Mercedes-Benz 220 Cabriolet AMercedes-Benz възобновява производството на леки автомобили през 1948 година, обновявайки модели тип 170, който е бил представен много години преди това, а именно през 1931 година. До 1951 година Мерцедес успяват да изчистят строгостта на тези ранни предвоенни автомобили и да представят два нови модела, които се опитват да са икономични. Тези коли, представени за първи път във Франкфурт са моделите Мерцедес 220 и Мерцедес 300 от серия W 187 (предшественик на S класата).
Мерцедес 220 е базиран на по-силно кръстообразно шаси от 170S с по-широка следа, задвижван от 2,2 литров (2195 см3), шест цилиндров двигател достигащ 80 к.с. при 4 600 оборота в минута и максимална скорост от 144 км/ч. Въпреки че сега фаровете са вградени и е имало повече място, първите 220 са изглеждали важни и горди, но остарели с това предвоенно шаси. Все пак държанието и представянето което етаблира, представят характера на бъдещите Мерцедеси - плавни, с къс ход на буталото, високооборотни двигатели с верижно задвижван горно разположен разпределителен вал, даващ добра спецификационна мощност за сметка на релативно скромен момент в ниските обороти. Способността да поддържа високи пътни скорости без риск от механични повреди или предварително износване идват не само от висококачественото инженерство и производство, но и от много грижовното внимание към охлаждането и смазването. Окачването на Мерцедес 220 е подобно на това на 170S, пружина и независимо отпред, както при предвоенните състезателни автомобили.

 

Автомобилът на снимката е бил подложен на пълна реставрация и се показва в превъзходно състояние. Боя и хром са без забележки и работата по него личи че е била от най-голямо качество. Мерцедесът е продаден за $53,130 - много повече от предварителната оценка от $33,000 на търг в Лондон на 30. ноември 1998 година, организиран от Christie’s Nine Elms. Между впрочем има два Мерцедес кабриолет 220 от този период. По-скъпият Мерцедес  220 Cabriolet A - двуместен с изскачаща седалка отзад и цяло странично стъкло и Мерцедес 220 Cabriolet B - четириместен автомобил със заден страничен прозорец. Произведени са малко под 1000 броя от двата вида. Мерцедес 220 е бил предлаган като достъпна алтернатива на по-големия, по-тежък и два пъти по-скъп Мерцедес 300. Двигателят с горноразположен разпределителен вал, редови шестцилиндров дава скромните 80 к.с. с компресия 6.5:1, подходящо за горивата от този период. За да се ускори от 0 до 100 км/ч са нужни 20 секунди, поставяйки го в лигата на Бръмбара на Фолксваген, но тази кола е за елегантно возене, а не за спортно доказване.
Mercedes 220S cabriolet dashCabriolet A е конструиран върху метална рама, но каросерията използва дърво за подрамата. Рамките на вратите, колоните на предните врати до предното стъкло, праговете на вратите и задния рефлектор са от дъб. Оглеждайте се за провиснали и огънати врати, за да откриете проблеми, скрити във вътрешността на структурата на вратата. Лошите дървени части могат да се заменят, но преди това повече от колата трябва да се разглоби. Механично тези автомобили са здрави, но оригиналните стоманени глави се пукат лесно. Все пак с изобилието на произведени двигатели за 220, добри части втора употреба се лесни за намиране. Оригиналните куфари са желателни, тъй като резервната гума стои вертикално в багажника. Специалните рафтове над тази гума предоставя място за точно тези чанти и ластици за захващането им, за да ги осигури при бързо каране през Алпите. Този автомобил представя начина да притежаваш красиво превозно средство от значим период на промяна за Мерцедес-Бенц, когато фирмата започва да произвежда достъпни, но способни кабриолети. Години на производство: 1951-1953
Брой произведени: 978
Цена нов в Америка: $4,490
Цена на автомобила сега: $35,000-$45,000
Номер на рамата: - на щампована табела на стената зад двигателя.
Номер на двигателя: На задния горен ляв ъгъл на блока
Алтернативни автомобили: 1953 Cadillac Eldorado Convertible, Aston Martin DB2 Drophead; Bentley Mark VI Drophead; BMW 503 Cabriolet