Когато дебютира през 1991 г., новата тогава S-klasse на Mercedes-Benz S-klasse с вътрешнозаводски индекс W140 бе посрещната с полярни мнения. Едни харесваха солидната външност, други я намираха за прекалено тромава и дори грозна. По отношение на техническите качества на модела обаче, оценките бяха недвусмислени. BMW можеше и да са внедрили първия германски 12-цилиндров двигател след Втората световна война, но Mercedes-Benz си остана последна инстанция, когато ставаше дума за суперлуксозни лимузини. След седем години на конвейера W140 доказа, че в Мюнхен още има какво да учат, а наследникът му бе призван да отговори на единствения спорен въпрос, заради който щутгартският колос понасяше крити - дизайна.Новата S-klasse застъпи на смяна през 1998-а. Година по-късно на бял свят се появи създаденото на нейна база спортно купе CL (C215), идентично със седана като механика. Съхранявайки солидността на предшественика си, новото поколение на модела се сдоби с елегантност и се избави от слонското му излъчване. В технически и технологичен план W220 също премина на съвсем различно ниво, скривайки в конструкцията си маса нововъведения. Наред с това S-klasse стана нагледно потвърждение на една от теориите за надеждността - колкото по-сложен е един механизъм, толкова по-често се поврежда.

Mercedes-Benz W220 се произвежда в два варианта с къса и дълга база. По отношение на шумоизолацията на салона употребяваните екземпляри не са съвсем идеални и се нуждаят от известни грижи. За да не поскръцват уплътненията на вратите и някои дребни детайли, трябва след всяко почистване и миене да се обработват със специална смес. Педантичното отношение към други шумни елементи от интериора също им "отнема думата". Когато това се случи, Mercedes-Benz W220 практически остава без конкуренция и то в клас, където случайни играчи няма. Комфортът, разкошът и возията са безапелационни.

S-klasse дебютира с четири бензинови двигатели с обем 2.8, 3.2, 4.3 и 5.0 литра. През 1999 г. към тях бяха прибавени 3.2-литров шестцилиндров дизел и 6.0-литров бензинов V12, а след още година и четирилитрова нафтова модификация с осем цилиндъра. Купето CL се оборудва само с пет- и шестлитровите мотори.

Купувачите на практика пренебрегват напълно най-малкия бензинов двигател и през 2002-ра Mercedes-Benz го замества с версията S 350 с 3.7-литров V-образен шестак (245 к.с.). Що се касае до останалите бензинови агрегати, сред малкото им недостатъци може да се отбележи завишеният разход на масло. При скорости над 140 км/ч той може да достигне до литър на всеки 1 000 км. Няма смисъл да се търсят начини за отстраняване на този недостатък. Собственикът просто трябва да се примири.

През първите две години от производството Mercedes-Benz се сблъсква с доста детски болести, които поетапно отстранява. Шест- и осемцилиндровите мотори от този период се отличават с нисък ресурс на междинната и обтягащата ролка на ремъка. износват се след 50-70 хил. км и състоянието им трябва да се следи внимателно при всяко планово посещение на сервиза за поддръжка. Бензиновите двигатели имат по две свещи не цилиндър, като производителят препоръчва използването на такива с платинени електроди. Заради "качеството" на българското гориво понякога се нуждаят от смяна след едва 15 хил. км, защото се появяват проблеми със запалването. Мероприятието излиза между 130 (V6) и 350 (V12) евро. Проблемът не бива да се пренебрегва, защото неотработеното в цилиндрите гориво изгаря в катализаторите и ги вади от строя. Всеки от двата катализатора струва над 600 евро, а премахването им не е никак проста работа. В колите до 2000 г. и по-рано за целта се налага да бъде "излъган" блокът на управлението на двигателя, защото без странична помощ не разбира еднаквата информация, която постъпва от ламбда сондите, през цялото време се опитва да коригира процеса и не позволява на двигателя да работи нормално.

Дюзите на инжекциона също трябва да се почистват редовно, защото иначе след 40 000 км започват да пропускат, а това може да доведе до сериозни главоболия. Дванайсетцилиндровият двигател М137 нерядко страда от изгорели модули на запалването, чиято замяна струва над 600 евро. Освен това, заради малките си размери дренажният канал за вентилация на картера нерякдо се запушва и "вътрешностите" на мотора бързо се покриват с нагар. Цената за разглобяването и почистването на такъв агрегат изобщо няма смисъл да се споменава. Снемането му от производство говори достатъчно за репутацията и търсенето му.

