Mercedes
S class Mercedes R classСРАВНЕНИЕ Mercedes R-класа срещу Mercedes S-класа
Те са от едно семейство и все пак ги делят светове. Единият автомобил е символ за луксозна германска лимузина - това е S-класата. С дължина над 5 м, представителна външност, предостатъчно място за петима и задно предаване. Другият е емигрантът, наскоро завърналата се от САЩ R-класа. С 15 см по-къса от S-класата, на външен вид наподобява ван, място за шестима и двойно предаване. Но преди всичко R-класата е доста по-евтина. Дали се явява алтернатива на S?
Рекламата ни внушава, че R-класа ще ви даде голямо пространство и много мощ. Но дали ще ни се хареса? Със затъмнените задни стъкла (на снимката, 383 евро), този автомобил би могъл да бъде сбъркан с катафалка. В интериора ни дразнят не дотам качествената изработка и добре замисленото, но лошо изпълнено регулиране на задните седалки. Който иска да използва R-класата като комби, първо трябва внимателно да изчете упътването (36 страници само за седалките), преди да добие яснота по проблема.

Command-Controller - безкрайни менюта и подменюта

altСъвсем различен е случаят при S-класата. На някои хора може и да не им харесат „раздувките" на калници¬те, но всичко друго е перфектно. Фу¬гите по каросерията навсякъде са ед¬накво широки, изработката е с най-високо качество, хромираните детай¬ли са в изобилие. Новост е така наре¬ченият Command-Controller, едно ко¬лелце за въртене и натискане на цен¬тралната конзола с безкрайни меню¬та (в упътването са му отделени 80 страници).
При двигателите двата автомоби¬ла са екипирани еднакво - под пред¬ния капак тихо работи дизеловият V6 с успокоителния въртящ момент от над 500 Нм още при 1600 об./мин (при S-класата инженерите са го ъпгрейд-нали с малко повече мощност). В ежедневието това означава - едва ли може да се пътува по-спокойно, още повече че серийната 7-степенна авто¬матична скоростна кутия работи по¬чти незабележимо.
При скорост 100 км/ч и при двата автомобила двигателите работят с характерните за корабни дизели 1500 об./мин. При скорост 130 км/ч оборо¬тите са 2000, едва при скорост над 200 км/ч стрелката на оборотомера показ¬ва повече от 3000 об./мин. Дизелите не обичат високите обороти, силата им е в ниските.
Интересен е и разходът на гори¬во - с 8,4 л/100 км (данни на произво¬дителя) S-класата харчи 1,1 л гориво по-малко от R-класата. Много добри характеристика за автомобили със собствено тегло между 2,0 до 2,3 т.
Окачването се справя без никак¬ви проблеми с тежките каросерии. S-класата е доста по-комфортна от за-
докеанския си братовчед заради въздушното си окачване - при бързо преминаване на завои ESP се намес¬ва по-рано, поради което целият ав¬томобил се движи сякаш по-нервно. Въпреки това и двата автомобила се управляват леко, но силата им е при дълги пътувания по магистрали -междуосието и на двата автомобила е около 3 м, което им позволява да се движат като по релси.
И при двата кандидата нямаме ни¬какви поводи за оплаквания, и шо¬фьорът се чувства комфортно. Вто-рият и третият ред седалки на R-кла¬сата се състои от удобни единични кресла, като на най-задния ред е от¬носително тесничко, ако сте висок повече от 1,80 м.
В задната част на S-класата липс¬ва възможност за промяна на товар¬ното пространство. Нищо повече от един сак за ски на мястото на обле¬галката за ръце на задната седалка. За сметка на това в списъка на допълни¬телното оборудване намираме всякак¬ви „глезотии" за седалките - те могат да ви затоплят, да ви охлаждат или да ви масажират. Такива трябва да бъдат седалките в колата на шефа. R-класа¬та явно не е и няма да бъде такъв тип автомобил. автобилд