Mercedes S400 hybridX като хибрид. До скоро свързвахме S-класата на Mercedes-Benz с комфорт и лукс, но и с високи разходи на гориво. Сега с хибридната технология марката гони нов имидж.

Две големи премиери за концерна от Щутгарт през тази година: Новата Е-класа и фейслифтът на S-класата. Докато първата представлява нещо като сърцето за Mercedes, поради икономическото си значение за компанията, то S-класата винаги е имала особен статут в рамките на портфолиото от модели. Неслучайно този автомобил се е превърнал в символ на марката и синоним на успеха. В него се возят или по-скоро биват превозвани държавници, дипломати, звезди от шоу бизнеса, босове от подземния свят. Неслучайно по време на презентацията на новата S-класа с гордост заявяват, че списъкът на собствениците на модела е нещо като справочник на знаменитостите по света.
Очевидно този автомобил карат и по-обикновени хора, защото статистиката от продажбите е впечатляваща. От въвеждането на последния модел през 2005 г. до днес в международен мащаб са продадени 270 000 S-класи, а от въвеждането й през 1951 г. повече от 3 милиона автомобила са слезли от конвейера - абсолютен рекорд за лимузина от луксозния сегмент.
Междувременно, S-класата е хит не само в Щатите и Европа, но и в Китай - най-бързо развиващата се икономика в света. Любопитно е, че от началото на годината, вследствие на глобалната финансова криза, Китай се е превърнал в най-значимия пазар за S-класата
Поради тази причина премиерата на автомобила бе и на автосалона в Шанхай.
С новото си поколение луксозни лимузини производителите от Щутгарт смятат за пореден път да вдигнат летвата, като залагат на три основни теми: комфорт, сигурност и ефективност.
Първото впечатление естествено идва от дизайна. На пръв поглед няма чувствителни промени, все пак става дума за фейслифт. Забелязват се дребни корекции в задницата, акцент отпред са радиаторната решетка и светлините. В купето също сериозно е поработено по темата осветеление. Както и досега козът на S-класата е комфортът при пътуване. Удобни и ергономични седалки с вградени масажни уреди в облегалките. В мултимедийното оборудване Mercedes определено дръпват напред в класацията с новия навигационен екран, който по подобие на популярните в миналото стереокартички показва две отделни визии в зависимост от позицията на гледане. С помощта на тази технология водачът може спокойно да следи навигацията, а спътникът му да се наслаждава на телевизия или DVD от един и същи екран, без да си пречат. Splitview се нарича новата техника, която сигурно ще срещаме все по-често в автомобилите.
Както и при вече многократно представената от нас нова Е-класа и тук сигурността се пише с главна буква. По традиция много от системите за сигурност като въздушни вазглавници, ABS или ESP са вграждани първоначално в S-класата, след което са включвани и в други модели, и то не само на Mercedes, както знаем. Новите за тази година системи за сигурност са асистенът за защита от преумора, асистентът за нощно виждане с възможност за разпознаване на пешеходци, датчикът за разпознаване на знаци за ограничение на скоростта. Ново и ексклузивно за S-класата е ABC (съкращение от Active Body Control), което означава стабилизация на автомобила при страничен вятър. Системата използва сензорите на електронната програма за стабилност ESP, за да преразпредели тежестта върху колелата в зависимост от силата на страничния вятър. По този начин влиянието на въздушните сили се компенсират или редуцират значително.
Друго нововъведение е системата за по-прецизно и динамично завиване Torque Vectoring Brake, която отново с помощта на ESP подпомага спирачния процес едностранно в задното колело, явяващо се вътрешно за завоя.
По отношение на двигателите впечатление прави моделът S 350 CDI Blue EFFICIENCY - обявен от производителите за най-икономичната S-класа на всички времена. При този V6 дизелов агрегат емисиите от въглероден диоксид са намалени със седем процента и разходът е обявен за 7,6 литра на 100 км.
Решетка на Mercedes
Еволюция на предната решетка на Мерцедес S класа. От ляво на дясно:
1. Mercedes Серия W 180 1954-1959 година  2. Mercedes Серия W 111/W 112 1959-1965 година
3. Mercedes Серия W 108 1965-1972 година  4. Mercedes Серия W 116 1972-1980 година
5. Mercedes Серия W 140 1991-1998 година  6. Mercedes Серия W 220 1998-2005 година
По време на първите тестове на S-класата в Шварцвалд екипът на AUTO BILD България имаше въз-можност да тества и новата S-класа 400 Hybrid, която без съмнение е гвоздеят сред палитрата от осем двигателя в луксозния сегмент на Mercedes. Както успяхме да се убедим, автомобилът е достатъчно мощен и сякаш допълнително усилва усещането за плавно и сигурно движение по пътя. Любопитно е, че хибридните двигатели до скоро бяха територия, доминирана от Lexus, но в разгара на дискусиите около по-ефективния разход на гориво и намаляването на вредните емисии производителите от Mercedes вече също смятат трайно да се настанят в сегмента на хибридните автомобили. За разлика от японците, германските инженери залагат на литиево-йонна батерия, разположена под предния капак. Когато тръгвате спрели на светофар, електродвигателят добавя 160 Нм въртящ момент. Благодарение на електрониката превключването става незабелязано и участието на електродвигателя остава едва забележими. Ефектът от системата се забелязва най-вече при натоварено градско движение, където тестовият автомобил показа резултат от 11 литра разход на 100 км. По отношение на цената поне в България на S-хибрида няма да му е лесно, защото разликата между него и вече споменатия икономичен дизел S 350 CDI е близо 28 000 лева в полза на Blue EFFICIENCY.

ПЪРВИ ВПЕЧАТЛЕНИЯ MERCEDES S 400 HYBRID

Най-авангардното в кокпита на новата S-класа е екранът, по който върви индивидуална видеопрограма за водача и неговия спътник.
Оксиморон - модерна компютърна индикация за хибридното задвижване в комбинация с елегантен часовник с механични стрелки.
По традиция комфортът в тази луксозната лимузина е еталон. Сега вече в съчетание с по-малко вреди за природата.
Три вида осветление предлага салонът на новата S-класа. Хибридната батерия е скрита до мощния двигател под предния капак

ТЕХНИЧЕСКИ ДАННИ MERCEDES S 400 HYBRID
Цилиндри - V6; Работен обем (куб. см) - 3498; Мощност двигател (к.с./об./мин] - 279/6000; Мощност хибридна система, |к.с] - 20; Нм при об./мин -350/2400-5000; Макс. скорост, км/ч - 250; Ускорение 0-100 км/ч за 7,2 сек.; Комбиниран разход - 7,9 л/100 км; Дълж./ шир./Вис, мм - 5096/1871/U79; Междуосие, мм - 3035; Обем на багажника, л 560; Обем на резервоара, л 90
Цена от 150 395 лв. без ДДС
източник:Автобилд