Mercedes S class W220Употребяван Мерцедес S-класа вместо нов Opel Astra - звучи налудничаво, твърде скъпо е. Наистина ли е така?

Рядко има щастливци, при които страстта към автомобилите и портфейла да са в унисон. Мечтаем си за S-класа на Mercedes, но си купуваме Opel Astra, или например VW Golf вместо BMW „седмица", Ford Focus вместо Audi 8, защото сме разумни. Тъй като голямата кола има прекалено висок разход на гориво.
Да не забравяме и текущите разходи: данъци, застраховки - като че ли не са по джоба ни. Или пък се лъжем? Нека направим една проста сметка. С разума, вместо със сърцето. От едната страна, имаме солиден, чисто нов Opel Astra 1.9 CDTi. Високо ниво на оборудване, цена от около 45 хил. лева. От другата - автомобил мечта. Мерцедес S-класа от остарелия наскоро модел от серия W 220 за същите пари, предлаган на автоборсата за употребявани автомобили в интернет, където могат да се намерят много от тези красавци. Добре, не става дума за двугодишен S 500 L 4Matic.......

Мерцедес S-класа на цената на Astra? Разбира се, модел S320 от 2001 г.

....Но пък лесно ще намерите S 320, произведен през 2001 г., чийто километраж показва само 70 000 км.

С малко повече късмет ще откриете дори и модел с фейслифт от 2002 г., но с малко повече изминати километри. Това най-често са частни обяви, тоест без изискваната от автокъщите едногодишна гаранция. Трябва да бъдете особено внимателни при огледа на такива автомобили. В тази статия ще се спрем на най-важните слабости на благородната класа на Daimler, но въпреки това ви препоръчваме при инвестиция от този размер да се обърнете за проверка на употребявания автомобил към някой от автомобилните клубове или автомобилен експерт.

При покупка на новата Astra естествено няма да имате проблеми. Opel предлага 2 години гаранция без ограничение на изминатите километри. Предимствата на Astra са и в разхода на гориво: 6,3 л дизел срещу 12,2 л бензин А 95 Н. Това прави точно 10,62 лева повече разходи за S-класата на всеки 100 км.
А какви са сервизните разходи? Все пак не ми е известно Mercedes да прави дъмпинг на цените за час труд в сервизите си. Не бива да забравяме: новият Opel Astra трябва да бъде ремонтиран и поддържан във фирмените сервизи с цел запазване на валидността на гаранцията, докато при S-класата може да се обърнете за помощ и към различни квартални майстори, които често ще ви вземат половината, че дори и по-малко.
За сметка на това интервалът за смяна на маслото на Astra-та е по-голям - 30 000 км или след 2 години. При Mercedes този момент се определя от системата сервизен асистент. Възможно е при S-класата интервалът също да е 30 000 км, но на практика символът с гаечния ключ се появява на дисплея между 20 000 и 25 000 км. А ще се наложи да извадите и най-малко 500 лева за смяната, докато при Opel тя ще ви струва не повече от 200 лева. Значи S-класата все пак се оказва каца без дъно - истински финансов ужас.
Не се отчайвайте толкова бързо! Тъй като накрая хепиендът ще бъде в полза на S-класата. Opel-ът ще се превърне в жертва на своята загуба на стойност. Това няма нищо общо с марката, просто след 3 години и 36 000 км всеки добре изглеждащ компактен автомобил губи половината от стойността си като нов - в този случай 16 184 лева.

Накрая загубата на стойността решава надпреварата
Mercedes S класа вече е преминала през този спад на цената. Докато през 2000 г. първият собственик е трябвало да плати на Mercedes внушителните 120 000 лева, то днес моделът S 320 може да се намери за 41 600 лева. По-нататъшната загуба на стойността през следващите 3 години ще бъде максимум още 8000 лева. Като сметнем разходите за този период, 36 000 км, една смяна на масло и по-изгоден клас на застраховка, старата S-класа 320 на Mercedes ще ви излезе около 31 600 лева. Новият Opel Astra 1.9 CDTi - 32 369 лева. И тук сърцето се обръща към разума: защо да не си позволим една малка лудост?
На финала става ясно: най-скъпата позиция в сметката излиза загубата на стойност. Тя дори надвишава разходите за гориво на луксозната лимузина. Значи минаваме на S-класа? Внимание - Винаги има риск. При всяка S-класа мо>ке да се развали нещо, което струва ужасно скъпо. Това значително ще помрачи удоволствието от шофирането. В такъв случай съкратете бюджкета и вместо S-класа си купете С - класа с мощен двигател - не се безпокойте, съседите пак ще хвърлят завистливи погледи.

СЛАБИ МЕСТА
Както при всички луксозни лимузини, така и при S-класата акумулаторът е слабо място. Той се изхабява твърде бързо, особено когато не се кара на дълги отсечки за зареждането му.
Спирачната уредба страда от голямото тегло, често показва склонност към стържене и скърцане. Според TUV често срещан проблем са износените спирачни маркучи, както и лошо или неравномерно действаща паркинг спирачка.
Чести неприятности са теч на масло от двигателя, предавателната кутия и диференциала. Проблемите в електрониката засягат най-вече системата на управление, но също и комфортната електроника като електрически стъклоповдигачи или централно заключване. Изработката не изглежда толкова масивна, колкото при тежкарския предшественик, осезаемо подобрение се наблюдава чак при фейслифта от края на 2001 г.

ИСТОРИЯ НА МОДЕЛА W 220 - накратко

10/98: пускане на пазара на модела W 220 с 3.2-литров V6 двигател (224 к.с), 4.3-литроВ V8 (279 к.с.) и два 5.0-литрови V8 агрегата с 299 к.с. (с изключване на цилиндри ZAS) и 306 к.с. Серийно оборудване с ESP и 8 въздушни възглавници. 8/99: появяват се вариант с 5.8-литров V12 двигател (367к.с.) и 3.2-литров 6-цилиндров дизел (197 к.с). 8/02: Големи подобрения в модела, проличаващи най-вече във фаровете с прозрачни стъкла. Поради малък интерес се преустановява производството на 500 ZAS. На пазара излизат 5.5-литров V 12-битурбо и 5.5-литров компресорен V8, и двата модела с мощност 500 к.с 9/05: смяна на модела. Автобилд, май 2006