Audi A8От друга страна, моделът вероятно ще изтърпи някой и друг морален упрек, тъй като е по-голям и по-тежък от своя предшественик.
Тестваният от AUTO BILD вариант А8 4.2 FSI тежеше 1835 кг - въпреки алуминиевата каросерия. Тоест увеличението е ас 35 кг. Неслучайно обаче инженерите на Audi обръщат внимание на факта, че конкуренцията е със значително по-голямо тегло. И действително участващият в сравнението модел на Mercedes S 500 тежи със 120 кг повече. А с двойно задвижване (както Audi А8) би тежал допълнителни 195 кг повече.
Най-късно при влизане във вътрешното пространство на Audi на човек му става ясно откъде идва по-голямото тегло. Кокпитът и оборудването изглеждат по-солидни и по-луксозни - като в яхта на милионер. Най-фините материали и най-модерният дизайн - в интериора цари лукс и само лукс. Има и достатъчен брой високотехнологични „играчки", които се грижат за доброто настроение на пасажерите. Започваме от светлинното шоу с LED фаровете - илюминации в стил бар в Лае Вегас. Преминаваме през разполагащата с Google Earth навигационна система, която предлага и информация от интернет (по желание се предлага и отзад).
Успокояващо за водача: безпорядъкът от функции в новото А8 може безпроблемно да бъде овладян от подобрената система за обслужване MMI, без да е необходимо да сте завършили информатика. Първостепенните добродетели на лимузината от висок клас също са в изобилие: с оглед на широчината на колата предните седалки може и да ви се сторят прекалено тесни, но въпреки това са изключително удобни. А освен това владеят повече пози от Камасутра. Отзад също ще си прекарате чудесно, особено ако се възползвате от опционалните електрически регулиращи се и климатизирани седалки с функция за масаж. Дали обаче това е достатъчно да бъде победен луксът на S-класата?
Mercedes S500 driver seatAudi A8 - diver seatНасрещната проверка в благородния Benz доказва: в новото А8 луксът бие повече на очи, докато S-класата е по-сдържана отвътре, въпреки че не е по-малко елегантна. Седалките са с приятно мека тапицерия, а усещането за простор е малко по-добро от това на Audi A8. Отзад А8 предлага повече място за краката, докато Mercedes компенсира с по-голям простор на главите, както и с по-лесно качване. Освен това и багажът ви може да бъде по-голям - товарното пространство на S-класата побира 560 л, а това на Audi - 510 л. При техническите екстри и системите за оборудване S-класата отстъпва на А8, но от друга страна, никой не може да се оплаче, тъй като и предложеното е напълно достатъчно.
По отношение на техниката единственият досега бензинов агрегат в гамата на А8 не може да изпревари S 500 нито по мощност (372 срещу 388 к.с), нито по въртящ момент (445 срещу 530 Нм). Затова пък го превъзхожда при разхода на гориво: 9,5 л/100 км комбиниран разход на гориво посочват за А8 от Audi, докато стойността при Mercedes е 11,2 л, а при версията 4Matic дори 11,4 л. Тук си проличават предимствата на по-малкото тегло и липсата на директно впръскване при V8 агрегата на Mercedes.
Но също така и бонусите на новата 8-степенна автоматична предавателна кутия, която в А8 е с по-дълги предавателни отношения в сравнение с най-високата предавка на 7-степенната автоматична трансмисия на Mercedes. Серийното оборудване и на двата конкурента включва въздушно окачване отпред и отзад, докато задвижването 4x4 е серийно само при Audi. По желание то може да се оптимизира посредством спортния диференциал с регулиране на предаването на силата върху задните колела. Също така само Audi предлага активно управление със зависещо от скоростта предавателно число на волана. Достатъчно козове за А8 - предизвикващият на дуел от Инголщат. Дали те ще се окажат решаващи за спечелване на битката, ще покаже сравнителният тест. Ще ви държим в течение.
Извод
Няма спор, то е голямо и тежко, но затова пък пълно с полезни екстри: А8 определя новото ниво на техниката в луксозния клас. Някои могат да харесат факта, че е по-внушително, но други не. А S-класата? Без съмнение все още си струва изкушението, но вече няма да се чувства толкова спокойна на върха.

Mercedes S500Mercedes S500
Винаги красива: класическа изтънченост а ла Mercedes и спокойна елегантност в S-класата. Имате висока позиция на седене и добро усещане за простор. Отзад дългокраките пасажери обаче разполагат с по-малко място от тези в Audi. Затова пък качването на задната седалка става по-лесно. Качвате се и се чувствате комфортно: големите кресла с мека тапицерия в S-класата предлагат отлично удобство при пътуване на дълги разстояния. Типично за Mercedes: бутоните за регулиране на седалките са в тапицерията на вратите. Останалите настройки можете да извършите чрез екранното меню. S-класата - с 18-цолови джанти - е по-къса от А8, но пък има по-големи междуосие и багажник.
Технически данни: Mercedes S500
V8 двигател, отпр. надлъжно; четири клапана на цилиндър; работен обем на двигателя 5461 см3; мощност 285 кВт [388 к.с.) при 6000 об./мин; максимален въртящ момент 530 Нм при 2800 об./мин; задно задвижване; 7-степенна автоматична трансмисия; 0-100 км/ч за 5,4 сек.; максимална скорост 250 км/ч; гуми 255/45 R18 отпр./ отз.; дължина/широчина/височина 5069/1871/1479 мм; разход на гориво 11,2 л/100 км; вредни емисии 262 г/км. Цена от 210 777 лева

Audi A8Audi A8 4.2 FSI quattro
Изисква свикване: висококачествен и благороден кокпит на А8, висока средна конзола, семпло великолепие, навигационна система с вадещ се дисплей и функция за търсене в Google. Дървени декорации и щедро място за краката отзад, но пространството за главите е по-малко
от това в Mercedes. Седалките му са по-стегнато тапицирани и по-малки от тези на Mercedes, но също толкова удобни. Дават възможност за по-ниска позиция на седене. А8 (с опционални 19-цолови джанти) е по-дълго, по-широко и по-ниско. Нови са големите поставки за предмети странично в багажника. Нова система за регулиране на седалките. Въртящият се превключвател променя контура на седалката и е свързан с изображение върху дисплея.
Технически данни: Audi A8 4.2 FSI Quattro
V8 двигател, отпр. надлъжно; четири клапана на цилиндър; работен обем на двигателя 4163 см3; мощност 273 кВт (372 к.с] при 6800 об./мин; максимален въртящ момент 445 Нм при 3500 об./мин; двойно задвижване; 8-степенна автоматична трансмисия; 0-100 км/ч за 5,7 сек.; максимална скорост 250 км/ч; гуми 235/60 R17 отпр./отз.; дължина/широчина/ височина 5137/1949/1460 мм; разход на гориво 9,5 л/100 км; вредни емисии 219 г/км. Цена в Германия от 89 300 евро Вофганг Кьонинг - автобилд