Mercedes S class W126АВТОМОБИЛИ НА СТАРО BMW „седмица" / Mercedes S-класа
ДВАМА ВЪЗРАСТНИ АРИСТОКРАТИ - Каква е трайността на мечтите? Достигналите почтена възраст BMW седмица и Mercedes S класа W126 дават ясен отговор.

Преди да си купят автомобил, повечето хора водят статистики и правят безкрайни сравнения за разхода на гориво, данъците, лизинговите вноски и какви ли още не досади... Естествено пазарът предлага най-богат и най-пъстър асортимент именно за този тип клиентела. Доста по-стеснен е изборът пред хората, чиито сърца „вдигат обороти" само при вида на солидна ламарина, най-малко шест цилиндъра и голям вътрешен простор, но пък не са склонни да инвестират цяло състояние или да се заробват със заеми до живот. За тях остава алтернативата на добре поддържана германска лимузина от осемдесетте, с която човек спокойно може да задмине купените на лизинг еснафски кутийки и да им покаже... задните си светлини.

В този брой ще бръкнем дълбоко и ще ви представим потъналите в масло ветерани Mercedes W 126 - верният спътник на големите началници през осемдесетте, и BMW Е 23 - родоначалникът на седмата серия. Днес по-голямата част от някогашните звезди от първа величина се търгуват в тъмни задни дворове, могат да се намерят сред каретата на евтините обяви и из затънтените интернет сайтове. При модела на Mercedes пазарната ситуация е доста ясна - в момента е практически изключено да попаднете на екземпляр, предлаган от първия си собственик. Хората, които в началото на осемдесетте са можели да си позволят 500 SE за 35 000 марки, най-вероятно отдавна са го продали или са го оставили в наследство на потомците си.

Отлично запазена S-класа може да струва до 10 000 евро

Mercedes W 126Цената на добър екземпляр в автокъща може да достигне 10 000 евро, като напоследък се очертава ясна и постоянна тенденция към повишаване. За съжаление ситуацията на неофициалния пазар изглежда съвсем различно. В по-голямата част от случаите ключът на S-класата е минал през ръцете на най-различни хора от най-различни националности и с най-разнообразни схващания по въпроса за степента, формата и методите за поддръжка на автомобила. Предложенията в този сегмент от пазара се простират в широк спектър - от ръждясалия недвижим кокошарник (почти даром) до гастарбайтерския „Ориент експрес" с пробег около 600 000 километра за около 1000 евро...
При BMW нещата изглеждат доста по-различно. За разлика от грижовно отглежданата из висшите етажи на обществото S-класа, първата „седмица" не разполагаше с днешния си статут и преживя по-скоро скромна младост. По онова време баварската фирма все още не можеше да се похвали с трайно качество, поради което днес никой няма да плати повече от 2000 евро дори за (рядко срещан) запазен автомобил. В същото време обаче тази цена може да се окаже доста привлекателна за евентуален бъдещ купувач, защото определени кръгове вече започват да се интересуват живо от това поколение на „седмицата". Става въпрос за склонни към автомобилна носталгия младежи с особено влечение към дизайна, които не се замислят много-много, преди да инвестират във возило с широки джанти и висящи на вътрешното огледало плюшени зарчета... За тях не е важно всичко да е оригинално - важното е да караш „мноого яка барака". Хубавото в случая е това, че нерядко тези млади господа притежават изявен талант за работа с инструменти, което никак не е излишно, защото при ветераните нещо непрестанно се нуждае от ремонт - по ламарината например почти винаги има ръжда.

При BMW корозията напада най-често калниците и ръбовете на заваръчните шевове по праговете, а е и почти изключено да намерите Е 23 без избила под декоративните лайстни ръжда. Хората, които поне веднъж са работили с оксижен, едва ли ще се уплашат от подобни проблеми. Те знаят, че има и по-лошо - например изцяло корозиралите носещи елементи на предния и задния мост в каросерията на S-класата, които са сред главните причини за провал на този модел при техническите прегледи.

