Mercedes 190sl

Не само за дамите: Mercedes-Benz 190 SL
Май 1955: Започва производството на Mercedes-Benz 190 SL
* произведени са 25 881 броя от елегантен малък открит спортен автомобил

Максимилиан Едуин Хофман (Maximilian Edwin Hoffman), прекарва много часове в опити да убеди Управителния съвет на Daimler-Benz в нуждата от изграждане на спортни коли за американския пазар на разумни цени. Когато получава зелена светлина от тогавашния генерален директор д-р Фриц Кьонеке (Fritz Könecke), елегантния американски стил на който той е държал се е загубил. Тази „загуба” се дължи на предложението направено от Началника на отдела за развитие към компанията д-р Фриц Налингер (Fritz Nallinger) малките спортни автомобили които Хофман иска, да се изградят на база платформата на 180 Седан. Отговора на Хофман е красноречив и е в смисъл на "Това не става за нищо."

По-късно, когато вижда добре полираната кола чистосърдечно призна: "Сбърках - резултатът е 190 SL." Историческото заседание на Управителния съвет в Щутгарт, на което е взето решението за производство на известния 190 SL, е проведено на 2-ри септември 1953. Отговорните бизнес фактори са поканили Макс Хофман, защото като Американски предприемач и вносител на европейски автомобили за САЩ още от 1946 той е показал верен инстинкт и далновидност в значителна степен. Това бе точният човек за партньор на Mercedes-Benz, дълбоко проникнал в американския пазар.

Mercedes-Benz 190 SL: колата мечта на петдесетте

190 SL, чиито перспективи за успех бяха оценени толкова ниско от нейния задокеански кръстник, при разочароващата му среща с Управителния съвет, заедно с легендарният gull-wing 300 SL, отваря вратите на Американския пазар за най-старата автомобилна марка в света. С едно на наум предвид това, Хофман е обещал участие на 300 SL на Ню Йоркското изложение “International Motor Sports Show” от 6 до 14 февруари, 1954. Като покрай него своя дебют трябва да направи и 190 SL неговото бебе брат. Намерението е да се спечелят сърцата и умовете на американската общественост, с елегантен спортен автомобил от реномирана компания – като за целта се комбинира интересен дизайн със скромна цена.

Това разбира се означава, че на инженерите бяха оставени не повече от пет месеца, за да разработят тази кола, едно почти невъзможно предизвикателство. Независимо от това, още на 5-ти септември 1953, д-р Налингер (Nallinger), шефа на Дизайна д-р Ханс Шеренберг (Hans Scherenberg) и майсторите от Зинделфингския (Sindelfingen) завод - Валтер Хекер (Walter Häcker) и Карл Вилферт (Karl Wilfert) правят презентация на превозното средство под формата на резюме. Така само две седмици след срещата с Хофман, директорите на Daimler-Benz вече са били направили първоначално разглеждане на проекта за дизайн за новата кола. Две седмици по-късно, правят оценка на представеният им първи модел в мащаб 1:10, осем седмици след това, първият модел в мащаб 1:1 е готов за тяхната проверка.

Тогава вече спиращите дъха темпове на развитие всъщност се забързват. Шасито на модел 180 трябва да се адаптира, за да отговори на новия дизайн и точния двигател трябва да бъде намерен. Стегнатият график означава, че формите на дървени блокове, които впоследствие ще станат матрицата за изработване панелите на автомобила е необходимо да бъдат в окончателния си вид не по-късно от 31 октомври 1953. Притиснати от липсата на време, екипа се сблъскал с ултимативните искания на Валтер Хекер (Walter Häcker) за решителни промени в проекта на дизайн на каросерията с които се придавало повече острота във формата и се подчертавал непогрешимо очевидния характер на 190 SL.

Докато дизайнерите работели с все сили и с голям ентусиазъм за новата спортна кола, Ръководството умува над бъдещето и моделната политика. Според един от тези доклади от заседанията на борда, 190 SL трябва да се възприема като спортен туристически автомобил, а не като расов спортен такъв.
Също така става ясно, че 300 SL и 190 SL, определяни в компанията по това време като "Тип 180 спортна кола, W 120 или W 121 ", са били действително нещо напълно ново. На 18 януари 1954, д-р Фриц Налингер (Fritz Nallinger) подчертава, че в допълнение към конвенционалните линии и дизайн на радиаторната решетка на марката, на версията SL трябва да бъде дадена уникална и отличителна идентичност, която да се характеризира основно с проектиране на нова решетка на радиатора. Тази концепция устояла на изпитанието на времето и е актуална и днес.