Изборът на дизелова модификация в толкова престижен автомобилен клас звучи меко казано нетрадиционно решение, но всъщност изобщо не е лишено от логика. За надеждността и ресурса на нафтовите двигатели на Mercedes-Benz отдавна се носят легенди, част от които със сигурност отговарят на истината. Дизеловите версии на W220 могат да пострадат единствено от качеството на горивото или от проблеми с турбокомпресорите, но такива случаи са рядкост.

За периодичността на техническото обслужване се гржи бордовият компютър. Не бива обаче да се забравя, че неговият алгоритъм е програмиран за експлоатация в съвсем различни от българските условия. Ето защо смяната на маслото трябва да се извършва на всеки 10-12 хил. км. Не бива да се кара със замърсен въздушен филтър, защото се рискува повреда в разходомера за въздуха.Макар в инструкциите за поддръжка да не се предвижда смяна на маслото в автоматичните трансмисии такава трябва да се извършва на всеки 60 000 км. Понеже не е предвидена пробка за изливането на старата смазка, това се прави с проточни методи и отнема доста време и средства. Отчетени са доста случаи на повреди на блока за управление на кутиите ESG - особено след измиване на двигателя. Смяната на блока струва около 700 евро, но следващата автомивка отново може да се окаже последната в живота му. Автоматичните трансмисии от първите две години на производството се отличават с бързото износване на иглените лагери, заради което сеналага скъп ремонт. От 2000 г. се монтират ролкови лагери и проблемът е решен.

Що се отнася до модификациите с четири задвижващи колела 4Matic, статистиките не отчитат никакви характерни неизправности. Покупката на такъв автомобил може смело да се препоръча.Една от най-тежките критики Mercedes-Benz W220 отнася заради прочутото си пневматично окачван.

Ходовата част има два варианта - Airmaric и ABC (Active Body Control). И двата осигуряват на S-klasse великолепна плавност на возията, но ABC с право се смята за връх на съвършенството и дарява пътниците с нечуван комфорт. Той се заплаща с нуждата от висококвалифицирано обслужване, защото в противен случай с големия Mercedes-Benz се случва това, което допреди години бе характерно само за някои Citroen-и, а именно безпомощно "лягане по корем". Капризни елементи в системата Airmatic са компресорът и блока на клапаните. Причините могат да бъдат две - несвоевременна смяна на филтъра или повреди по тръбопроводите, заради които попадналата в пневматиката мръсотия вади от строя прецизните детайли. Често плавният ход създава у водача чувство за безнаказаност и той престава да забелязва ямите по пътищата, в резултат на което рано или късно се налага замяна на пневмоелементи (около 900 евро единия). След 1999 г. Airmatic става доста по-надеждна. Системата ABC се нуждае от смяна на маслото на всеки 60 000 км, като тя трябва да бъде извършена по специална технологична програма с оригинален дилърски прибор, защото "приблизителните" методи не минават. Реглажът на сходимостта също си има особености - преди да започне, автомобилът трябва да бъде в правилно положение, което не се получава без съответната апаратура. Без тази предварителна операция регулировката става безсмислена.

Останалите компоненти на окачването също не понасят особено добре българските пътни условия, особено 12-цилиндровите модификации. Главният принцип, който трябва да се следва, е недопускането на верижна реакция. Цените на резервните части са поносими поединично, но вкупом излизат солено.

Спирачките на толкова голям и тежък автомобил закономерно се износват доста по-бързо от нормалното и след 30 000 км W220 обикновено се нуждае от нови дискове както отпред, така и отзад. В ниския им ресурс няма нищо удивително. Заради по-добриия топлообмен те са направени от относително меки сплави.

За една от откровено слабите страни на предпоследния Mercedes-Benz S-klasse най-често се сочи електрооборудването.Безбройните проблеми с него засягат преимуществено колите, произведени до 2000 г. Угасналото арматурно табло, блокът за управление на електрическите стъкла, централното заключване и електрическите огледала съвсем не могат да се нарекат надеждни дори по стандартите на автомобилни класове с далеч по-скромни претенции. Електрониката е свръхчувствителна и командващите системи често страдат от повреди, чието отстраняване е по силите единствено на специализиран сервиз. През 2000 г. Mercedes-Benz отстранява повечето възможни проблеми и електрооборудването става доста по-послушно.

Независимо от изброените дефекти, S-klasse си остава може би най-добрият автомобил в света. Разкошът и комфортът, който щутгартската лимузина осигуряват, нямат пълен аналог при нито един друг производител. W220 обаче е претъпкан до такава степен със съвременни технологии, че обслужването и ремонтът му са непосилно скъпи и сложни. Освен всичко друго, с напредването на възрастта те стават все по-скъпи и трудоемки, а препродажбата на такава кола след 10 години експлоатация надали ще бъде на сметка предвид вложените средства.

