Индекс на статията

Mercedes S класа W140
История на Mercedes S класа W140 , производство 1991-1998 година
- Основни нововъведения
- Електронна програма за стабилност (ESP)
- Спирачен асистент (BAS)
- Адаптивна система на окачването (ADS)
- Front axle subframe
- Звукоизолирани прозорци
- Parameter steering with speed-sensitive steering moment
- Предпазни колани с автоматична настройка на височината
- Странични въздушни възглавници
- Первият Mercedes-Benz дванайсетцилиндров двигател в производство за леки автомобили - по това време най-мощният лек автомобил.

През март 1991 година новата генерация S-клас (W140) дебютира на автомобилното изложение в Женева. Както вече е познато от SL модела R129, отличителната решетка на Мерцедес е вече с нов дизайн, запазвайки традиционната си форма. Тази вариация е обозначена като "интегриран радиатор", с по-близка хромирана рамка и органично интегрирана в капака на двигателя. За първи път звездата на Мерцедес е позиционирана не върху върха на решетката, а малко по-назад върху капака. Целта на новия дизайн е да се постигне максимална аеродинамичност, като се запази ежедневното удобство при ползване на колата.

Както при предшественика си от W126 и генерациите на премиум класа на Мерцедес преди, нормалната версия на модела се съпровожда и с удължен вариант, където 100 милиметра са отново за удобство на пътниците на задните седалки. Относно двигателите - в началото са предлагани 4 агрегата, като само 5.0 литровияr V8 четири вентилов M 119 е стар и добре познат. Както при 500E ( чочоне ) от W124, двигателят е с пълна електронна инжекционна система Bosch “LH Jetronic”, контролирана от hot-wire мас сензор. Другите 3 двигателя са новоконструирани: както при 5.0 литровия, 4.2 литровия 4 клапана на цилиндър V8 е базиран на 4.2 двуклапанов,  и 6 цилиндровия редови 3.2 литров на основата на 3.0 литровия представен 2 години по-рано. Трябва да се отбележи, че смяната на двигателите не променя обозначението, както е правено преди това, а за хегемония е избрано обозначение 300SE/SEL и 400SE/SEL

12 цилиндровият Мерцедес - 6.0 литровия V12 M120 е напълно нов - не само първият 12 цилиндров, монтиран на лек автомобил, но и най-мощният по това време двигател с мощност от 300 kW (408 к.с.) достигащ въртящ момент от 500 NM (от максимален 580) само при 1600 оборота. Както при другите двигатели и този е с 4 клапана на цилиндър, променлив разпределителен вал и електронна инжекционна система. Голям приоритет е намаляне на вредните газове и икономията на гориво.М120 е единствения двигател със самоизключващи се цилиндри при степен на сгъстяване 10:1.
Управлението на двигателя и системите за управление също са нови. Всички модули комуникират чрез един дата канал, което означава че контролните модули са в постоянна връзка. Това помага например за бързо загряване при студен старт, за контрол на гумите срещу превъртане(ASR), за новата система против занасяне на хлъзгави пътища.
V12 има най-голямата катализаторна система при леките автомобили - ауспух с двойни стени, тройно изолиран манифолд, керамични конвертори позволява достигане на работна температура за много кратко време.

Защита за природата

В допълнение към оптимизиране на системата за отработени газове, W140 включва и редица нововъведения за опазване на природата, рециклирайки много пластмасови елементи.През 1992 година W140  печели наградата “Stratospheric Ozone Protection Award”, връчена от US Environmental Protection Agency. Отделно от всичко това, разработването на W140 продължава с  повишаване комфорта и нивото на защита. Нов преден мост,  монтиран на субрамата позволява на окачването с нова система да шумоизолира каросерията. Задното окачване води началото си от мулти свързано независимо окачване, както при другите модели, но радикално променено. Взето под внимание въздействието на надлъжните и странични сили, геометрията на щангите е променена, като интерес представляват кръстосания дизайн на горните щанги, позволяващо разтоянието на моста да е сведено до минимум въпреки дългите контролни рамена.
Активната безопастност седаните на Mercedes S класа са добре познати с тяхната невероятно добре поддържаща права линия, дори и по неравни пътища, непоклатимо държане при страничен вятър, и бърз реагиране на управлението, независимо от натоварването. Спирачната система при 8 и 12 цилиндровите модели е световна иновация. Давайки повече сила на спиране към задните колела става възможно да се подобри намалящото съпротивление на спирачната система, както и не толкова бързото износване на предните дискове и накладки.

