Mercedes W221 S 320 CDI

СРАВНИТЕЛЕН ТЕСТ между Audi A8 3.0 TDI quattro, BMW 730d, Mercedes S 320 CDI и VW Phaeton V6 TDI 4Motion


Нека сега не започваме вечната дискусия дали вчера е било по-добре или по-зле. Нека просто се съгласим, че вчера положението беше различно. Имаше само две телевизионни програми, излъчването им спираше в полунощ, а дизеловите коли бяха скъпа и трудна за поддържане екзотика. Днес можете денонощно да „цъкате" безбройните телевизионни програми, а дизеловите автомобили са наводнили улиците. И често са даже по-евтини от бензиновите си събратя.

Такъв е случаят и в луксозния клас; най-изгодният начин за шефа да кара новата S-класа е 320 CDI. Като „изгодно" в случая е много относително и съвсем не значи евтино - този Mercedes струва едно малко състояние- 144 301 лева.

altВ този луксозен клас Phaeton е най-изгодният автомобил

Конкуренцията от Германия позволява относително по-лесен и по-евтин достъп до луксозния клас. Audi A8 3.0 TDI quattro струва 131 931 лева, BMW иска за 730d 3283 лева повече. Volkswagen може да претендира за званието „най-евтина немска луксозна лимузина", Phaeton V6 TDI 4Motion струва само 114 501 лева. Както виждаме, нито един от кандидатите не е никак евтин, но за сметка на това получавате много лукс. В случая не става дума за екстри като електрически стъклоповдигачи, радио или ESP. He, ние имаме предвид такива приятни дреболии като автоматична климатична инсталация, 17-цолови алуминиеви джанти, осем въздушни възглавници, автоматични скорости и филтри за твърди частици. Mercedes освен това ни глези с въздушното окачване Airmatic и системата Presafe, Audi и VW добавят към въздушното окачване и двойно предаване, a BMW осветява пътя ни с биксенонови фарове. Всичко това на пръв поглед е повече от достатъчно, но ценовите листи за допълнителното оборудване дават възможност да похарчите още една торба пари, за да направите своите луксозни лимузини още по-комфортни. Например с по-мощни двигатели, но според нас това е чиста проба разхищение. Четирите дизелови Common-Rail двигателя изпълняват задачите си с такава лекота и увереност, че въпросът за повече мощност звучи леко декадентски.

Най-вече това важи за 3-литровия двигател на Mercedes, който ни очарова със забележителни динамични характеристики, добри маниери и висока икономичност.

Четириклапановият агрегат работи тихо и благодарение на 235-те к.с. с лекота се справя с тежката каросерия. След 7,9 сек. е достигната скорост от 100 км/ч. Да, признаваме, BMW и Audi почти не изостават, но единствено Mercedes може да се похвали с внушителния въртящ момент от 540 Нм. След точно 36 сек. S-класата вече се движи с 200 км/ч, отхвърляйки всички все още съществуващи предразсъдъци спрямо тромавите дизелови автомобили. При това разходът на дизелово гориво е повече от скромен - неправдоподобните 9 л/ 100 км, така че служителите на бензиностанциите рядко ще имат честта да зареждат този автомобил. Въпреки че изобщо не са тромави или маломощни, в спринта до 200 км/ч А8 и 7-ма серия изостават с около 1 секунда. Малко, но не и немаловажно преимущество. Доста „затлъстелият" VW, който тежи около 300 кг повече в тази дисциплина изостава значително. Почти 10 сек. по-късно достига скорост 200 км/ч, максималната му скорост също е най-ниска - 234 км/ч.

В спортния А8 звукът на 3.0 TDI е приятно дрезгав

Въпреки това 3-литровият V6 в никакъв случай не е лош двигател - нито в А8, нито във Phaeton. Във VW мощността му е 225 к.с, които не дават динамични качества като на спортен автомобил, но двигателят позволява уверено и пъргаво придвижване. В А8 мощността е даже 233 к.с, които задвижват и четирите колела и позволяват достигането на 247 км/ч максимална скорост. При това звукът на двигателя е плътен и звучен, но никога прекомерно силен. По отношение на въртящия момент TDI изостава от колегите си от Щутгарт и Мюнхен. С 450 Нм двигателят на Audi и VW не е на нивото на Mercedes (540 Нм) и BMW (520 Нм). Това предимство се усеща най-вече при спокойно шофиране без задействане на кик-даун. Освен това разходът на гориво на Audi и VW поради двойното задвижване е по-висок. В сравнение с майстора по икономиите BMW (8,8 л/100 км) А8 гори 1 литър, a Phaeton даже 1,6 л повече - този разход може да накара даже шефовете да се замислят.alt

