Mercedes SEC

Встъпителните думи в брошурата на Mercedes-Benz за купетата от серия C126 звучат така: „ По традиция Mercedes-Benz винаги са произвеждали специален вид автомобил, който се различава от другите моделни серии със своето високо ниво на индивидуалност – Coupé. Mercedes Coupé въплъщава редкия тип на изисканост и спорт. Спортният характер не означава, че тази кола е без комфорт и сигурност. Новото купе на Мерцедес е автомобил, който ще покрие част от живота ви в най-изискан стил.”
Началото:
На Франкфуртското Международно Мотор Шоу през септември 1981 година Daimler-Benz представя Mercedes 380 SEC и Mercedes 500 SEC Coupés. Тези нови купета са базирани на основата на Mercedes S-класа, а не на SL, какъвто е случая с моделите SLC. Шестцилиндровата версия, аналогична на 280 SLC, вече не е на разположение. Осемцилиндровите V8, вече представени в лимузините на SLC, са основно модифицирани като част от “Mercedes-Benz Energy Concept” с цел намаляне както на разхода на гориво, така и на вредните емисии.
Подобренията включват – увличаване на компресията, разпределителен вал с модифицирани клапани, инжекционни клапани във въздушна баня и електронно регулиране на празния ход. Благодарение на новия разпределителен вал, максималният въртящ момент е наличен в по-ниски обороти и при 3,8 литровия двигател, даже и повишен. Този двигател е модифициран и с намаляне отвора на буталата, но повишаване на хода им, резултатът от което е леко повишаване на обема. И двата осем цилиндрови двигателя показват по-малка консумация с леко влошаване на динамичните качества. Диференциалите са адаптирани към новите двигатели.
Окачване с повишен комфорт и сигурност
С малки изключения по детайлите, окачването е идентично с тези на лимузините. Подобно на колите от S-класа купетата са с двойно независимо окачване. За първи път SEC Coupés използват самонагаждащи се спирачни дискове отпред, позволяващи по-големи дискове, както и спирачни цилиндри от вътрешната страна на колелата, където се охлаждат по-ефективно.
Рамата и подът се идентични с този на лимузината от S-класа, въпреки и скъсена с 85 милиметра. Въпреки това междуколесната база е увеличена с 30 мм, сравнена с предишния модел. Каросерията е проектирана на основата на последните проучвания в сигурността – укрепена достатъчно за да компенсира липсата на централна колонка, покривната конструкция е подобрена и А-колонките са усилени с заварени здрави тръби. Резултатът от това е, че купето има същия висок стандарт както и лимузините от S-класата. Интересен детайл от оборудването е електрически действащите колани, които са част от стандартните спецификации на SEC моделите със задача да придвижат колана в удобна позиция за пътниците на предните седалки. Като опция се предлага и въздушна възглавница за тях. Стилът на новите купета е моделиран както при моделите с 4 врати, но включва хоризонталната радиаторна решетка, типична за SL – запазена реликва от ерата на SLC.
Mercedes SEC coupeSEC Coupé е един от най-красивите автомобили от следвоенния период. Двете брони и защитните странични ленти са проектирани по същия начин както при лимузината, като предната престилка продължава още по-ниско, за да се вградят фаровете за мъгла. Друг детайл е аеродинамично оптимизираните дръжки на вратите, който е част от целостта на автомобила за подобрение разхода на гориво. Въздушното съпротивление на всички модели е cd=0.34. Единственото изключение е Mercedes 560 SEC със стойност cd=0.35, поради по-широките гуми.
Дискретен фейслифт и нови двигатели
4 години след представянето на Mercedes SEC Coupés, двата варианта – S-класа и Coupés са екстензивно подобрени и представени на Frankfurt International Motor Show през септември 1985 година. Външната промяна е много малка – в броните, страничните ленти и колелата, като основно са променени двигателите.