Единствените хора, оставени малко зад бясното темпо на развитие са финансистите. Как да работят над разходите за производство на нова спортна кола, когато новите детайли са били променяни почти всеки ден? В крайна сметка, те просто основали сметките си на база данните за 190 Седан. Трудно е да се каже дали това е смела стъпка или такава, продиктувана от отчаяние. Така или иначе, това е доста неясна база за изчисление, тъй като Mercedes-Benz 190 не е бил в продажба, до 1956.

Двойна премиера в Ню Йорк

И накрая, на 6 февруари, 1954, Нюйоркчани посрещнали ентусиазирано пристигането на 190 SL с техния бляскав разкош и стил. Германското списание "Automobil+Motorrad Chronik" съобщава за "бурен дебют". Другите вестници и списания също се дивяха на финната спортна кола от Щутгарт и информират своите читатели на новата "звезда на автомобилния хоризонт", притежаваща своя "изискана елегантност". Друг германски вестник, "Motorrundschau", тогава обобщава мислите на много хора относно 190 SL: "Това е сбъдната мечта за хилядите хора, за които 300 SL винаги ще бъде недостижим."

Въпреки това, отначало по-младият брат на звездния състезателен автомобил остава не по-малко неуловим за закупуване, тъй като 190 SL, след предизвиканата сензация, не е пуснат веднага на пазара - във всеки случай не незабавно. Дизайнерите все още имат разногласия за редица слабости: в очите им, колата все още не е напълно завършена визуално и новите двигатели, по-късно, използвани в Седан версия на този модел, все още не са напълно доизпипани и проверени. В края на краищата не е тайна факта, че от бързото темпо на развитие не е имало време за задълбочени проучвания и пълен тестов цикъл. При никакви обстоятелства в Mercedes-Benz не са склонни да се премахне тази строг подход към нов продукт.

Определили инженерите които да оправят маниерите на двигателя. Те експериментирали с различни конфигурации на карбуратора, модифицирали разпределителния вал, както и първото изложено в Ню Йорк купе също е подложено на редица уточнения. Този процес продължава със стилизирана промяна на капака с цел подобряване приема на въздух, предния ръб на капака се компенсира спрямо предното стъкло, броните, мигачите и стоповете са променени и познатите издатини "опашка на комета" над отворите за колелото при SL моделите сега се появяват над задните колела на модифицирания 190 SL. Тази последна версия първо е представена на възхищението на обществеността в Женева на Geneva Motor Show Мотор през март 1955. Серийното производство започва през май 1955, след като колата е завършила всички технически изпитвания и се смята за годна и готова за живот на пътя.

В този момент, в който 190 SL се явява на сцената, по време на първите си дни в Германия, тя изглежда малко не на място. Тогава през 1955, движението по пътищата е било все още доминирано от двуколесните форми на транспорт. Повечето германци не дръзвали дори да мечтаят някога да притежават повече от карикатура на автомобили - често не повече от модифициран мотоциклет със стабилизатори. От друга страна, стреса и ужаса за намиране място за паркиране, са все още напълно неизвестни - по това време, общо 1,6 милиона автомобили споделяли пътна мрежа с около 129 238 км обща дължина, от които 2 174 километра са магистрали. В наши дни, броят на километрите от пътната мрежа почти се е удвоил, а дължината на магистралите се е увеличила пет пъти, но сега пътищата в Германия трябва да поемат почти 45 милиона пътнически автомобили.

Тогава, мечти по никакъв начин не са лишени от живот, въпреки че тенденцията е на скромност в такива стремежи. Освен това, докато цените падат в средата на петдесетте, съдейки от модерните стандарти може вече да изглеждат утопични, средна цена на хляба е 66 пфенинга, мъжки костюм на цена само 116 DM и за посещение при бръснар цената е само 1.32 DM. Трябва обаче да не забравяме, че брутната почасова работна заплата за мъже в индустрията е само 1.96 DM, докато жените в действителност печелили само 1.23 DM. В тези дни, обичайно е било да се работи и в събота и типичната работна седмица е в размер на 48,8 часа.

