Mercedes 300 SL PanamericanaMercedes 300 SL Panamericana - Раждането на мита
Следвоенната спортна кариера на Mercedes-Benz започва със серия от блестящи прояви, като една от тях е победата на изключителното маратонско рали "Карера Панамерикана".

Този на пръв поглед необичайна изява за фирмата е резултат от решение за създаването на суперспортен автомобил, взето от директорския борд на щутгартската фирма през лятото на 1951 г. Изпитанията на първия завършен прототип започват на 13 март 1952 г., само девет месеца след стартирането на проекта. По време на своя официален дебкхп на състезанието „Миле миля" В Италия, суперавтомобилът показва забележителни възможности, като успява да достигне до второ място в общото класиране.
Не след дълго инициалище SL (от „спортен" и „лек") стават символ на качество, класа и стил - престижни показатели, които съвсем естествено преливат и в цивилното производство на германския концерн. Ръководителят на тестовете Рудолф Уленхаут си спомня:
„Взехме готов двигател от серийния модел 300 и го монтирахме върху оригиналната пространствена тръбна рама, а каросерията беше изработена изцяло от алуминий. Получи се изключително добра концепция, която беше в пълно противоречие с повечето наложени по това време консервативни правила." След като финишира втори на „Миле миля" през 1952 г., спортният 300 SL демонстрира своя потенциал и на пистата Бремгартен край Берн, където се класира на първо и трето място. През юни същата година екипите на Ланг/Райс и Хелфрих/Нидермайер покоряват и пистата в Льо Ман, а на проведената през август надпревара на пистата Нюрбургринг първите места отново са за 300 SL. Именно серията от европейски успехи провокират фирменото ръководство да разгърне своята завоевателна политика и към други точки на света. Взето е решение за участие на изтощителния, но екзотичен отвъдокеански маратон „Кареpa Панамерикана" в Мексико.
През 1950 г. Мексико е първата латиноамериканска държава, която успява да завърши своя участък от гигантската Панамериканска магистрала  -една сериозна брънка от пътя между Аляска и Огнена земя. Сам по себе си този факт е достатъчен повод за гордост и мексиканците искат на всяка цена да рекламират новото съоръжение по най-добрия възможен начин. Така се ражда ралито La Carrera Panamericana, което предизвиква истинска еуфория сред екипите от Европа и Америка. Сред асовете заявили желание за участие са Хуан Мануел фанджо, Карл Клинг, Херман Ланг, Алберто Аскари и Джовани Брако.
Перфектно конструирания Mercedes-Benz 300 SL идеално се вписва в техническите изисквания на организаторите. Автомобилът е с обща маса 870 кг, междуосие от 2.40 м, барабанни спирачки и максимална скорост от 240 км/ч при мощност 180 к.с. Освен всичко останало той е и доста нисък, което в комбинация с перфектната му аеродинамика дава един изключително малък коефициент на съпротивление, равен на 0.25. Според тогавашните експерти това е бил точният спортен автомобил, който е имал късмета да попадне на точното място в точното време.
Mercedes 300 SL PanamericanaНа третото поред рали „Панамерикана", проведено от 19 до 23 ноември 1952 г., участват три автомобила Mercedes-Benz 300 SL. Два от тях се управляват от немски екипажи, а третият е поверен на американеца Джон Фич, който го преработва в кабрио версия.
На 19 ноември 8 6.30 ч. сутринта от стартовата линия в Тукстла Гутиерез стартират 90 автомобила (29 спортни и 61 туристически) в интервал от по една минута. Екипажът на Кленк/Клинк, който води почти през цялото време, претърпява необичаен инцидент. Един от многото лешояди, които прехвърчат около автомобилите, се забива в предното стъкло на Мерцедеса при скорост 200 км/ч. Част от разхвърчалите се парчета стъкло нараняват лицето на Кленг, но той продължава с думите: „Давай Карл, тук сме, за да спечелим!" Едва след около 70 километра, при смяна на една от гумите, Кленк има възможност да се почисти и да възстанови щетите по колата, доколкото е възможно. Трите Мерцедеса с екипажи Карл Клинг/Ханс Кленг, Херман Ланг/Ервин Груп и Джон Фич/Юджийн Гайгър продължават своя победоносен поход до финалната права.
Латиноамериканският триумф на Mercedes-Benz през 1952 г. се превръща в значима част от историята на автомобилния спорт и донася невероятна популярност на германския концерн. Серията блестящи прояви провокира фирменото ръководство да финансира създаването на „цивилна" версия на 300 SL, която е официално представената автосалона за спортни автомобили в Hlo Йорк на 6 февруари 1954 г. Едно от основните сходства със състезателния прототип са отварящите с нагоре врати, често оприличавани с крила на чайка, откъдето идва и популярното прозвище на модела Gullwing. Четири десетилетия по-късно Meraedes-Benz 300 SL съвсем заслужено e коронован за спортен автомобил на века.
Още за Mercedes 300 SL Снимки на Mercedes 300 SL Gullwing