S-класата на Mercedes .винаги е била нещо повече от автомобил, от обикновено средство за придвижване. Това е и скъпа представителна лимузина, и статус-символ, това е върховото постижение на германската марка в стремежа й към създаването на съвършения автомобил. Mercedes винаги са произвеждали едни от най-добрите представителни автомобили, още от създаването на фирмата през XIX век, през целия XX век и естествено в настоящия XXI век.

Официално първата S-класа на Mercedes е моделът W116 (1971-1980), но буквата S се появява в означенията на моделите на Mercedes много по-рано - още със следвоенните модели W180/128. Имам чувството, че напоследък дизайнерите си позволяват прекалени волности, и то в този клас, където клиентите са доста консервативни в очакванията си.

Mercedes S class W221Цялостното излъчване на този автомобил буди в мен смесени чувства - възхищение, респект, но и леко недоумение. Багажникът е някак прекалено масивен, демонстративните „раздувки" на калниците не подхождат на такъв тип кола. Може би, за да се възприеме и свикне с визията, е необходимо време, пък и новата S-класа е все още рядко срещана по улиците, но най-вероятно ще приемем този Mercedes така, сякаш винаги е съществувал. За разлика от външността интериорът е съвсем традиционен и даже има леко ретро излъчване. Изключително приятна комбинация от дърво, кожа и алуминий без ни най-малък намек за пластмаса. В централната част на таблото погледът се привлича от изискания правоъгълен аналогов часовник в стила на Mercedes 220 SE (W180/128) от 60-те години. Контролните уреди също са интересна комбинация - километражът всъщност е цветен дисплей, докато останалите уреди са с класическите стрелки. Имитацията на стрелка на километража е толкова достоверна, че е почти невъзможно да бъде доловена разликата със заобикалящите я обикновени стрелкови уреди. При включването на системата Night View Assist показанията на километража се заместват с черно-бяло изображение на пътя пред автомобила от инфрачервената камера, на която отчетливо се виждат пешеходците, далеч преди да са попаднали в обсега на фаровете.
Истинската стихия на този шосеен лайнер е динамичното движение с висока скорост по магистрали, където мощните S-класи винаги са били доминиращи. Автоматичен климатик, пневматично окачване, 7-степенна автоматична предавателна кутия с възможност за превключване от волана, кожена тапицерия, електрическо регулиране на седалките - това е малка част от серийното оборудване. Мултиконтурните седалки са шедьовър, истинско произведение на изкуството. Електрически настройки в шест направления, профилът се настройва от 8 надуваеми опорни камери, 6 вентилатора се грижат за отопление и охлаждане (4 в седалката и 2 в облегалката), отделно има 7 пневматични камери, които служат за масаж (за първи път в сериен автомобил). Невероятно е усещането как при движението по острите завои на Подбалканския път „активните" седалки „пристягат" точно и безшумно (с помощта на бързо действащи пиезоклапани) тялото във всеки завой, надувайки страничните опорни камери в синхрон със завъртането на волана, а 6-те вентилатора безшумно охлаждат скъпоценните ми задни части през меката перфорирана кожена тапицерия. След 400 км слязох от колата и бях много бодър.

Mercedes S class W221Окачването също е много добро, макар и малко по-твърдо от старата S-класа, наклоняването на каросерията в завои е незначително. В своя клас този Mercedes предлага най-добрия набор от системи за осигуряване на комфорт и сигурност. Distronic plus c помощта на радар следи дистанцията до движещия се пред вас автомобил и автоматично контролира скоростта. При всяка скорост от 200 до 0 км/ч електрониката регистрира намаляването на скоростта или спирането на предния автомобил и без намеса от водача намалява скоростта почти до състояние на покой, а след това самостоятелно започва да ускорява колата. По този начин движението в градските задръствания или в колони по магистрала става несравнимо по-удобно. Новият V8 двигател с обем 5,5 литра и мощност 388 к.с. също е отличен - пъргав, тих и доста икономичен. Това до голяма степен се дължи и на новата 7-степенна скоростна кутия 7G-Tronic, която превключва предавките без никакви тласъци, даже и при пълна газ, и в същото време позволява двигателят да работи в най-икономичния си режим.
Спирачната система също е на висота, въпреки значителното си тегло от почти 2,2 тона S-класата спирачният път от 100 км/ч е едва 36,9 м - постижение на спортен автомобил.

Mercedes-Benz S 500
Технически данни
Двигател V8 отпред надлъжно • 4 клапана на цилиндър • работен обем 5461 куб. см с мощност 388 к.с. при 6500 об/мин. -макс. въртящ момент 530 Нм при 2800 об./мин. • макс. скорост 250 км/ч • ускорение 0 до 100 км/ч 5,4 сек. • комбиниран разход 11,9 л/100 км. трансмисия 7-степенна автоматична • дължина 5206 мм • широчина 1871 мм • височина 1473 мм • междуосие 3165 мм • обем на багажника 560 л -обем на резервоара 90 л.
Цена от 201 855 лв.
Още снимки на Мерцедес S класа W 221 Видео представяне на Мерцедес S класа W 221
август 2006