Как BMW успяват да съчетаят подобна мощност с толкова нисък разход на гориво, явно ще си остане тайна на двигателостроителите от Мюнхен. Добре заглушеното, но дълбоко и мощно ръмжене на 3-литровия редови „шестак" с 231 к.с. е забележително и на ниски обороти. Още от обороти на празен ход 730d тегли напред уверено и равномерно, като даже и при висока скорост разполага с достатъчно резерви. Въпреки че на 730d малко не му достига, за да постигне динамиката на Mercedes, неговият редови шестцилиндров двигател е най-финият дизелов агрегат в това сравнение.
По отношение на комфорта BMW също достига такова високо ниво, което е трудно да бъде надминато. Окаченият на конвенционални стоманени пружини 730d се носи леко и плавно над пътя, дори и най-тежките повреди по пътното платно не могат да го извадят от равновесие. Естествено, „седмицата" предлага и предостатъчно място, много приятна атмосфера и учудващо добра управляемост - единственият смущаващ момент е трудното управление на бордовите системи, с което трябва да свикнете. За съжаление, подобно нещо срещаме и при S-класата. И въпреки че е относително по-леко за разуча-ване в сравнение с BMW, любителите на класическите копчета и превключватели често ще трябва да правят справки в книжката с упътването. Нямаме никакви други забележки към големия Benz. Материалите в интериора и качеството на изработката могат да задоволят и най-високите изисквания, седалките са перфектни и за дълги пътувания, а предлаганото място на предните седалки е значително по-разточително от това при конкурентите. Поради забележителната дължина на релсите на предните седалки даже и мъже с ръст над 2 метра остават със странното усещане, че всъщност са някак дребни.alt

Благодарение на Airmatic Mercedes сякаш се носи над пътя

Въздушното окачване Airmatic c адаптивни амортисьори е това, което позволява комфортът на возене да е една идея по-добър от този на BMW и да може да бъде характеризиран най-точно като „перфектен". Независимо дали са дълги или къси вълни по асфалта, дълбоки дупки от края на зимата или широки фуги, едър калдъръм и паваж или най-груби кръпки - S 320 CDI „преглъща" всичко. При това запазва доста спортна управляемост, по-динамична от която е само тази на Audi.
Audi A8, чиято алуминиева каросерия също се носи от въздушни камери, в това сравнение е автомобилът, насочен към спортния, активен тип водач.Все пак, перфектната динамика на пътя се заплаща с по-скоро твърдите характеристики на окачването. Това естествено не превръща А8 в грубиян, но поради това, както и заради по-малкото място в интериора, Audi получава най-ниската оценка за комфорт. Без забележки е благородното вътрешно пространство, почти оптималната система за управление на бордовите системи MMI, както и добре оформените седалки.

Въпреки че всъщност идва от същия концерн, Phaeton прави впечатление на съвсем различен автомобил. В големия Volkswagen всичко е насочено към най-високо ниво на лукса и комфорта. За масивното арматурно табло няма забележки - нито по отношение на управлението, нито към качеството на изработката. Седалките са големи и уютни, комфортът на возене е превъзходен. В сравнение с Audi, Phaeton
не е толкова пъргав, и оставя впечатление за известна тромавост, но пък се отплаща с почти непостижим перфектен комфорт. Даже и изровените черни пътища няма да се усетят от по-фините пътници на Phaeton. Никога досега VW не е показвал такава висока класа - но няма ли вероятност преди нещата да са били по-добре?

Или все пак бензинов?

Който въпреки всичко не може да се сприятели с дизеловите двигатели, може да поръча луксозната силимузина и с бензинов агрегат. Но имайте предвид - дизелите позволяват сходна динамика, изразходват по-малко гориво и често са и по-евтини. При Audi А8 3.2 FSI с 260 к.с. разликата е 6522 лева в полза на А8 3.0 TDI. BMW730i (258 к.с.) е с 3000 лева по-скъпо от 730d. При Mercedes дизелът е категорично по-евтин. S 350 с 272 к.с. е по-скъп с 10 451 леВа от 320 CDI. При VW бензиновият вариант също е по-скъп - Phaeton V6 с 241 к.с. струва 6467 леба повече от V6TDI.

Така оценява AUTO BILD

altТочкова система за честна оценка: Всеки кандидат може да получи до 200 точки във всеки от трите раздела
  - Най-много място, най-голям багажник и добро оборудване - с това S 320 CDI печели този раздел. 730d изостава заради слабости при управление на бордовите системи, А8 и Phaeton са почти равностойни. Audi е малко по-тесен от конкурентите си.
  - И този раздел се печели от Mercedes. Пъргав и икономичен двигател, сензационен комфорт на возене и суперспирачки. BMW печели точки заради мощния, икономичен и спокоен двигател. Спортното Audi леко изостава заради комфорта, нежно возещият Phaeton е твърде тежък и тромав.
  - С малка преднина Audi печели този раздел. Изгоден при покупка и поддръжка, а също и с висока цена при продажба на старо. Mercedes изостава заради високата си цена, a Phaeton - заради големия разход на гориво. Както обикновено, BMW губи заради ограничената вместо пълна гаранция.
  - „феодалната" S-класа безпрекословно печели първото място, а спортното Audi noбеждава с най-добро съотношение цена-качество.

Тези четири дизелови автомобила с гордост могат да носят означението „Made in Germany". Представителен лукс, напълно достатъчна мощност, поносим разход на гориво - тази комбинация със сигурност ще допадне и на най-придирчивите шефове. Най-убедително е представянето на Mercedes, който може да служи за пример при задвижването и комфорта, което за съжаление си има и своята цена. Audi е
на второто място, и е поел по свой по-спортен път, но увереното му представяне го прави подходящ и за шефове, които не шофират сами. Напълно убедително е и представянето на BMW, но той остава на трето място заради непълната гаранция и сложното управление на бордовите системи. И накрая, нашият съвет към VW е - луксозният Phaeton трябва да „отслабне".