altОбиколка с луксозен кораб из Карибско море. Цени - народни... Морски круиз от Хаити до Бахамските острови. Изобилие от изгодни оферти... Изглежда в днешно време, когато дори ваканциите-мечти се предлагат едва ли не на безценица, можем да бъдем сигурни само в стойността на германските луксозни лайнери, които твърдо следват курса към все по-високи цени. Традиционно те се считат за най-добрите шосейни кораби в света, а клиентите от всички точки на глобуса традиционно са готови да инвестират все повече средства във всяко следващо поколение. Нека вземем за пример новата S-класа на Mercedes - флагманът на концерна, който слезе от стапела едва преди няколко седмици. За варианта S 500 на този утвърден символ на най-висшите технологии и най-прогресивните нововъведения, в Германия трябва да платите най-малко 89 668 евро. Внушителна цена, която обаче е в пълна хармония с не по-малко впечатляващия лукс. Освен автоматичния климатик, пневматичното окачване, автоматичната предавателна кутия с допълнителни бутони за превключване от волана, серийното оборудване включва кожена тапицерия и електрическо регулиране на предните седалки. Корпусът на импозантната S-класа излъчва благородния блясък на лака металик, които също се предлага серийно. Може би тук трябва да вметнем, че само правото да държите в гаража си тази представителна лимузина поглъща хиляди евро за данъци и застраховки...

Подобни като порядък суми трябва да заделят и собствениците на BMW 750i и Audi A8 4.2 quattro. При тях се налагат и допълнителни инвестиции за всевъзможни устройства и оборудване, които да ги доведат приблизително до нивото на щутгартския флагман, но при базови цени в Германия от 75 700 евро (А8) и 77 300 евро (750i) размерът на тези допълнителни капиталовложения едва ли са от съществено значение...

S-класата е скъпа, но пък е оборудването й е наистина луксозно

altВажното в случая е това, че срещу тези шеметни цени и трите автомобила предлагат на пасажерите си първокласно обслужване. За съвършеното им спокойствие се грижат преди всичко електронните системи. Най-добрият сериен набор от електронни мерки за осигуряване на комфорт несъмнено предлагат Mercedes, a срещу „скромната" такса от 2668 евро S-класата стои непрекъснато на вахта. Системата Distronic Plus следи дистанцията до движещия се отпред автомобил с помощта на радар, съобразява автоматично скоростта на движение и може да гарантира пълен контрол на ситуацията в скоростния диапазон от 200 до 0 км/ч. При конкурентите също се предлагат подобни устройства, но при тях щурманът предава вахтата на собственика, щом скоростта стане по-ниска от 30 км/ч. В S-класата електрониката намалява скоростта без външна намеса практически до състояние на покой, след което също самостоятелно ускорява отново. Така движението в тежък трафик с често спиране и потегляне става несравнимо по-удобно. Техниката помага и по време на нощните пътешествия. При определянето на курса капитаните на S 500 и 750i могат да разчитат на функция за нощно виждане (в Mercedes - срещу 1740 евро, в BMW - срещу 1950 евро допълнително). Системата показва върху дисплея на арматурното табло електронно „осветено" изображение на пътя; по такъв начин препятствията могат да бъдат забелязани по-рано.

Mercedes и BMW предупреждават при рязко спиране чрез адаптивни стопсветлини

Грижата за пътниците бездруго е на голяма висота, особено в Mercedes. Например серийно монтираната система PreSafe реагира при силно натискане на спирачките, като предвидливо дозатяга предпазните колани и същевременно изправя облегалката на пътника до водача и затваря прозорците, ако са отворени. Адаптивните стоп¬светлини, които показват кога S-класата спира аварийно, се предлагат и от BMW. Тук - за разлика от Mercedes, чиито лампи примигват -светлините се включват в две степени. На този фон прави неприятно впечатление фактът, че в този автомобилен клас, където пълният комплект въздушни възглавници, спирачният асистент и електронната програма за стабилност са задължителни, само Audi предлага серийно активни опори за глави [при удар отзад се преместват напред до тила].