Ръждата често процъфтява под хромираните „вежди"
BMW E23Ако предишният собственик е полагал грижи с много внимание, значи е заслужил да му платите повече, тъй като за вас остава да се справяте само с дреболии. Внимавайте с хромираните лайстни по ръбовете на калниците, защото ламарината под тях най-често е изядена от ръждата. Положението с резервните части за S-класата не е особено тревожно и може да се намери почти всичко. При това ако цените във фирмените магазини на Mercedes-Benz не са ви по вкуса, бързо можете да откриете каквото ви трябва в Интернет или по автоморгите. При BMW също няма затруднения с намирането на резервни части, но както и при Mercedes, цените на оригиналните части и при „седмицата" са много високи.
Двигателите на S-класата имат славата на истински маратонци независимо от това дали са с осем или с шест цилиндъра. Длъжни сме да ви предупредим да внимавате с базирания на двигателя на 732 i турбокомпресорен мотор на BMW 745 i, защото пукнатините в цилиндровата глава са сравнително честа диагноза при „седмицата". Предавателните кутии не създават проблеми и при двата модела. Дефекти по ходовата част има винаги, а гумените тампони се нуждаят от внимателна проверка и нерядко от смяна. Добър индикатор за полаганите грижи е състоянието на интериора - ако предишният собственик не е проявил немарливост в това отношение, то най-вероятно е обръщал нужното внимание и на поддръжката на техниката. Седалките и на двата автомобила предлагат рядко срещан в наши дни комфорт.
Факт е, че с всяка изминала година автомобилите стават все по-съвършени, но с обаянието на двете луксозни лимузини не могат да се мерят дори модерните им потомци. Ако не вярвате в това, само сравнете звука от затваряне на вратите на някой от двамата класици с този на нов автомобил...
Въпреки всичко обаче не можем еднозначно да препоръчаме нито един от двамата възрастни симпатяги. Към това поколение автомобили могат да се насочат без притеснение само любители с достатъчно средства и подобаващи технически знания и умения.

Кратък справочник - BMW „седмица" Е23

От първата „седмица" бяха произведени само 285 029 екземпляра.
ИСТОРИЯ НА МОДЕЛА
05/77 Поява на модела с вътрешнозаводско означение Е 23. Пазарни хитове стават 728 и 728i, гамата се допълва от 730 и 733L
08/79 Електронно контролирано впръскване на горивото при всички „седмици". Новият топмодел с турбокомпресор носи означение 745L
09/82 Направени са технически изменения с цел намаляване на теглото, а характерната бъбрековидна радиаторна решетка на BMW става малко по-плоска.
10/84 Всички „седмици" разполагат серийно с ABS. Поява на богато оборудваните версии 735i Executive и 745i Executive.
05/86 Смяна на модела след 285 029 произведени лимузини.
СЛАБИ МЕСТА
Течовете на масло от двигателя и предавателната кутия са нещо нормално, често капе и от сервоуправлението и охладителната система. Високото собствено тегло става причина за износване на спирачките. Ако „седмицата" тегли надясно или наляво значи са блокирали буталата на спирачните апарати. Ако при подаване на газ се появят сътресения, това е знак, че се е повредил потенциометърът на дрословата клапа. Димът при отпускане на газта е признак за втвърдени уплътнения на стеблата на клапаните. Въпреки добрата антикорозионна защита, след определен период под декоративните лайстни, по калниците и в краищата на праговете се появяват пробиви от ръжда. Електрониката винаги е готова да поднесе лоши изненади. Достатъчно е да се разпадне само една спойка в някоя от електронните платки на управляващия блок на системата за впръскване на гориво L-Jetronic и автомобилът няма да може да помръдне.

РАЗХОДИ ЗА РЕМОНТИ (В ГЕРМАНИЯ)
Преден калник (грундиран)...........................................190,24 евро
Преден фар (комплект)................................................250,56 евро
Спирачни дискове (предни) .......................................... 62,29 евро
Предни спирачни накладки (комплект)........................... 55,22 евро
Предавателна кутия................................................... 2975,40 евро
Двигател без периферни агрегати (рециклиран)...........2499,80 евро
Генератор (рециклиран)...............................................266,22 евро
Стартер (рециклиран)..................................................200,10 евро
Водна помпа (рециклирана)........................................... 92,57 евро
Ауспух (без катализатор)..............................................513,88 евро
Цените включват ДДС (без времето за работа). За база е взето BMW 728i без катализатор, 135 кВт/184 к. с, произведено през 1984 г. „Седмицата" си остава „седмица" - това за съжаление важи и за цените на резервните части. Все пак може да се намери и рециклиран мотор, който е сравнително евтин.
ТЕКУЩИ РАЗХОДИ
Препоръчан модел: BMW 728i (135 кВт/184 к. с.) Разход на гориво: по фирмени данни 11,1 л, измерен в тест разход 11,8 л (А 95) Интервал на сервизно обслужване: 20 000 км
Овехтяване: Ако потърсите в Интернет, няма да откриете 728i над 2000 евро. Само отлично поддържано 745i излиза по-скъпо. При добри грижи за автомобила цената му няма да се промени.
ОЦЕНКА НА ЕКСПЕРТА
„Евтина „седмица" - това звучи абсурдно и за съжаление дори за вторичния пазар важи само по отношение на цената при покупка. Резервните части и консумативите излизат скъпо, а ремонтите по електрониката са направо кошмар. Ако разходите са без значе¬ние, старият Е 23 може да ви достави невероятно удоволствие -типичен стил от седемдесетте, подобаващи на класата динамични качества и голяма вероятност автомобилът да се превърне в търсен класически модел. Ако сте сръчен и не ви плашат неприятностите, 728i си заслужава риска."
Николаус Айкман, - специалист по техника на МПС и редактор в AUTO BILD

