Mercedes S класа W111

Основни нововъведения
Mercedes 220b, 220Sb, 220SEb, 300SE, W111, W112 (1959 to 1965)

- Safety passenger cell with crumple zones (front and rear)
- Padded steering wheel
- Wedge-pin door locks
- Disk brakes (300 SE)
- Three-point seat belts
- Four-speed automatic transmission
- Air suspension (300 SE)
- Long-wheelbase version available (300 SE)
Кратка история - Mercedes-Benz 220 b, 220 Sb, 220 SEb, 300 SE, 111/112 серия (1959 to 1965)
През Август 1959 година, съществуващите шест цилиндрови модели са успешно заменени с три напълно нови модела под мотото :" Новите 6 цилиндъра - класа за себе си". Това са Mercedes 220 b, Mercedes 220 Sb и Mercedes 220 SEb. Новата серия поставя нови стандарти за пасивна безопастност, включваща за първи път в масово произвеждана кола Barényi патентована неогъваема клетка с предна и задна зона за смачкване - един вид сандвич. През август 1961, новият върхов клас модел 300 SE е представен. В допълнение към 4 степенната автоматична скоростна кутия и новоразвития усилвател на кормилната уредба, основния пакет на оборудването включва и въздушно окачване - за първи път в леки автомобили Мерцедес и предлагащо комбинация от спортни характеристики на шофиране със забележителен комфорт на окачването.

История

Общото при трите модела е изключително просторната и елегантно оформена каросерия, най-отличителните черти на която са нейните "рибена перка" - концепция от американското влияние върху съвременните вкусове. Този характерен дизайнерски елемент по-късно дава името, с което цялата серия модели стават известни - днес общия термин "tailfin" ("рибена перка") се прилага за всички тези модели. Новият модел поставя нови стандарти по отношение на пасивната безопасност, защото това са първите автомобили, произведени по Barényi-патентована твърдо пътнически кутия с предни и задни смачкащи зони. Безопасността е била също основен приоритет в проектирането на интериора. Новите модели имат първокласен инструментален панел и волан с уплътнителен материал.  Също достойно за внимание е употребата на нова форма за затваряне на вратите.

От външна гледна точка моделът 220b е различен в осем черти от другите модели. Мерцедес 220 Sb и Мерцедес 220SEb, които са идентични отвън с изключение на обозначението, имат допълнителна хромирана ивица от всяка страна на радиаторната решетка, хромиран отвор за въздуха отпред и хромирана украса на колелата. Отзад разликите са по видими. Двата модела “S” имат хромирана ивица над задното стъкло, декоративна украса около капака на багажника, по-големи задни светлини с интегрирани в бронята осветление за номера , както и допълнителна "рога'  на задната броня между задните стопове и бронята.

Тествани и надеждни двигатели

Двигателите са същите като предшествениците им, но с малки модификации. Трите агрегата са с модифициран контрол на клапаните и разпределителен вал. Двигателят на 220b е с 2 карбуратора, а директен инжекцион за Мерцедес 220SEb, като по този начин се е повишила мощността с 4 и 5 к.с.
Скоростна кутия и спирачната система са същите както преди, докато окачването е преработено в някои области. Отпред понтон конструкцията е запазена, като формата е модифицирана до обикновен кръстосан дизайн с гъвкаво съединение към рамата на пода с 2 точки на захващане. Отзад тестваното окачване е допълнено с балансирана пружина, позиционирана хоризонтално над стабилиращата точка за да разпределя равномерно тежестта към двете движещи колела. Предните и задните амортисьори се намират точно отвън - мярка която не само довежда до по ефективно намаляне на вибрациите, но също и подобрен дистъп до тях.

По време на производството, спирачната система претърпява две модификации. Първо 220Sb и 220SEb са оборудвани с дискови спирачки на предните колела през април 1962 година. После през август 1963 същата модификация е приложена и при 220b като едновременно е монтиран и усилвател на спирачките - екстра която до този момент е била монтирана само среещу допълнително заплащане. Като част от тези промени, трите модела са вече и с двукръгова спирачна система, която предлага по-голяма безопастност на автомобила, дори когато единия кръг откаже.

“Hydrak” - хидравличноавтоматичния съединител.

Както предишните модели, новите три W111 модела са разполагали с опция за "Hydrak” до началото на 1962 година. Години след инженерно развитие за достигане на стандарти за масова продукция, напълно качествена автоматична трансмисия е готова за ползване от април 1961 година, като начало само в модела 220SEb, а от август 1962 като опция и в моделите 220b и 220Sb на цена от 1400 марки. За разлика от Borg-Warner автоматична трансмисия, монтирана на моделите 300c от 1956 и наследника му 300d от 1957, фирмената собствена разработка не използва конвертор на момента, а разчита на хидравличен съединител. Това има предимство за намаляне на губене на мощност.