В годината, през която е роден Mercedes-Benz 190 SL е същата, в която Германия е разделена на две отделни държави с отделна автономия. В същото време, когато е създаден Варшавския договор, политическата температура между Изтока и Запада спадна доста под нулата - Студената война предизвиква страх в много хора.

Въпреки всичко това, все още витае оптимизъм във въздуха. Първите слаби признаци на икономическо чудо бяха започнали да се появяват в Западна Германия, стимулирайки много желания обрат на съдбата. Недостига на работници провокира обръщане към Италия, като първоначален източник на мигриращите работници. В същото време, Италия става и мечтана дестинация за ваканционни пътувания.

Германците като цяло търсят нещо ново за забавление и отдих. Въпреки, че през 1955 в Западна Германия има само 375 903 частни телевизора, хората ходят на кино, за да гледат филми като "Генерал на Дявола" или "Бунтовник без причина". Американският rock’n’ roll като приливна вълна помита цяла Европа и цвета се връща в ежедневието на хората. Пристигането на 190 SL е в идеално време, възвестявайки новия начин на живот - край на бозавия сив и мрачен следвоенен период.

Докато първите страници на вестниците докладват за борбата на целия свят срещу полиомиелита с новата "Salk" ваксина, спортните страници са въодушевени около състезателните успехи по пистите на болидите на Мерцедес-Бенц. Те помитат конкуренцията и печелят победи в Гран При на Белгия, Великобритания, Холандия и Аржентина. Пилотът на Mercedes - Хуан Мануел Фанджо (Juan Manuel Fangio) става световен шампион. Автомобилите с трилъчна звезда за емблема доминират и на всички най-трудни ралита на дълги разстояния в света - на Mille Miglia, на Targa Florio и Tourist Trophy.

190 SL - една кола за сърцето

Междувременно, журнали и списания са били заети да обсъждат 190 SL. “Auto Motor und Sport” смята, че това е "елегантен, бърз туристически спортен автомобил, който може да се използва и като напълно нормален автомобил за ежедневието". В същата публикация е казано, че 190 SL "е прочут с факта, че просто е произведен", похвален е и мекият таван, твърдейки, че това е "да се направи качествен стандарт, който извън Зинделфинген (Sindelfingen), може да се направи на много малко места в света. Бързото и удобно отваряне и затваряне на мекия покрив е основната полза на 190 SL. "

Това са почти пророчески слова. По това време, никой не е предполагал колко важна роля ще има тази функция за успеха на SLK-класа.
"Das Automobil" коментира още по-ентусиазирано. "Вие може да почествате такава кола с душата си, това е магия която той е готов да даде на своя собственик". Това е последвано от не по-малко забележителна изповед: "Аз бях в състояние да почувствам колко много тази кола влияе върху самочувствието ми, не само сред пиколата по хотелите, а и по дамите - млади и стари. Когато се сдобиете с тази кола, вие получавате повече от средство за транспорт. Получавате също признание и уважение много над стойностите при реално използване на обикновен автомобил, получавате и доза щастие, която изпълва детето вътре във вас с наслада. "

Други тенденции при публикациите е да се фокусира вниманието повече върху техническите подробности. Един такъв вестник, "Automobil Revue", препоръчва на своите читатели: "по отношение на пътната безопасност, 190 SL е една от най-добрите коли в производство към момента." Тогава в " Sports-Cars Illustrated " са изброени дълга поредица от положителните качества на Mercedes-Benz 190 SL по чист, фактически начин: "Синхронизаторите работят всеки път като трансмисията е дурако-устойчива. Можете да шофирате икономично, ако пожелаете." От този момент, авторът в "Sports-Cars Illustrated" се предава на ентусиазма и признава: " Мястото, където шасито на 190 SL наистина блести е когато завивате и когато шофирате с високи скорости. Това е повече от удоволствие, това е назабравимо изживяване."

През лятото на 1955, в завода в Зинделфинген (Sindelfingen) е започнало производството на спортния 190 SL задвижван от четири цилиндров двигател. Замислен като спортен, елегантен двуместен автомобил за пътувания, колата с вътрешнозаводско означение W 121, бързо придобила голяма популярност особено сред дамите. Първоначално на разположение е бил само роудстър (roadster- скитник) с мек таван (цена през 1955: 16 500 DM). Той е бил последван от Coupe със подвижен hardtop (твърд таван), което е с или без мек таван (цени през септември 1955: DM 17 650 / DM 17 100). До прекратяване на производството през февруари 1963, са били проiзведени 25 881 автомобила, каtо повечето от тях са били експортирани за САЩ. Със 190 SL започна следвоенната традицията на малки роудстъри от Mercedes-Benz - традиция, която днес продължава най-успешно с второ поколение SLK роудстър.