Нов V8 двигател е представен с обем 4,2 литра, получен чрез разпробиване на блока на 3,8 литровия, като 4,2 литровия агрегат е монтиран както в SEC Coupé, така и лимузините на Mercedes S-класа и роудстърите от SL. 5,0 литровият двигател е модифициран и оборудван електронно-механично контролираната инжекционна система KE-от Bosch и е с мощност от 180 kW.
Най-голямата промяна в двигателите е 5,6 литровия осем цилиндров, който е произлязъл от петлитровия V8, чиито бутала са удължени, за да се постигне мощност от 200 киловата. Версия с още по-голяма компресия и мощност от 221 кВ е предлагана като опция, но не е могла да се комбинира със системата за вредни емисии. Дори и без катализатор, тази така наречена ECE версия покрива нормите на Европейската комисия за изгорели газове European Economic Commission (ECE). По време на тяхното представяне Mercedes 560 SEC и Mercedes 560 SEL са най-мощните масово произвеждани Mercedes-Benz автомобили.
Mercedes SEC coupeКатализаторен конвертер като опция
За всички варианти на обновените двигатели, с изключение на ECE версиите на Mercedes 560 SEC и Mercedes 560 SEL се предлага като опция и трипътен катализатор. Стандартните модели са подготвени за монтаж на катализатора – те са без катализатор и кислороден сензор, но с мултифункционална смес и запалителна система. Катализаторът е можело да се постави по всяко време на по-късен етап без никакви проблеми. Тпва решение дава свобода на клиентите – голямо предимство поради факта, че безоловния бензин не е бил достъпен в цяла Европа. От 1986 година катализаторът е вече стандартно монтиран във всички бензинови модели на Мерцедес, а от август 1989 се предлага и на намалена цена за тези, които нямат.
Шаситата на обновените модели не са модифицирани генерално, но задният мост търпи няколко такива, за да се подобри още повече комфорта и мекотата на возене. С изключение на това, всички купета от серията C126 са оборудвани с 38,1 см джанти и по-големи спирачки. Стилистично се предлагат като опция и ляти алуминиеви джанти, които са стандарт за 560 SEC и 560 SEL.
Bruno Sacho Mercedes SECФункционален дизайн
Останалите стилистични модификации на подобрените модели от серия 126 са не само за красота, но и има техническа причина за тях.
С предната престилка, която се спуска още по-ниско, се намаля въздушната струя под автомобила, както и се подобрява същото в задната част. По-този начин се увеличава стабилността при високи скорости, особено ценно качество за новите Mercedes 560 SEC и 560 SEL топ модели.
Защитните странични лайсни са с гладко покритие, а не както преди наребрени – това важи и за броните, които са уширени надолу и имат допълнително покритие. Тъй като 5,6 литровите автомобили са стандартно с гуми с размер 215/65 VR 15, предните калници и леглото на пружината са с модифицирана форма, за да има достатъчно просвет за предните колела.
През септември 1987 година се предлагат още по-мощни версии на всичките V8 двигатели. Компресията е увеличена на 10:1 и с допълнителните промени мощността се повишава между 6 и 10%. Този ефект е по-забележим за моделите с катализатор – чрез оптимизиране на системата за контрол на емисиите, инженерите са успели да намалят загубите на мощност, причинена от катализатора.
През септември/октомври 1991 година, почти десет години след представянето на Mercedes SEC Coupé се прекратява производството му. Като цяло са произведени 74 060 автомобила, бройка, показваща популярността на модела. Най-рядката версия е Mercedes 420 SEC с произведени само 3680 бройки.

Модел
Вътрешно обозначение
Период на производство
Брой произведени
380 SEC
C 126 E 38
1980 - 1985
11,267
500 SEC
C 126 E 50
1980 - 1991
30,184
420 SEC
C 126 E 42
1985 - 1991
3,680
560 SEC
C 126 E 56
1985 - 1991
28,929
560 SEC (ECE версия)
C 126 E 56
1985 - 1987
*
Всичко
   
74,060

* Не са документирани отделно Всички снимки на Mercedes C126.