Кратък справочник Mercedes S-класа W 126

За мнозина W126 си остава най-елегантната от всички S-класи.
ИСТОРИЯ НА МОДЕЛА
10/79 W 126 е показан на автосалона във Франкфурт. Моделите са 280 S/SE, 380 и 500 SE, дългата версия носи означение SEL.
09/81 Представяне на купе-версията SEC с двигатели V8 с блокове от лек метал.
09/85 Обновяване на модела. Надлъжните бразди на пластмасовите панели в долната част на вратите са изгладени, въведени са нови двигатели за версиите 260 SE, 300 SE/SEL, 420 SE, 500 SE/SEL.
01/86 Всички версии се предлагат и с катализатор.
09/87 По-мощни двигатели за 420SE, 500 SE, 560 SE.
09/88 ABS става част от серийното оборудване при всички варианти на модела.
08/91 Моделът е сменен с нов, след като са произведени 818 063 лимузини и 74 060 купета SEC.
СЛАБИ МЕСТА
Изпускателната уредба се смята за издръжлива, но не е вечна, при това е и скъпа, особено за моделите с V8. Спирачките и шарнирите на кормилната уредба страдат от високото тегло на автомобила и съответно се износват бързо. Ръжда се появява около точките на фиксиране на мостовете, по праговете, предните калници, ръбовете на вратите и по „веждите" на калниците. Двигателите имат репутацията на много стабилни, но въпреки това често се наблюдава изтичане на масло от мотора, предавателната кутия и диференциала. Типично слабо място е капакът над разпределителния вал заради дефектните му гарнитури. Ръчната спирачка се използва рядко, особено във версиите с автоматична трансмисия, затова почти никога не работи изрядно.

РАЗХОДИ ЗА РЕМОНТИ (В ГЕРМАНИЯ)
Преден калник (лакиран)............................................612,05 евро
Преден фар (комплект)................................................331,89 евро
Спирачни дискове (предни)........................................153,46 евро
Предни спирачни накладки (комплект).......................49,66 евро
Предавателна кутия.................................................. 2176,16 евро
Двигател без периферни агрегати........................ 11 051,32 евро
Генератор (рециклиран)...............................................428,04 евро
Стартер (рециклиран)..................................................279,56 евро
Водна помпа (рециклирана)........................................216,44 евро
Ауспух (без катализатор)............................................941,69 евро
Цените включват ДДС (без времето за работа). За база е взет Mercedes-Benz 500 SE, 170 кВт/231 к. с, произведен през 1985 г. Резервните части за Mercedes никога не са били евтини, но при W 126 те си струват парите. Много неща могат да се намерят евтино в автоморгите.
ТЕКУЩИ РАЗХОДИ
Препоръчан модел: Mercedes 500 SE (170 кВт/231 к. с).
Разход на гориво: по фирмени данни 11,9 л, измерен в тест разход 15,7 л (А 95)
Интервал на сервизно обслужване: 20 000 км
Овехтяване: При добри грижи запазените автомобили не променят цената си, а в бъдеще ще дръпнат силно нагоре.
ОЦЕНКА НА ЕКСПЕРТА
„Ако от младини си мечтаете за S-класа W 126, би трябвало да си я купите сега. През следващите години моделът няма да поевти¬нее, а и автомобилите на старо определено няма да станат по¬добри. В идеалния случай моделът трябва да е с автоматична транс¬мисия, а под предния капак да мърка V8. Няма нищо лошо и ако ви привлича някой 280 SE, но е добре да избягвате рядко срещания 280 S. Шестцилиндровият карбураторен двигател има твърде го¬лям апетит и често е упреквай в липса на темперамент. Всичко това се отнася в еднаква степен и за базираната на S-класата еле¬гантна купе-версия SEC."
Бернд Фолкенс, специалист по техника на МПС в AUTO BILD