Mercedes S class W126
Основни нововъведения

S-Class 126 series (1979 to 1991)
- New safety concept, first production car worldwide to meet the criteria of an offset crash
- Driver's airbag and seat belt tensioner from 1981
- Front passenger airbag from 1985
- Three-point seat belts for rear seats
- Automatic locking differential
- Acceleration skid control (ASR)

През септември 1979 Daimler-Benz представя новата S-клас генерация на IAA във Франкфурт. Гамата от модели модели в началото се свежда до седем разновидности : Избор от 4 двигателя - от 2.8 литровия, 6 цилиндров карбораторен 156 к.с.. 115 киловата до 5.0 литровия V8 двигател с лека сплав, директна инжекция и 240 к.с. - 176 kW, както и 2 варианта на каросерията - в допълнение към нормалната има удължена каросерия, като допълнителното място е за задните седалки.
В допълнение към комфорта на пътуване и сигурността, разработванетo на новите модели е фокусирано и за намаляне на разхода на гориво. Използване на леки материали и оптимизирана аеродинамична каросерия помага на S класата да спести 10 % от разхода на гориво в сравнение с предишния модел (W116). Двата осемцилиндрови двигателя са заменени с нови с лек колянов вал. 5.0 литровият който заменя 4.5 железен агрегат, вече е познат от модела 450 SLC 5.0, докато 3.8 литровия е нова разработка, базирана на дълго служещия 3.5 литров V8 с метален блок. С двата по-мощни, но по-леко двигатели, динамиката е увеличена, като е намален разхода на гориво. Карбураторния и инжекционния 2.8 шестцилиндров двигател остават непроменени.

Дизел за експорт

Както W116, така и W126 продължава развитието на дизеловите варианти за експорт за Америка. 300 SD Turbodiesel с 3.0 литровият, 5 цилиндров двигател сега вече е с 10 к.с. по- мощен - 125 к.с. )92 kW).
Шасито е почти еднакво. Новият S клас вече е с диагона;лна стабилизираща щанга отзад и двойно рамо с нулево изместване на управлението отпред. Конструкцията на новата каросерия е уникална и много сигурна. Това е първият автомобил в света, който покрива стандартите за неизместване на пътническата клетка при фронтален удар с 55 км/ч

Купе към модела

В края на 1981 на автомобилното шоу във Франкфурт (IAA), 2 години след появата на W126, елегантно купе е добавено към семейството, предлагано само с 8 цилиндрови двигатели. Двата V8 са видоизменени като част от програмата за икономия на горивото "Мерцедес Бенц Енергиен Концепт". В допълнение към повишена компресия имаме включен разпределителен вал с модифициран момент на клапаните, инжекция във "въздушна баня" и електронно контролиране на скоростта. Тези модификации позволяват достигане на максимален момент при ниски обороти. При осемцилиндровите двигатели това довежда до малка загуба на мощност и затова диференциалното число е сменено. Шестцилиндровите модели претърпяват много малки промени, което не променя тяхната мощност.
4 години след въвеждане на програмата за икономия на горивото "Мерцедес Бенц Енергиен Концепт", през септември 1985 на IAA Франкфурт се представя напълно обновената S класа. В допълнение към дискретния фейслифт, променил броните, страничната защита и джантите, се фокусира на реструктурирането на двигателите.

Два нови 6 цилиндрови агрегата, които са били монтирвани 9 месеца преди това в Mercedes E класа W124, сега заменят верния 2.8 литров M 110 двигател. На мястото на карбураторния идва 2.6 литров с директна инжекция, докато паралелно конструирания 3.0 литров агрегат става наследник на инжекционния вариант на M 110. Ново допълнение е 4.2 литровия V8, конструиран на базата на 3.8 литровия и монтиран на S-Class седан, SEC купе и SL. 5.0 литровия двигателсъщо е модифициран - вече с електронна запалителна система и електро механично контролирана “KE Jetronic” инжекционна система, генерирайки мощност от 245 к.с.(180 kW)

5.6-литров двигател

Най - вълнуващото нововъведение при двигателите е 5.6 литровия, осем цилиндров двигател, разработен с удължаване на цилиндрите на 5.0 литровия V8 и достигащ мощност от 272 к.с.- 200 kW. При изискване с още по-голяма компресия е достигана и 300 к.с. - 221 kW, въпреки че не било възможно да се комбинира този двигател с катализаторната система за контрол на газовете. Но дори и без нея, така наречената ECE версия, покривала нормите на Европейската икономическа комисия. Моделите с такъв двигател са 560 SEL и 560 SEC - най-мощните коли на Мерцедес Бенц по това време.