Audi A8 се отличава от своите конкуренти и в два други аспекта - алуминиевата каросерия и двойното предаване. Това надарява автомобила с будещи уважение стойности за ускорение въпреки значително по-малката мощност. В първите метри след старта той дори изпреварва S 500 благодарение на преимуществото си при теглото и осигуряващата добро сцепление техника за двойно предаване quattro. Едва след като големият Mercedes поеме с пълен ход, той успява да настигне Audi и забележимо да го изпревари. Най-бързо напуска пристанището 750 i. Не минават и 6 сек, и той вече е достигнал стабилната скорост от 100 км/ч. Най-силно усещане за мощ обаче създава S-класата, тъй като при нея вълната на големия въртящ момент се разпределя внимателно от седемстепенната автоматична предавателна кутия. На практика това означава, че няма такъв оборотен режим, при който по-голямата част от 530-те нютон-метра да не достига до задните колела.

А8 е с по-малка мощност, но има внушителен глас

Audi все пак успява да компенсира общо взето по-слабата си еластичност с предимства при акустиката. Толкова плътно и приятно не звучи никоя от другите луксозни лимузини. Ускоряването с пълна газ и достигането на максимално допустимите обороти при изпреварване и спринтиране с Audi са източник на истинска благодат благодарение на неговия шоколаден „осмак". Също такъв параден пример за висша школа в двигателостроенето е снабденият със сложна система за задействане на клапаните мотор на BMW. Той сякаш също обича еднакво както високите обороти, така и плавното спокойно движение. Единственият повод за критика е субективното впечатление за леко затруднен празен ход на двигателя - особено след студено стартиране.
За съжаление BMW дразни водача си и с един малък недостатък в логиката на действията с трансми-сията. Преминаването от положение D към режим с ръчно превключване става само по обиколен път през спортната настройка. От това следва всеки път едно ненужно превключване (надолу). С оптимално разположените зад волана лостчета Audi показва най-доброто ръчно превключване. Вляво - една предавка надолу, вдясно - една степен нагоре. Това може да стане направо от положение D - светкавично и без резки тласъци, - както и трябва да бъде.

Значително повече самоувереност демонстрира „седмицата" при поведението на пътя и при комфорта на окачването. Предлаганото срещу доплащане регулиране на амортисьорите в комбинация със стабилизиращи устройства против клатене помага на баварския кораб да поддържа курса стабилно и със сравнително малко странично наклоняване. Същевременно 750i реагира бързо и стегнато на всяка промяна в посоката и дори при трескави маневри за избягване на препятствие следва траекторията изключително стабилно. Електронната защита срещу поднасяне DSC (Dynamic Stability Control, отговаря на ESP при други марки) остава спортменски на заден план. Нейното комфортно действие се съчетава с балансирана настройка на окачването, оптимална звукоизолация и извънредно ненатрапчиви нива на шума. Единствено движението в права посока при висока скорост продължава да не е толкова уверено, колкото се очаква при автомобил от този клас.

Поведението на Audi A8 е малко по-неспокойно, но може да мине и за по-спортно. Въпреки пневматичното окачване, с комфортни режими, настроено по принцип за спокойно пътуване, вълнообразните неравности все пак се усещат във вътрешността. На човек никога не му става истински неприятно, но дори леките потрепвания на каросерията са неуместни за тази категория луксозни лайнери. От друга страна, по-стегнатите настройки дават на А8 известно преимущество при влизане в завой. За разлика от BMW и Mercedes при Audi не се усеща никаква тенденция към занасяне на предния мост.

Както и преди, най-спокойно се пътешества с S-класата

altВ крайна сметка с най-малко напрежение е съпроводено пътешествието с Mercedes. Той предлага съвършени седалки (с функции за масажиране, отопление и охлаждане и с надуваеми опорни елементи в тапицерията - срещу 1821 евро допълнително) и като цяло се движи още по-тихо и по-меко от BMW и Audi; окачването му е с една идея по-комфортно, а когато скоростта не е много висока, в него се чува само едва доловимо свистене. Освен това движението в права посока и стабилното поведение на пътя са безупречни; тук въздушното окачване реализира напълно своите предимства. Още повече стабилност придава на автомобила системата за ограничаване на клатенето ABC [Active Body Control - активен контрол на каросерията, който наред с другото намалява страничното накланяне в завои]. Това дава възможност при маневри за избягване на препятствия тежкият Mercedes да внушава напълно усещането, че управлявате по-малък и по-лек автомобил. Точно обратно впечатление прави пространството в кабината и в багажника. Тук S-класата превъзхожда конкурентите си с по няколко сантиметра и литра. Тези стойности обаче се оказаха „заблуждаваща опаковка" при нашия тестов автомобил, натоварен с всевъзможно допълнително оборудване. Оставащият полезен товар от 405 кг напомня по-скоро за спасителна лодка, отколкото за луксозен презокеански кораб.