Mercedes S450 Audi BMW 740iMercedes S 450 СРЕЩУ Audi A8 4.2 FSI И BMW 740i

Тази нова „седмица" изглежда доста безобидна. Тя е по-ниска, по-изискана от старата, абстрахирайки се от надутата предница. Но е и по-футуристична. Трудно е да се повярва, че BMW ни представя един облечен в ламарина „гений на интелекта". В сравнение с тази високотехнологична лимузина другите автомобили изглеждат като конструирани от Фред Флинстоун. Дори и S-класата на Мерцедес отстъпва по интелект. В 7-а серия терабайтовете се преследват по магистралните мрежи от данни, при което най-бързите от тях използват така наречения FlexRay-Express - система от данни, чиято скорост е с 20 пъти по-голяма от използваната досега в автомобилостроенето. Моля, ръкопляскайте!

И преди тези, които не се интересуваха от техника сега се отегчават. Ето накратко някои от сензациите, които срещаме за първи път:
Тотална мрежа за управление на динамиката, включително и задно предаване с 4 програми.
Огромен дисплей (10,2 инча) плюс подобрен iDrive c интернет достъп, навигационна система с реалистично 3D изображение и ръководство за употреба.
Нови асистент-системи като уред за нощно виждане с разпознаване на лица и индикация на актуалното ограничение на скоростта.
Списъкът (повечето от екстрите обаче се доплащат) може да бъде и доста по-дълъг, но основният въпрос е: Дали новата „седмица" е не само по-умна, но и по-добра от конкуренцията?
За проверка на този факт разполагаме с едно 740i, оборудвано с всички екстри, свързани с дина¬мичните характеристики (Dynamic Drive плюс ин¬тегрално активно управле¬ние). Неговите противници в теста се наричат Audi A8 4.2 FS1 и Мерцедес S 450-най-сериозните предста-вители в този сегмент.
Първият извод: BMW е най-изгодното предложение, и то с няколко хилядарки.

Ако изберете „седмицата", ще спестите пари
Следва и първото впечатление: 7-а серия изглежда най-компактна, a Мерцедес - най-величествен. Това обаче е само оптична измама, тъй като размерите им са еднакви. Единствено А8 е по-малко. Можем вече да се качваме. BMW създава впечатление за леко раздвоение на личността: отзад е абсолютно подходящо за големи шефове -достатъчно място за краката, удобни и щедро скроени седалки. На предните седалки обаче пътниците усещат спортен дух. Позицията на седене е ниска, а лостът на автоматичната предавателна кутия е разположен на средната конзола, кокпитът е ориентиран към водача, всичко е типично за BMW - най-доброто.
Хубаво е, че седалките отново се регулират оттам, откъдето би трябвало, а още по-хубава е новата iDrive система. С нея бързо ще се справят и лаиците, без да им се налага да се сблъск ват с претрупи уреди на обслужващите функции. Обстановката е достатъчно благородна, дори и по-благородна от тази на конкурентите.
В S-класата пасажерите се чувстват като истински аристократи. Не на последно място и заради креслата в автомобила. Повдигната позиция на седене, усещане за простор - на водача не му остава нищо друго, освен да се чувства като капитан на мостика. Допълнително подобната на iDrive система Comand се грижи за контрол над всичко. Обслужването е малко по-сложно от това в BMW, затова пък графиката на дисплея е невероятна. А странните преди бутони за стъклоповдигачите са заменени от конвенционални превключватели.

А8 е ветеранът в луксозния клас
Пренасяме се към А8 и колко неочаквано: най-луксозният автомобил на Audi изглежда най-малък не само отвън, а и отвътре. Отзад е една идея по-тясно, освен това липсва достатъчно повърхност за бедрата на възрастните пътници - това е далеч от оптималното. Същото важи и за характерната за Audi обслужваща система MMI. Когато А8 се появи на пазара преди 6 години, тя беше революционна, но междувременно изостава: има прекалено много непрегледни бутони и стъпки на обслужване, както и малък дисплей. Качеството все още е на ниво. Щом седнете в Audi, ще разберете за какво сте си дали парите. Въпреки това се усеща, че Audi A8 вече е малко старичко. Автомобилът със задвижване 4x4 обаче е скрил едно асо в ръкава - така че напред към пистата.