Всички модели в серията, с изключение на 560 SEL и 560 SEC в ECE версията, са покривали нормите за изгорели газове с вградения 3 пътен катализатор. Все пак, поради не голямото разпространение на безоловен бензин, някои коли са били с така наречената ретро система -без катализатор и кислороден сензор, но със смесена подготвена и запалителна система, даваща възможност на клиентите да конвертират към катализатор на по-късен етап. Такива автомобили са продавани до август 1989 година, с намалена за катализатора цена.
С появата на новите двигатели, дизеловите модели, резервирани само за Америка са вече с нов, модифициран такъв. Новият 300 SDL е с по-дълга база и променен двигател, базиран на познатия 3.0 литров , 6 цилиндров от W 124 с турбо и мощност от 150 к.с. 110 kW, с 60 к.с. повече от този без турбо и 30 к.с. от 5 цилиндровия си предшественик.

Както и очаквано, моделите с фейслифт нямат фундаментални модификации. Все пак задният мост е преработен с малки детайли за увеличаване на комфорта при пътуване и намаляне на шума. В допълнение всички модели на W126 са вече с 15 цолови джанти и по-големи спирачни апарати. Дизайна на летите джанти като опция ( стандарт само на 560 SEL и 560 SEC) са преработени за да приличат на тези от по-малките класове. Малки модификазии<
Другата стилистична промяна е не само визуална, но и направена заради специфични технически причини. Понижавайки престилката става възможно да се намали въздушната сила, която повдига предницата и подобрява преминаването и към задната част. Това подобрява и страничната стабилност, специално при мощния 560 SEL.

Страничните предпазни ленти са вече изгладени и както броните уголемени, за да стигнат по-ниско, както и имат допълнителна лайсна. 5.6 литровите модели са с 215/65 VR 15 гуми стандарт, за разлика от по-малко мощните модели. Предната престилка и калник са измененеи, за да създадат нужния страничен просвет на предните колела.> През септември 1987, когато S класата среща необичайния студен полъх от появата на BMW 750 i, нови, по-мощни варианти на всички V8 двигатели са интродуцирани. Компресията е повишена до 10:1, както и допълнителни разработки повишават мощността между 6 и 10 %.

Нов дизелов вариант

От юни 1989 година нов дизелов двигател е произведен. Производството на 300 SDL е било спряно оше от септември 1987. Новия 350SDL модел има 3.5 литров, 6 цилиндров двигател и е конструиран с разпробиване на буталата на добре известния 3.0 литров агрегат. Новият шестак е мислен повече да повиши въртящият момент, отколкото мощността с рециркулациоя на отработените газове и катализатор, понижавайки мощността с 14 к.с. Но 136 к.с. (100 kW) на 350 SDL са повече от достатъчни, специално имайки предивд ограничението на скоростта в Щатите. Максималният момент е повишен с 15 % и се достига при 2000 оборота в минута. През юни 1990 се добавя и модел с удължена база - 350 SDL.Както и при предшественика си W116, осемцилиндровите модели W126 се предлагат и като брониран вариант. 1465 бройки са произведени като специален интерес предизвикват два 500 SEL модела - удължена с 200 милиметра база и повдигане на покрива с 30 милиметра. Първият е построен през януари 1983 и е ползван като фирмена кола на Мерцедес, а вторият за папа Йоан Павел II (Pope John Paul II) през август 1985.
Наследникът на W126, W140 е показан на Женевското изложение през март 1991 година. Въпреки че производството на новата серия започва само месец по-късно, 126 продължава да се произвежда още известно време за експорт. Продукцията на повечето варианти спира между август и октомври 1991, въпреки че някои бронирани модели напускат фабриката през април 1992. През 12 годишното производство 818 036 автомобила напускат фабриката в Sindelfingen, 97 546 от тях с дизелови двигатели. Това прави W 126 най-успешния премиум клас серия в историята на фирмата.

W126  в пресата

Auto, Motor und Sport, Германия, брой 7/1991 за S-Class: “ Шофирайки, бързо разбирате че тишината за Мерцедес е част от гражданската отговорност. Какъвто и механичен шум, дори при шестцилиндровите двигатели, е някъде отзад. А шумът от вятъра просто го няма".

Frankfurter Allgemeine Zeitung, Германия, 24 май, 1986 заMercedes-Benz 300 SE: “300 SE държи линията на пътя като кораб с фиксиран курс. Всяка неравност по пътя е погълната лесно от окачването. Никоя друга кола няма такъв комфорт. Големият волан ви позволява да обърнете внимателно и с ненапускаща ви радост. Прави всичко, което пожелаете." Вижте всички снимки на Mercedes S класа, W126.