Mercedes-Benz 600 SWB LimousineMercedes-Benz 600 Limousine (Der grosse Mercedes) прави своя дебют на Международното автомобилно изложение във Франкфурт през есента на 1963 година. Предишният "Гранд" е бил предвоенният Мерцедес-Бенц модел 770 (1930-1943), строен в период на автомобилната история когато лукс, мощност и елегантност са в епопея си. Това е пример на върховен продукт на Мерцедес, сравняван с произведение на изкуството на автомобилната промишленост.
Стилът на новият Mercedes-Benz 600 е сътрудничество между Bruno Sacco и Paul Bracq.
Paul Bracq - създал един от най-красивия Мерцедес, модел 600, W100.
Bruno Sacco
- главен дизайнер на Мерцедес в периода 1975-1999 и отговорен за
W126, W140, W220, както и любимият му 190 (W201)

Традиционната решетка и консервативната каросерия са издържали проверката на времето и колата се превръща в една от най-разпознаваните престижни и аристократични автомобили. През 18 годишният период на производство на модела са направени 2 677 бройки. Най-популярният Мерцедес 600 е с къса база (малко над 6 метра), продадени са 2 190 бройки и представлява 82% от общата продукция. Двата модела дълга база (дълги около 6.83 метра) са с 4 или 6 врати Pullman с място от 6 до 8 пътника и много редкия Landaulet с отварящ се покрив в задната част.

Всички модели 600 са произведени по индивидуална поръчка, където купувачите са избирали предпочитанията си от огромен списък за опции. Mercedes-benz са казвали на заможните купувачи :" Докато технически възможно ние изпълняваме всички желания на клиентите и силно ги съветваме да дискутират техните изисквания директно с нашите инженери в Sindelfingen." Всеки един Мерцедес 600 е произвеждан практически ръчно от 50 способни майстори и техници, отнемащо им 55 дена.
Моделът 600 е първият автомобил Мерцедес в производство задвижван с V8 двигател. Огромният 6.3 литров агрегат с железен блок и алуминиева глава, с механична инжекция и 300 к.с. е могъл да тласне тежката повече от 3 тона лимузина със скорост 205-215 км/ч. Скоростната кутия е четиристепенна автоматична, свързана чрез кардан на три части към диференциал с ограничен блокаж. 600 има цялостно пресовано метално шаси/каросерия и само капака на багажника е от алуминий. Самонивелиращото се с високо налягане въздушно окачване има ръчно регулиране на височината с А щанги към подрамата отпред и ниско захващащи се полуоски със специална антиспирачно движение отзад. Амортисьорите са регулирани от водача, за да се пригодят на начина на шофиране и пътната настилка. Спирачките са дискови на четирите колела с двойна дебелина отпред и въздушен усилвател. За да покаже в действителност мощността и поведението на пътя на тази масивна лимузина, през 1965 година Pullman 600 с шест пътника и Stirling Moss зад волана финишира само 5 секунди по-бавно от най-доброто време постигнато от лек автомобил на пистата Brands Hatch. През 1965та година списанието "Car and Driver" отбелязва: "Mercedes-Benz 600 доказа напълно нашата пълна удовлетвореност че е най-финния автомобил в света." Car and Driver magazine: “The Mercedes 600 has proved to our complete satisfaction that it is the finest automobile in the world!” Автомобилът на снимката е продаден за $38,500, включително таксите на купувача на 8 март 2003 на аукциона RM’s Amelia Island. Той е запазен, с посредствено старо пребоядисване и видими пукнатини по повърхността и с изключение на капака на двигателя, с прилично съответствие на панелите. Хром, кожа, килим, дърво и инструменти са прилични. По каталог, този нереставриран екземпляр е изминал само 41 000 мили и е бил обслужван и сервизиран редовно. Ако, и наистина с едно голямо уточнение за всеки един Мерцедес 600, няма никакви дефекти, проблеми по поддръжка или механични капитални ремонти (или предстоящи такива), може да се каже че това е една реална и справедлива цена.
Тук лежи и колекционерската любов и омраза с Мерцедес 600. Почти всеки един автомобил от този модел е комплексен, с технически сложни системи който може да донесе както огромно удоволствие, така и финансова болка когато най-накрая се изхабят или издъхнат предварително от липсата на правилна поддръжка. Фактически всяка част на Мерцедес 600 е правена само за този модел и в малки (невероятно скъпи) бройки. 6.3 литровият двигател е единственият взаимозаменяем агрегат с други Мерцедеси и е най-доказаната по издръжливост част в този автомобил. Нужен е истински специалист, с познания от първа ръка, да обслужва, поправя и възстановява тези машини. Например, хидравличната система изисква леко на тежест специално закупено масло - номер по Мерцедес 100 890 00 11. Както и да изглежда като типична ATF течност, ако налеете ATF  в хидравличния резервоар, системата, която задвижва седалките, прозорците, вентилаторните клапи, люкът на тавана, капака на багажника, амортисьорите и в ранните модели асистента за вратите, просто ще изхвърлите $30,000. Типичните възстановителни ремонти струват за: спирачната система $25,000, за монтаж предни или задни аксели - по $12,000 всеки плюс $6,000 за останалата част на въздушното окачване, кардана е $7,000. Ако започнете с цялостен - "за $20,000 ще стане" ремонт ще олекнете с най-малко $150,000.

Цените на повечето Мерцедес SWB 600 (SWB - short wheel base = къса база) са стабилни и предсказуеми. Повечето използвани коли, купени от неизвестни купувачи варират в границата $15,000-$25,000. Те се нуждаят от поне $30,000 ремонт по механиката, за да са надеждни, след това може и да продадете своята $50,000 кола за $30,000 като специална цена. Очевидно ако трябва да имате Мерцедес 600, по-добре да платите най-малко $70,000 за добър екземпляр с 40 000-50 000 мили на километража, който да е много добре обслужван и с дебела книга пълна с документация и фактури. Автомобил от този модел в перфектно състояние ще донесе много повече от $100 000 от разбиращи купувачи, които съзнават какво трябва за да се рестврира един такъв правилно. Много общо може да се каже, че цената на много от автомобилите в топ класата като Мерцедес 600, Ferrari 330 GT 2+2s и Rolls-Royce Silver Shadows се влошава, но цената на обслужването и ремонтите продължава да рефлектира тяхната оригинална топ цена.

"Ако автомобилът на снимката работи и се движи нормално и новият собственик го използва около година, след което го продаде, може и да си върне вложените пари и да е прекарал чудесно. Но ако една сутрин види че колата е клюмнала на една страна, поради краха на въздушното окачване, трябва да знае, че добрите времена са свършили и финансовото бъдеще е неприветливо и мрачно" - Scott Featherman.

Статията достига до вас благодарение на Karl Middelhauve - собственик на Classic Car Restoration в Woxall, Пенсилвания, който колекционира и реставрира Мерцедес 600 повече от 40 години. Адрес: 2270 Perkiomenville Rd, Woxall, PA 18979
превод: mercedes-bulgaria.com © Всички права запазени

Снимки на Mercedes 600 - der Grosse Mercedes
Видео на Top Gear в 2 части за Mercedes 600 - der Grosse Mercedes срещу Ролс Ройс - 1ва част, 2ра част
Пресата за Mercedes 600 - der Grosse Mercedes