Нов екслузивен модел

През август 1961 година новият Мерцедес 300SE е представен като нов топ клас модел, автомобил, който по външност и технически дизайн е заеман много от Мерцедес 220SEb, но който също включва няколко технически новости като стандарт. В допълнение към 4 степенната автоматична скоростна кутия и ново създадения усилвател на кормилната уредба, основното оборудване включва също въздушно окачване. Спирачките са модифицирани като наред с двукръговата система вече имат дискове на всички колела.
3 литровият двигател с директна инжекция е базиран на вече добре тествания агрегат от модела Мерцедес 300d, но вече с блок от лека сплав с пресовани в цилиндрите втулки и по-лек с около 40 килограма като краен резултат. Както при предишния модел комбинацията е постигната с колекторна инжекция с Bosch двубутална инжекционна помпа. През януари 1964, компресията е леко повишена и инжекционната система е заменена с шестбутална инжекционна помпа на Bosch. Така мощността е увеличена от 160 на 170 к.с.(125 kW).
Каросерията на 300SE е почти идентична с тази на 220SEb, но с повече хромирани части. Най-отличителните са страничната лента от предните до задните светлини, около веждите на колелата и под вратите.  По-малко забележителен е малкия надпис "300SE"  интегриран в C панела. Модела се предлага и без тези допълнителни хромирани украси.

Поява на дълга версия

На автомобилното шоу в Женева през март 1963 година, компанията представя дългата версия на модела 300SE, който с изключение на 100 милиметра по-дълга база е еднакъв с обикновения модел. Допълнителното място е само за по-добро влизане през задните врати, както и по-комфортно настаняване на пътниците на задните седалки, особено за техните крака. Като опция се предлага и електрическа стъклена преграда. Обикновения Мерцедес 300SE, както и дългата версия се предлагат също и с 4 степенна ръчна скоростна трансмисия, което редуцира цената с 1400 марки.

През юли/август 1965 завършва производството на 2,2 и 3,0 литровите модели на каросериите с "рибена перка". Наследниците са Мерцедес 250S, 250SE и 300SE, които принадлежат към абсолютно различна генерация. По същото време 220b е заменен от 230S. С изключение на необичайното обозначение, новия модел има познато лице : същата външност като 220b, но с модернизиран двигател - 2,2 литровия двигател е с разширен обем и повишена компресия и по-мощен с 10 к.с., като максималната мощност вече е 120 к.с.(88 kW). Друго нововъведение е хидропневматична балансираща пружина на задния мост, заменяща спиралната пружина, като това позволява постоянна височина на каросерията, независимо от големината на натоварване. Отвън не е възможно да се различат двата модела 230S от 220Sb, с изключение на обозначението на багажника. Били са произведени 41107 броя от 230S до края на производството му през януари 1968 година, 341 от които са били шасита за специални каросерии. Специална версия от 230S трябва специално да се отбележи: комби модел, построен от белгийската фирма за автобуси IMA и продавана през дистрибуторската мрежа на Мерцедес Бенц от август 1966 година под обозначение “230S Universal”.Между 1959 и 1968 година във фабриката в Sindelfingen са произведени общо 344 751 седана и шасита на сериите W111 W112.

Отзиви в пресата

Autocar, 6 ноември, 1959 г. за Mercedes-Benz 220SE :" Като цяло 220SE има невероятно държане на пътя, без съмнение благодарение на дългия опит на фирмата в състезанията. Като допълнение моделът позволява постигането на висока и поддържаща скорост с много добра икономия. Интериорът позволява пътуването на 5 пътника с техния багаж на дълги разстояния по начин постигнат от много малко други коли..."
Sports Cars, Англия , декември 1959 за Mercedes-Benz 220S и 220SE:“:“’Fabelhaft’ is the German word for fabulous and this about sums up the new 220 Mercedes. Поставя се нов стандарт за автомобилната индустрия, нов стандарт, който само малко производители ще могат да се мерят.Auto, Motor und Sport, Германия, брой 19/1963 година за Mercedes-Benz300 SE :"300SE е знаков модел за Мерцедес, комбиниращ всичко в един автомобил - въздушно окачване, автоматична скоростна кутия, усилвател на кормилната уредба.... В света са много малко автомобили, които да предложат такъв комфорт на пътуване и безопастност както 300SE.” Вижте всички снимки на Mercedes W112