Високо ниво на комфорт

Отново подобрения. Всеки шум от гумите или вибрации са намалени до минимум, центробежните сили, както и при спиране не са толкова силно усещани от пътниците, неравностите не се предават на волана. При 8 и 12 цилиндровите модели като стандарт е монтирана така наречената "параметър на управлението" система, която намалява усилието за завиване при ниска скорост - например при паркиране. Сигурността вече е доведена до високи стандарти още при предшественика, но тук се полагат допълнителни подобрения. Новата конструкция на каросерията, например, предпазва още повече при всякакъв вид катастрофи. Дори с малки подобрения в дизайна е помислено и за другите участници в движението. Първите шумозаглушителни прозорци, монтирани на лек автомобил също подобряват комфорта и включват редица "вградени" опции. Те не само намалят кондензацията, но и не се замъгляват или заледяват, имат по-добра топлинна изолация и не пропускат шума от вятъра. Две нови въведения- прибиращи се странични огледала, които са и  напълно контролирани от шофжора, както и 2 разпъващи се пръчки в лявата и дясната страна на бронята помагащи за паркиране. Те пневматично се удулжават с 65 милиметра 2 секунди след включване на задна и се прибират 8 секунди след включване на друга скорост

Дизел за Европа

На автомобилното изложение в Париж, през октомври 1992 година са представени 300SE 2.8 и 300SD Turbodiesel, добавяйки 2 сравнително евтини варианта на S класата. 300SD получава голямо внимание - автомобил, който се експортира за Щатите от октомври 1991, но за първи път се появява дизел в S класа за Европа. 300SD е с 3.5 литров , 6 цилиндров двигател, с турбо от отработените газове - това е същият двигател от W126, но преработен и с мощност от 110 kW (150 hp). Както 300SE, 300SE 2.8 е с 6 цилиндро редови двигател с по 4 клапана на цилиндър - част от семейството М104. Новият 2.8 е също ползван при W124, но вече оборудван с микропроцесорно контролирана инжекционна система като мас филтъра е заменен от хот-филтър сензор.През юни 1993, обозначението е променено като “S” е преди цифрите и допълнения като “E”, “D” и “L” са пропуснати. Така например 500SE става S500, както 600SEL - S600 long. От тогава табелката на багажника показва класа на автомобила и двигателя, но не и варианта на каросерията. По-големите промени са в обозначението на 4.2 литровия и 6 цилиндровите автомобили. Така 300SE става S320 и 300SD вече е S350 Turbodiesel. Също 3.2 литровия двигател претърпява различни подобрения, повишаващи въртящия момент при ниска скорост и довеждащи до 7.2 % намаляне на разхода.

Малки промени

На автомобилното изложение в Женева през март 1994 Mercedes S класа е представена с дискретно стилистично обновление. Това прави колата да изглежда по-лека, с по-добри пропорции, както и динамичен изглед, въпреки че размерите са непроменени. Това е постигнато с промяна на долните части на бронята, както и страничните лайсни, нови фарове и радиаторна решетка. Фаровете с оптимизиран фокус дават 60 % повече светлина. 6 и 8 цилиндровите модели са с по-нежна решетка. На V12 има специален вариант с повече хром, ниските части на капака са заоблени както при купетата, задните светлини са по широки.
От май 1995 ултразвукова “Parktronic” система е опция, интегрирана в броните - стандарт при V12 от 1995. Ненужните вече хидравлични "антени", помагащи при паркиране на заден ход са премахнати.

