Mercedes Benz 300Sc roadster

Трилитровият, шест цилиндров модел на Mercedes-Benz 300S е показан за първи път през октомври 1951 година на Парижкия автомобилен салон и производството му започва година по-късно - през 1952 година. Създаден е за изтънчените ентусиасти и любители на спорни автомобили и е трябвало да следва концепта от предвоенните известни Mercedes 500К и Mercedes 540К, които комбинират елегантност със сила. Тези автомобили с "домашни" каросерии от Singelfingen поставят нов стандарт на съвършенство дори и до наши дни предлагайки изпълнение от най-висш клас. Например, компресорния Мерцедес 540К е с мощност от 180 к.с. при тегло от близо 3000 кг.

Mercedes 300Sc има подобна мощност, но тежи само 2000 кг и с по-отзивчиво окачване и по-добри гуми е много по-бърз. Факт - известният преди войната Grand Prix състезател на Мерцедес Karl Kling управлява на пистата Nurburgring много по-бързо в една от тези коли в сравнение с предвоенни произведени модели от Мерцедес Бенц.
Мерцедес 300Sc се предлага с три типа каросерии - купе, открито купе и роудстер и всеки тип е завършен ръчно до точен стандарт. Интериорът и уредите са сравними с всеки Rolls Royce и са били изработени от висококачествени материали. Големите, удобни предни седалки са с трим от висококачествена кожа, а луксозния килим е навсякъде. Четири степенната скоростна кутия се предлага с лост за смяна на пода или на кормилото.
Обемният заден багажник е съдържал цял комплет от личен багаж със съответстващи на интериора кожена украса. Трилитровият, шестцилиндров Мерцедес Серия 300 е имал директна инжекционна  Bosch система в последната си модификация SC, която дава истинско поведение на спортен автомобил с максимална скорост от 177 км/ч. Основните елементи ( съставката) на този двигател са използвани от Мерцедес 300SL Gullwing и роудстърите, които както в автомобилния спорт, така и в продажбите отново етаблират Мерцедес-Бенц като един от световните водещи производители на качествени автомобили. Роудстъра на снимката е един от истинските 53 някога произведени. Този 300Sc модел, излязъл от производство през 1955 година е от много кратка продукция. Тези коли са правени ръчно и , когато нови, са показвали невероятно качество и внимание към най-малките и дребни детайли. Мистър Gary Gallup купува автомобила през юли 1980 година. Описан от аукционната фирма Christie’s като добре движещ се екземпляр с цялостно състояние на стара реставрация. Дървените елементи са в добро състояние и хромът, почти приличен, е прошарен във вътрешността на колата. Броните също са добри, но на места с лошо направено хромиране. Автомобилът е оборудван с работещо Becker радио, оцветено стъкло, бежов багажник и покрив (с малко изхабяване), резервно колело с крик, нови оригинални за модели гуми и фарове по Европейски стандарт. Откакто този автомобил се е оказал в колекцията на мистър Gallup, този красив и привлекателен 300Sc роудстер е използван пестеливо и е изминал не повече от 1000 мили (1600км) за последните 17 години.

Този автомобил е продаден за $185,000 от Christie’s Pebble Beach Auction на 17 август 1997 година. Мерцедес 300 Sc Roadster са Свещения Грал не Gullwing фанатиците на  Мерцедес. Само 53 бройки са произведени в периода 1955-1958 година. Цената на много добър 300Sc roadster е в границите $230,000 - $275,000. Тази кола, в добър, но не изключителен вид, може да се приеме като добра покупка, ако шаси, окачване и двигател не крият някакви дефекти. Тези роудстъри винаги ще бъдат колекционирани и ще пазят добра позиция на пазара.