Индекс на статията

Mercedes 230 SL Pagoda

Наследникът на 300 SL и 190 SL, Mercedes-Benz 230 SL – Pagoda, получава своето име от дизайна на твърдия си покрив.

Автомобилната легенда на Мерцедес БенцSL клас е една несвършваща история. Докато Мерцедес 300 SL “Gullwing”, представен през 1954 година можеше да се наслади на директния успех от състезателния 300 SL, нещата не са толкова лесни за новия Мерцедес 230 SL от серията W 113. Все пак този модел трябваше да замени успешните модели 300 SL и 190 SL.

Нетърпеливо чаканият наследник е показан през пролетта на 1963 година на Женевското автомобилно шоу и първите реакции за тази нова спортна кола, която изглежда няма нищо общо със своите предшественици са много разнообразни – от нескрито отхвърляне до мълчаливо одобрение. Създателите на новия Mercedes 230SL съзнателно проектират автомобил, който нито има суровия спортен образ на старата школа, нито пък смирения 190 SL – втората кола на семейството - за дамата в къщи. Този Mercedes трябваше да има високи технически достойнства на двуместен автомобил с висок комфорт. Такива характеристики винаги пораждат горещи спорове за истинския дух на един спортен автомобил, но тези гласове са бързо заглъхват когато новия 230SL почти моментално печели спортни успехи като победата на пилотите Eugen Böhringer и Klaus Kaiser в Spa – Sofia - Liège Rally.

Външността на автомобила се характеризира с подчертани мускулни линии и безгрешно разпознаване на предницата на SL с бляскавата звезда на Мерцедес. Двигателният капак има допълнителна издатина по средата, за да приюти вертикалния 6 цилиндров двигател, както и елегантно пропорциониран багажник. Ефектът, постигнат от твърдият покрив е лек и въздушен, благодарение на високите странични прозорци и тънката колона, поддържаща покрива – далечен вик от клишето на спортните автомобили и напомняне на ориенталски купол с полегати линии навътре. Този уникален белег дава и прякора на колата, дори преди да се появи по улиците – „Pagoda” (смокиня).
Mercedes 230SL се предлага в различни видове от лятото на 1963 година – като роудстър с невероятно леко функциониращ мек покрив, малка сензация и като роудстър с твърд покрив. През март 1967 година 230 SL получава допълнение с 250 SL – купе с твърд покрив. Липсата на мек покрив и мястото за него позволява повече вътрешно пространство и повече багаж. Всичките 3 варианта могат да се карат открити.

Сигурност – новата разпространяваща се дума.

“Pagoda” е първият SL, комбиниращ скорост със сигурност. Тъй като автомобилът е построен върху основата на известните „рибени перки” от серията W 111/112 – първият автомобил в света с купе със сигурни зони, 230SL също предлага твърдо отделение за пътниците и зона на смачкване с абсорбиращи предни и задни части на купето. Както и при седана, интериора е „закръглен”, като са премахнати всички остри ъгли и както и при предшествениците си, автомобила се предлага с опция с предпазни колани.

Двигател, скоростна кутия, ходова част на Мерцедес 230 SL

Ходовата част е взета от седана с 4 врати 220 SE и адаптиран за роудстър – има двукръгова спирачна система и дискови спирачки на предните колела. Окачването е твърдо, но почти необичайно комфортно за спортне автомобил. Поглъщането на неравностите е постигнато с газови амортисьори и за първи път SL е с радиални гуми.
6 цилиндровият двигател също е взет от седана, но е форсиран с няколко радикални промени, като една от тях е преминаването от 2 към 6 валова инжекционна помпа. Това позволява горивото да бъде впръскано директно в горивната камера през предварително загрятият индукционен вход и отворените смукателни клапани, а не само през всмукателната тръба. 2.3 литровият двигател дава 150 к.с. (110 kW) при 5500 об/мин. По този начин 230 SL е спортно ориентиран, защото ниските обороти просто не са за него.
4 степенната тарнсмисия отново е взета от седана, различаваща се само по първото предавателно число, което е по-късо и позволява по-спортно ускорение – 9.7 секунди от 0 до 100 км/ч. От януари 1966 се монтира 5 степенна трансмисия на ZF, а тези които търсят на всичко отгоре и комфорт – автоматична трансмисия. В края на своето производство, автоматичната трансмисия е монтирана на 77 % от автомобилите на Мерцедес 230 SL, същото както и за усилвателя на управлението – нещо, което не е било стандарт в началото.
В края на февруари 1967, с 19 381 произведени автомобила, 230 SL е заменен с малко по-мощния, но почти идентичен 250 SL. По-малко от година след това 250 SL е заменен с Мерцедес 280 SL със 170 к.с. (125 kW). Като цяло до март 1971 година от трите модела 230 SL, 250 SL и 280 SL са произведени 48 912 бройки.