Подобрени двигатели

От септември 1995 напълно нова 5 степенна автоматична скоростна кутия с торг конвертор заменя 4 степенната хидравлична. Тя вече е позната от S600 купе от май 1995. В сърцето на технологията е електронен модул, който адаптира смяната на скоростите при всяка ситуация и постоянно обменя информация с електронната система за контрол на двигателя. Като допълнение към тази инженерна иновация, кутията е много по-лека и компактна и подобрява емисиите на изгорелите газове. Двата 8 цилиндрови двигателя са с модифициран разпределителен вал, оптимизиран контрол на клапаните, по-леки бутала, бобина за всеки цилиндър и подобрено електронно управление на двигателя с Motronic ME 1.0, интегриран с хот филм сензор, вместо масс сензор. Подобренията при V12са по -малки и включва само аранжимента на бобините и електронното управление на двигателя. Всичко това намаля разхода със 7 % без загуба на мощност и вредните емисии с 40 %.
През септември 1995 е въведена и системата за стабилност (ESP)като опция за всички 8 цилиндрови модели и стандарт при двата 12 цилиндрови. Това е система, която автоматично и моментално регулира и помага на шофьора да избегне грешки, чрез сензорно контролиране на спирачната система.
Септември 1995 нов вариант S 600 long-Pullman е представен на IAA във Франкфурт. С дължина от 6 213 милиметра, този модел е точно 1 метър по-дълъг от дългия вариант на S 600 long. Pullman на W 140 е достъпен и като S 500 и неброниран S 600. Първите модели са произведени през август 1996. Вече традиционно, с избор от 5 литров V8 или 6.0 литров V12 се предлагат и бронирани коли. Производството започва през февруари 1992 година, 1 година след първите модели W 140.

Още подобрения

Юни 1996 настъпват още изменения и подобрения. 5 скоростната автоматична кутия вече се монтира и при 6 цилиндровите модели с изключение на S280 - като опция. ASR е стандарт и при 6 цилиндровите. Странични въздушни възглавници за шофьор и пътника до него, "интелигентна" система за автоматично регулиране на чистачката при дъжд, мрежа в багажника и при пътника до шофьора. Xenon фарове с миещо/почистващо устройство, лайсни с цвят на колата, а не както преди с лек контраст.
Като част от въведенията през юни 1996 година S 350 Turbodiesel е заменен от S 300 Turbodiesel. Новият двигател е с турбо и 4 клапана на цилиндър и intercooling. Мощността е увеличена с 20 kW (27 к.с.) и достига 130 kW (177 hp), момента е повичен с 20 NM и е достъпен в широк обхват на оборотите, Разходът на гориво е намален. S 300 Turbodiesel е стандарт с 5 степенна автоматична скоростна кутия.
От декември стандарт при 1996 S 280 и S 320 вече е и ESP. По същото време нова иновация за активната сигурност става стандарт при R 129 и W 140 - Brake Assist (BAS), позволяващо много повече сила на спирането за по-кратко време, отколкото преди.

Landaulet за папата.

През март 1997 допълнителен вариант на W 140 - дълга база S 500 landaulet за папа Йоан Павел Втори с мек електро хидравлично задвижващ се покрив, позволяващ на папата по-добър изглед от централно монтирания трон е произведен. В допълнение има и 2 сгъваеми стола за придружаващи. На изложението в Париж, септември 1998 е представен новия S-Class - W 220, като наследник на 140.
Тогава спира и производството на W140 във фабриката в Sindelfingen, като след това само 1 брониран Pullman е произведен. за 7.5 години са произведени 406 532 броя, като 28 101 са с дизелови двигатели.

W140 в пресата

Прощалната статия във Frankfurter Allgemeine Zeitung от 25.август 1998 е с голямо заглавие " Краят на един добър патриарх. Сантиментално довиждане -  S класата винаги е била по-добра от своята репутация"  - написана от Wolfgang Peters и включва следните редове : Никоя друга кола не предлага такъв комфорт на возене, никоя друга кола с такъв размер не може да се кара толкова безопасно и същевременно бързо. S класата е гигант, учен да танцува на върха на пръстите си......Тя вече започва да ни липсва."

Auto, Motor und Sport,, Германия брой 7/1991 за Mercedes-Benz 600 SEL :"Със своите размери има много малко да се каже за интериора - чувството за пространство е почти разточително, особено отзад с изобилна височина ви дава чувството че се движите в мобилен хол.....Не би било грешно да се опише като най-финния автомобил в света, всичко друго би било несправедливо за Мерцедес".