Тест резултати между между Ауди Мерцедес и BMWКонкурентът 740i е с две задвижващи колела и с два цилиндъра по-малко (V8 е заменен от 6-цилиндров битурбо мотор с 326 к.с.), при окачването обаче BMW използва скрити козове. Всичко е свързано, всичко си комуникира, водачът обаче изобщо не е губещият в тази компютърна игра. Напротив: лекотата и удобството, с които се дирижира двутонният автомобил, като че ли оборват законите за инертността на масата. Завоите се взимат с леко движение на китката, при което задното задвижване допринася също. Чудесно, още повече че в режим Sport или Sport+ можете да управлявате и чрез педала на газта - съвсем безобидно, нежно и изключително забавно.
Така почти незабелязано остава и минималното изоставане на 7-а серия по отношение на комфорта. В никакъв случай обаче пасажерите в автомобила не се чувстват ощетени. Единствено не им биват спестявани леките неравности, дори и на магистралата. Освен това до ушите им достигат осезаеми шумове от движението, вятъра и мотора.
Последният от тях се изразява само тогава, когато 6-цилиндро-вият двигател дава най-доброто от себе си. Той разполага с достатъчно мощ, не му трябва V8, в акустично отношение обаче спортният дух изпреварва лукса. Затова пък смяната на предавките на 6-степенната автоматична трансмисия е безупречна. Липсват ни единствено лостчетата за превключване от волана.

След тази демонстрация на динамиката, нашата S-класа с въздушно окачване ни прилича на мека възглавница. Завоите се взимат подобаващо и без оплакване, но също така и без елегантността и лекотата на BMW. Тук двата тона се усещат значително повече, а при гранични ситуации юздите поема сигурната ESP. Специалитетът на Мерцедес е комфортното возене. Водачът на S-класата се радва на голямо спокойствие - благодарение на мекото возене и необременеността от шума при движение. Отзад също цари релаксиращ уют - в Мерцедес там е най-тихо. Щом трябва, V8 моторът на S450 ускорява мощно напред с 340-те си конски сили. При умерен стил на каране дори ще се чувствате по-спокойно отколкото на шезлонга в градината си.

А как стоят нещата при Audi? Няма спор: когато пътищата са мокри и хлъзгави, настъпва часът на А8, който се откъсва от конкурентите си. Тук никой не може да се мери със сцеплението на задвижването на четирите колела. Иначе тътнещият V8 с 350 к.с. доставя истинско удоволствие, без обаче да извлича предимства от по-високата си мощност. Но А8 не успява да скрие възрастта си по време на движение. Вози по-некомфортно, превключва не толкова прецизно, взима завоите по-неумело от BMW, демонстрирайки по-малко финес.
Признавам, че отправих критика на високо ниво. Но така е в луксозния клас. Единствено най-доброто е достатъчно добро. А това предлага само BMW.

ФАКТОР УДОВОЛСТВИЕ: Тук става дума за вкус - оценката не влияе на общия резултат.
Всичките трима кандидати задоволяват предостатъчно желанието за лукс. Все пак с различни акценти: при BMW сърцето ни завладяват маневреността и брилянтната динамичност. При Мерцедес -чувството, че се намираш на седмото небе. Audi? He превъзхожда никъде, но още е доста атрактивно. Спортният темперамент не е силната страна на тези автомобили - този, който очаква подобно нещо от двутонни лимузини, е сбъркал адреса. Затова пък имиджът: при возило с цена средно 180 000 лева водачът може да очаква, че портиерът на хотела ще му отвори врата, а съгражданите ще му засвидетелстват своето уважение. Това важи най-вече за S-класата, при все че винаги може да се очакват неприятни реакции от завистливите „доброжелатели". Дизайнът? Да го кажем така: в редакцията сме на мнение, че нито един от тези представители на горния клас не заслужава да бъде издигнат в култ по отношение на красотата. При благородния Мерцедес смущават дебелите странични части, при удълженото BMW не се понрави муцуната, а при семплото Audi на очи бие огромната решетка на радиатора.
AUTO BILD* брой 2* 15 януари 2009