На Международното авто изложение в Ню Йорк - Motor Sports Show New York (6 – 14 февруари, 1954), новият супер спортен SL 300 (W 198) е звездата на щанда на Mercedes-Benz. Но той не успява да засенчи роудстъра 190 SL, представен по същото време, а често известен впоследствие като "по-малкия брат" на Gullwing (Пеперудата). 190 SL се радва на същото голямо внимание като SL 300, като по този начин стимулира решение в полза на широкомащабно производство. И двата модела 190 SL и 300 SL са проектирани по инициатива на Американския дилър на Mercedes - Максимилиан ( "Макси") Е. Хофман (Maximilian (“Maxi”) E. Hoffman), който вижда отлични перспективи за продажби на двата модела на пазара в САЩ - и се оказал прав: и двете серии се продават наистина много добре. 190 SL е разработен въз основа на три-обемната конструкция на W 120 серия на Mercedes и още от начало е проектиран като роудстър. За разлика от Gullwing, той не е следвало да бъде чистокръвен спортен автомобил, а само спортен, елегантен двуместен автомобил за пътувания и ежедневна употреба.

Каросерията на 190 SL е проектирана от Карл Уилферт (Karl Wilfert) и Уолтър Хекер (Walter Häcker), които се придържат внимателно до визията на 300 SL. Автомобилът показан в Ню Йорк през февруари 1954 е прототип, той е визуално и стилистично неуточнен, а като техника също не е напълно готов. Колата е внимателно премислена и в двата аспекта, като крайната версия е била представена от Mercedes-Benz в Женева на Geneva Motor Show през март 1955. Тя се различава значително от прототипа: отворът за прием на въздух върху капака над двигателя е бил пропуснат, предния ръб на капака на двигателя е бил продължен към задната ос, "веждите" над предните колела сега се появили и на задните колела, променени са броните, мигачите и стоповете. Предварителната серия е произведена в Sindelfingen през януари 1955, а производството на основната серия започва през май.

Търговския проспект похвали безопасността и модерните характеристики на 190 SL. Те са гарантирани, наред с другите неща, независимо окачени оси с А-рамена с един шарнирен болт в ниска точка, взети от модела 220a. Окачването на предната ос заедно с подрамата е взето нацяло от 180, на чиято база е шасито на 190 SL, макар и в съкратен вид.

Новоразработен е 1,9 литров бензинов двигател. Четири цилиндровия агрегат с горно разположен разпределителен вал се разглежда като прототип на цяла фамилия двигатели. В 190 SL, той развива 105 к.с. (77 кВт) при 5700 оборота/min като ускорява роудстъра от място до 100 km / h за 14,5 секунди. Максималната скорост е 170 km / h – едно изключително постижение по пътищата на 50 - те и 60-те години. И всичко това при 8,6 литра на 100 km / h, разход на гориво - доста умерено, което в съчетание с 65 литра резервоар осигурява на роудстъра адекватен обхват.

През своя производствен период, 190 SL е подобрена многократно. Сред по-видните модификации са широки хромирани степенки и хромирани лайсни по ръбовете в горната част на вратата (март 1956) и по-големи стопове (юни 1956, същите се използват и на модели 220a, 219 и 220 S). През юли 1957, осветлението на задния номер е преместено на задната броня в специални издатини, като така се освобождава място за по-големите регистрационни табели, въведени по това време. Буферите в задната броня са включени в стандартните спецификации, докато тези в предната част са опция. Те са стандарт за всички американски версии от самото начало. От октомври 1959 се предлага нов твърд таван с по-голямо задно стъкло, което подобрява видимостта от салона назад. През август 1960, ключалката на багажника е променена и по-рано използваната е заменена с дръжка. През 1963, последните 190 SL слизат от поточната линия, с което общият обем на продукцията достига 25 881 броя.