Справка за модела Mercedes-Benz S-Кlasse (W220)

История

Октомври 1998
Mercedes-Benz представя новата S-klasse. Суперлуксозният седан с вътрешнозаводски индекс W220 се оборудва с шест- и осемцилиндрови бензинови двигатели с мощност от 224 до 306 к.с.
Август 1999
На пазара са пуснати топмодификацията S 600 с мощност 367 к.с. и дизеловият S 320 CDi (197 к.с.).
Юни 2000
Започва монтирането на нов V-образен осемцилиндров турбодизел с мощност 250 к.с. (400 CDi).
Август 2002
W220 е подложен на модернизация. Представен е новият безов модел S 350 с мощност 245 к.с. Модификациите S 430 и S 500 започват да се оборудват със система за задвижване на четирите колела 4Matic.


ЦЕНИ НА РЕЗЕРВНИ ЧАСТИ

Двигател (без оборудване) 19 700 EUR, Скоростна кутия (автоматична) 3 700 EUR, Динамо 630 EUR, Стартер 325 EUR, Водна помпа 410 EUR, Ауспух (комплект) 690 EUR, Спирачни дискове (2 бр. предни) 380 EUR, Накладки (предни дискови) 140 EUR, Фар (комплект) 300 EUR, Преден калник 600 EUR
Цените са за оригинални резервни части /без ДДС/ за модел Mercedes-Benz S 500 /306 к. с./, произведен през 1999 г.

ЦЕНИ НА СТАРО НА Mercedes-Benz S-Кlasse (W220)

Модел кВ/к.с. Нов 2002 2001 2000 1999 1998
Mercedes-Benz S 320 165/224 61 422 28 800 25 350 23 000 19 850
Mercedes-Benz S 320 L 165/224 67 454 31 400 27 700 25 100 21 650  
Mercedes-Benz S 350 180/245 65 946 29 900        
Mercedes-Benz S 350 L 180/245 71 978 32 900        
Mercedes-Benz S 430 205/279 72 500 31 600 27 550 25 400 21 900 18 300
Mercedes-Benz S 430 L 205/279 78 532 33 750 29 250 27 100 23 250 19 100
Mercedes-Benz S 430 4Matic 205/279 80 388 35 600        
Mercedes-Benz S 500 220/299 79 883 36 100 32 100 28 750 25 500 23 050
Mercedes-Benz S 500 L 220/299 83 827 38 000 33 850 30 300 26 950 24 350
Mercedes-Benz S 500 225/306 79 228 34 850 30 650 27 150 23 400 19 950
Mercedes-Benz S 500 L 225/306 83 172 36 650 32 350 28 700 24 900 20 750
Mercedes-Benz S 500 L 4Matic 225/306 91 060 40 750        
Mercedes-Benz S 600 L 270/367 114 956 50 300 44 300 38 750    
Mercedes-Benz S 55 AMG 368/500 120 929 52 350        
Mercedes-Benz S 55 AMG L 368/500 124 236 54 050        
Mercedes-Benz S 600 L 368/500 130 964 57 300        
Mercedes-Benz S 320 CDi 145/197 57 594 29 100 26 400 23 250    
Mercedes-Benz S 320 CDi 150/204 65 582 30 550        
Mercedes-Benz S 400 CDi 184/250 75 632 35 150 31 400 27 900    
Mercedes-Benz S 400 CDi L 184/250 81 664 37 900 33 800 29 750    
Mercedes-Benz S 400 CDi 184/250 78 126 37 950        
Mercedes-Benz S 400 CDi 184/250 84 158
40 850
       

Цените са в EUR в Германия по данни от Eurotax-SuperSchwacke

АЛТЕРНАТИВИТЕ
Mercedes-Benz S-Кlasse (W220)
Работен обем - 2 799-5 980 куб. см, Мощност 197-612 к. с., Максимална скорост 230-250 км/ч, Ускорение до 100 км/ч
8.8-4.4 сек.

BMW 7-er (E38)
Работен обем 2 497-5 379 куб. см, Мощност 143-326 к. с., Максимална скорост 202-250 км/ч, Ускорение до 100 км/ч 12.2-6.6 сек.

Audi A8 (D2)
Работен обем 2 496-5 998 куб. см, Мощност 150-420 к. с., Максимална скорост 213-250 км/ч, Ускорение до 100 км/ч 11.3-5.6 сек.

Jaguar XJ (X300)
Работен обем 3 239-5 993 куб. см, Мощност 211-320 к. с., Максимална скорост 223-254 км/ч, Ускорение до 100 км/ч 8.4-6.3 сек.