Mercedes S класа W116
Основни нововъведения

S-Class 116 series (1972 to 1980)
- Officially designated "S-Class" for the first time
- Anti-lock brake system (ABS) from 1978
- Largest post-war passenger car engine with 6.9-liter displacement in the 450 SEL 6.9
- Double-wishbone front axle from the C 111 experimental vehicle
- Fuel tank located above the rear axle for protection in case of collision
- Safety design in the interior
- First premium-class car with diesel engine (300 SD)}Една забележителна инженерна иновация като стандарт във W116 серията е двойно wishbone предно окачване с нулево изместване на управлението и контрол против "гмуркане", първоначално тествана при C111 експериментен автомобил. Това позволява допълнителено усъвършенстване на динамиката.
Задното окачване остава почти същото като добре изпитаното на всички осем цилиндрови модели и ползвано при 350 SL.

Високо ниво на сигурност

Пасивната сигурност при Mercedes S класа е видно инженерство. Различните елемнти за сигурността, интегрирани за първи път в 350 SL са разбира се включени без изключение и в седаните. Например :
Резервоарът вече не е монтиран отзад, а е защитен над задния мост в случай на катастрофа,
- Интериора -максимална защита с добре подплатеното табло, еластични или прибрани копчета и дръжки. Волан с 4 спици и издаден, добре подплатен абсорбатор.
- По-здрава от предшествениците си кабина, с усилена покривна рамка, по-здрави покрив и колонки на вратите, както и подсилени врати.
- Контролирана деформация на предния кош и багажника, позволяваща значително подобрение при абсорбация на енергията в предните и задни зони на каросерията.
- Специални дефлектори за вятър на А - колонките,които при дъждовно време служат за канал на мръсната вода, оставяйки чисти страничните стъкла.
- По-големи задни стопове, които остават чисти благидарение на новите ребра по тях.

Mercedes 450 SEL 6.9

През май 1975 година Мерцедес показва 450 SEL 6.9 - новият топ модел в серията и наследник на 300 SEL 6.3. Мощният 6.9 литров V8 двигател е доусъвършенстван от много успешния 6.9 литров агрегат и достига 286 к.с. Хидропневматичното, саморегулиращо окачване - за първи път в лек автомобил на Мерцедес - гарантира възможно най-голям комфорт на пътуване. Други екстри за модела са стандартното централно заключване и миене/почистване на предните фарове. Както и с предшественика си, 450 SEL 6.9 постига моментален успех, дори двойно по-скъп от 350 SE, като са произведени 7 380 бройки през 4.5 годишния период на производство.

Между ноември 1975 и февруари 1976 директната инжекционна система при 2.8-, 3.5 и 4.5 литровите двигатели е подобрена, за да посрещне по строгите изисквания на стандарта за вредни емисии в повечето Европейски държави. Електронно контролираната Bosch “D-Jetronic” е изоставена и ново конструираната механично контролирана Bosch “K-Jetronic” е монтирана. Това довежда до слаба загуба на мощност, а компресията при 2.8 и 3.5 литровите двигатели е слабо понижена. За по- лесно обслужване тези модификации са с включено нечупещо се транзисторно запалване и хидравлични повдигачи на двата осем цилиндрови двигатели. Както при 2.8 литровия инжекцион, компресията е намалена и при карбураторната версия, което намалява леко мощността. Две години по-късно обаче, от април 1978 година, оригиналната  мощност е възстановена и при трите двигатели. Това е постигнато с повишаване на компресията при 2.8 литровия, докато при осем цилиндровите е постигнато с усъвършенствана ауспухова система.

Дизел в S класа

През май 1978 година моделната програма на серията W116 се сдобива с нов член. Както последното допълнение, 300 SD привлича също толкова много внимание сред познавачите, както 450 SEL 6.9 прави три години по-рано - въпреки че 300 SD е точно на обратната страна на скалата за динамична характеристика. За първи път в историята на тази категория автомобил, новият Mercedes S класа е задвижван от дизелов двигател. На 3.0 литровият, 5 цилиндров агрегат, доказал се успешно в 240 D 3.0 и 300 D моделите, е добавено турбо за новата му роля, достигащ мощност от 115 к.с.(85 kW). Разработката на този необичаен вариант на S класа, който се предлага само за Щатите и Канада е започнала с цел да се посрещнат новите стандарти за разход на гориво, приети от Американското правителство. Най-решаващият фактор е така наречения Corporate Average Fuel Economy ( среден разход на производителя) - измислица на администрацията на Картър ( за което да му благодарим !), което както предполагате взема средния разход на всички модели на на една марка. При разширяване на гамата от модели с много икономичния дизелов двигател, става възможно да се снижи средния разход под законодателната граница.

Техническо нововъведение от огромна значимост за света и само за седаните на Mercedes S класа W116 серия започва от 1978 година. Антиблокиращата спирачна система (anti-lock brake system - ABS) - разработка заедно с Bosch, гарантира свободно управление дори при критични спирания, довеждащо до съществен принос за активната безопастност.
Сигурност от друга величина са предлага при бронираните версии на W116 серия. Защитния дизайн претърпява допълнително усъвършенстване, базирано на опита, получен при разработката на бронирания 280 SEL 3.5. Общо за всички осем цилиндрови модели -  350 SE, 350 SEL, 450 SE и 450 SEL, са произведени 292 бройки, предадени на специални клиенти, вкючително много държавни институции в Европа и Америка.
Наследникът на първата серия Mercedes S класа - моделът W126 - е представен през септември 1979 година във Франкфурт на автомобилното изложение IAA. Но това не прекратява веднага производството на W116. Продукцията намалява плавно между април и септември 1980 година. От 473 035 произведени автомобила от тази серия, последният, напуснал завода в Sindelfingen е 300 SD.

Mercedes W116 в пресата

Auto, Motor und Sport, Германия, брой 2 от 1973 година за Mercedes-Benz 350 SE:“ Удоволствието от шофирането на Mercedes-Benz 350 SE за жалост е скъпо и позволено за малцинство. Това е тъжно, защото значителните финансови разноски, получавате не само презентация, но и статут, но и по-важно неща, които всеки мечтае да има във всяка кола. Висока степен на безопастност, перфектен дизайн, невероятен комфорт. Тези три качества заедно формират един образ на едно нещо, което стои над всичко - тази кола е една от най-перфектните в света!"
Car, Англия, юни 1975 за Mercedes-Benz 450 SEL 6.9: “ Автомобил с такава скорост и тежест трябва да има явно добро поведение на пътя и тази в никакъв случай не е разочарование във всичко - окачването поглъща всички неравности, трансмисията е чудесно плавна и много лесна за контрол ( без значение за леко ускоряване или състезателен маниер ) и управлението със серво усилвател подчертава почти неутралния отклик на автомобила"
Automobil Revue, Швейцария, май 1975 за Mercedes-Benz 450 SEL 6.9: “ Това наистина е радост, да бъдем свидетели на старта на кола, която предлага най-голямото удоволствие при шофиране - при това при всякаква скорост. 6.9 не само потвърждава оптимистичния мироглед на създателите си, но и има смелостта на тяхното убеждение."
Вижте всички снимки на Mercedes S класа W116.