Първите брошури имат фотографии на спортна версия на 190 SL, с врати, изработени от лека сплав и малко състезателно предно стъкло, изработено от стъкло Perspex. Липсата на гюрук (мек таван), брони, топлообменник за отопление на салона и изолационен материал намалява теглото на автомобила до 1000 кг, около десет процента по-малко от цивилния роудстър. В инженерно отношение, лекия 190 SL се различава само малко от цивилната версия, като модификациите включват тунинг на настройката на двигателя, снижаване на клиренса на каросерията и монтаж на спортни амортисьори и променено окачване. Не е известно колко са произведените бройки, како няколко броя от спортната версия са продадени на клиенти. Спортната версия на 190 SL записва своя голям успех през 1956, на Голямата награда за спортни коли в Макао, те са доставени от дилъра на Daimler-Benz в Хонг Конг. Колата с дясна дирекция печели състезанието пред Ferrari Mondial и няколко Jaguar и Austin-Healeys.
В същата година, мароканския дилър на Мерцедес-Бенц спечели GT клас (до два литра обем) в Голямата награда на Казабланка. Благодарение на състезателните правила, обаче, идеята за 190 SL като състезателен автомобил е спряна: колата, модифицирани, както е описано по-горе, би била разпределена в отделна група за стандартни спортни автомобили в много от състезанията и така не би имала шанс за крайната победа. Нещо повече, едно решение, взето от ФИА (Fédération Internationale de l'Automobile), състезателния регулаторен орган, предотвратява възможността колата да бъдат разпределена за GT категория, решението изисква Gran Turismo да са напълно затворени - състояние което открития 190 SL не успя да изпълни.

За разлика от 300 SL с неговите подобни на разперени криле на чайка врати, 190 SL разбира се не е бил проектиран като изцяло чистокръвен спортен автомобил. Вместо това, той е замислен като елегантен двуместен автомобил спортно купе за туризъм и всекидневно шофиране. Шасито е взето от версията с късо междуосие на модела 180 като има и подобно на неговото окачване с А-рамена с ниска опорна точка. Предното окачване с неговото суб-шаси е дериват получен от концепцията на 180/180 D моделите.

190 SL се задвижва от новоразработен четири цилиндров 1,9-литров двигател с горно разположен разпределителен вал, който е бил в състояние да осигури 105 к.с.. В зависимост от пътните условия, това означава, че колата може да постигне значителни скорости от над 170 km/h и да ускори от 0 до 100 km/h след около 14 секунди.
190 SL е бил наличен като роудстър с мек таван или като купе с подвижен твърд покрив с допълнителна опция за мек такъв. Други опции за допълнително оборудване включват спортен вариант за моторни състезания с олекотени врати с предпазител за ръката, махнати брони и малко предно стъкло от Плексиглас вместо нормалното стъкло. Въпреки това, Oberste Nationale Sportkommission (ONS или управата на Национална спортна комисия) отказва да одобри тази спортна версия през март 1956.

Въпреки този пазарен край на възможната моторспорт кариера на 190 SL в Европа, той все пак финишира втори на Голямата награда в Португалската колония Макао през 1956, но спечели своя клас. През 1958 в ралито на Хонг Конг отново победждава в своя клас. Спортната кариера на 190 SL не е била спряна дори през 1961 година, когато е бил снабден с дизелов двигател, с този двигател успява да счупи много рекорди за дизелови автомобили.

Всичко това доказва, че 190 SL събира повече успехи по елегантните градски улици, отколкото по състезателните писти. Широк кръг от видни социални фигури избира този елегантен спортен автомобил за повишаване на собствения си имидж, включително Грейс Кели (Grace Kelly) и Франк Синатра (Frank Sinatra), който управлява 190 SL във филма "Десет хиляди Спални".

Mercedes-Benz 190 SL остава в производство до 1963. Модификациите на много детайли помагат да се проследи автобиография му. Те включват хромирани лайсни по горните краища на вратите и големи стопове избрани за модел 1956. От юли 1957 буферите на бронята на версията за САЩ стават стандартно оборудване за всички модели, а през октомври 1959 Купе версиите са оборудвани с нов твърд таван с разширен заден прозорец.

Най-ясната индикация за това колко много е обичан и успешен 190 SL е демонстрирана от производствените цифри: между май 1955 и февруари 1963, не по-малко от 25 881 коли напуснали поточните линии в Зинделфинген (Sindelfingen) - далеч по-големи от първоначално обсъдените обеми на онзи решителен съвет на Борда далеч назад във времето на 2 септември 1953.
Вижте всички на Mercedes-Benz 190SL  Видео за Mercedes 190SL