автогаз  / октомври 2002

Style - Safety - Strenght - Mercedes S class
Стил - Сигурност - Сила - Мерцедес S класа

Що се отнася до технологии и стил, водещият производител на луксозни автомобили продължава да дърпа напред - Mercedes представи новата си S-класа, включваща множество модифицирани детайли, които определено подчертават притегателната сила на колата, допълвайки иновациите в нея. Топ-моделът на щутгартския гигант ще направи публичния си дебют тази есен( 2003 година - бел. ред.). Редица забележителни технически детайли позволяват на S-класата да подчертае статуса си на важен и водещ модел в развитието на пътническите автомобили като цяло. Нововъведенията започват с PRE-SAFE - системата за предпазва не на пътниците, която открива опасността от катастрофа и взема превантивни мерки,
Други новости са 12-цилиндровият битурбо двигател с мощност от 500 к.с./368 kW, системата за перманентно задвижване на четирите колела 4MATIC и динамичната многопрофилна седалка, която може да се адаптира към различни пътни условия със светкавична скорост.
През есента ще се появи наследникът на настоящия S 320 – новият S 350 с V6 двигател, развиващ мощност от 180kW/245 к.с. Шестцилиндровият дизелов S 320 CDI агрегат сега може да се похвали с мощност от 140к/ к.с (спрямо 197 к.с. при стария) и 500 Nm въртящ момент, което е нарастване с около 6%.

Пазарен дял между 40 и 58% във водещите икономически региони

Над 325 000 автомобилисти по света изказаха възхищението си от S-класата след пускането й на пазара в края на 1998 г, Топмоделът на Mercedes отчете 46% пазарен дял при луксозните автомобили в Западна Европа, 40% в САЩ и 58% в Япония; В допълнение лимузината отнесе и редица международни награди като "Най-добра кола", "Най-иновативен модел”, „Изключително качество на дизайна” и др.
Чертите на 2003 S-класата включват дискретни модификации на дизайна, които допълнително подчертават елегантния и пъргав характер на автомобила, Предната броня е подсилена с нов въздухозаборник, придаващ „по-агресивен" и могъщ вид. Променена е и радиаторната решетка, която е допълнително вдигната и е с ясно подчертан наклон. От стилистична гледна точка най-важните детайли са силно разширените предни светлини с лъскави рефлектори и страничните огледала с нови кутии, които изразяват още по-голяма елегантност,
В интериора са преработени над 40 детайла, като са използвани нови материали, Дискретните хромирани ивици, украсяващи фините: Аьовени елементи и елегантните контролни прибори, са частичен пример за изклю¬чителното внимание, което е обърнато на моделирането на салона. Клиентите могат да избират допълни¬телен пакет оборудване, наречен "designo couture", включващо първокачествена кожа, дървени елементи от явор и топола и много други.

СИГУРНОСТ

Mercedes-Benz допълни технологиите си за сигурност в S-класата с PRE-SAFE системата за предпазване на пътниците, която предвижда опасността от сблъсък и взема мерки за справяне със ситуацията. PRE-SAFE работи, променяйки наклона на облегалките на седалките и затягайки предпазните колани по такъв начин, че да могат да осигурят на шофьора и пътниците отпред такава позиция на седене при удара, позволяваща оптимално разпъване на въздушните възглавници, Освен това системата автоматично затваря люка на покрива, когато автомобилът започне да се обръща.
Тази нова концепция за сигурност е базирана на изследвания, посочващи, че при 2/3 от всички пътни инциденти има известен период между заплахата от удара и настъпването на самия удар.
PRE-SAFE използва сензори в системите ESP и Brake Assist и действа реверсивно, т.е. ако например ударът се избегне в последния момент, коланите, облегалките и люкът автоматично се връщат на старата си позиция.

Системата за задвижване на четирите колела 4MATIC

От тази есен S-класата ще придаде изцяло ново значение на активната сигурност и тягата чрез електронно контролираната система 4MATIC. Системата е предвидена като опция за 6 и 8-цилиндровите бензинови модели. Дали сте на лед, сняг, хлъзгав паваж или други екстремни пътни ситуации, комфортът на шофирането ви е осигурен от 4MATIC, която освен това взаимодейства изключително добре с ESP.

СИЛА

Обхващайки два 6-цилиндрови, четири V8 версии, както и могъщото V-образно 12-цилиндрово сърце, линията на двитателите при S класата е най-голямата в този сеймент на пазара, Мощността на двигателите варира от 204 до 500 к.с. при флагмана S600.
Гордостта на гиганта от Щутгарт е новият 12-цилиндров би-турбо агрегат с воден интеркулър и многобройни иновации. 5,5 - литровият двигател, конструиран с нови, олекотени материали развива максимална мощност от 500 к.с/368 kW, а въртящият момент от 800 Nm се достига само при 1800 об/мин. С този двигател и 6-степенната автоматична скоростна кутия флагманът S 600 ускорява от 0 до 100 км/ч за 4,8 сек,
Инженерите на Mercedes са модифицирали и добре познатите 6-цилиндрови агрегати, повишавайки мощността и въртящия момент, Мощността на 3,7-литровия V6 бензинов двигател е повишена с 12,5% до 245 к.с/180 kW, а въртящият: момент - с 13%, достигайки 350 Nm при 3000 об/мин, като всичко това е при комбиниран разход на гориво от 11,1 л на 100 км.
Модифицираният 6-цилиндров дизелов агрегат е от второто поколение common-гаil разработки на Daimler Chrysler и e с подобрени характеристики, въпреки снижената консумация на гориво. 3,2-литровят мотор е с увеличена до 204 к.с. мощност, а максималният въртящ момент от 500 Nm, постигнат при 1800 об/мин е нов рекорд, Разходът на гориво при S 320 CDI е 7,7 литра на 100 км (комбиниран разход), или с почти 4% по-малко от предишния модел.

Тунингованият S 55 AMG ще получи мощен 8-цилиндров двигател (като при SL 55 AMG), който е с около 39% увеличение на мощността и 32% нарастване на въртящия момент от предшественика си, или изразено в цифри -5Q0 к.с./368 kW и 700 Нм при 2750 об/мин.

Динамична мултиконтурна седалка и много hi-tech опции

В близко бъдеще системата за контрол и комуникации COMMAND ще се предлага като стандартно оборудване във всички модели на S класата. В сравнение с предшественика си, настоящата система има по-голям и по-ясен цветен дисплей (6,5 инча) с дигитален формат 16:9, В топмодификацията S 600 COMAND е свързана с навигационната система като част от стандартния пакет технологии,

Mercedes Benz тотално е преработил седалките на S-класата, предлагайки по-мек дизайн и нови технологии при тапицерията, естествено - за по-голям комфортна шофьора и пътниците, Новата динамична мултиконтурна седамт1'3 предлагаща се като опция, включва серия от интегрирани въздушни камери, които се надуват или спадат в зависимост от ситуацията при завой. Седалката има вграден компютър, който контролира електро-пневматична техника, която за части от секундата изчислява ъгъла на завой, страничното ускорение и скоростта, за да надува или изпуска в зависимост от това въздушните камери. Така например, когато автомобилът прави ляв завой, системата напомпва камерите от дясната страна на седалката, за да може шофьорът и/или спътникът му на предната седалка да останат в хоризонтално положение.