Mercedes SSKАко Тор, бога на гръмовете е притежавал автомобил, то това би бил компресорен Mercedes. Много малко коли, преи или след, са били толкова внушителни, изключителни, привлекателни и просто в стил Вагнер (немски композитор - "Тристан и Изолда") като концепция.
Daimler Benz започват конструирането на компресорните автомобили за пътищата и за състезания на ранен етап. Още от 1919 година те обръщат внимание на компресорите, за да получат повече мощност от иначе бавно оборотните двигатели от този период. Успехът в тази област е показан в дълга серия автомобили - от победителят през 1922 в Targa Florio, моделите W125 и W154 Grand Prix до автомобилите до година преди началото на Втората Световна война, минавайки през Мерцедес SSK и SSKL (W06), преди да достигнем до Мерцедес 500K и 540K, последните компресорни модели производствени модели, преди днешните.

От своето начало Mercedes SSK е замислен да бъде състезателен автомобил.. Базиран е върху рамата на S Type, но скъсена с около 40 сантиметра (17.75 инча), оборудван с двигател SS с по-големи отвори на буталата и тази комбинация се оказва експлозивна веднага. Успехите идват веднага със сътезатели като Caracciola, Zatuszek и Stuck. Caracciola финишира трети за Голямата награда на Монако през 1929 година, Zatuszek побеждава в Аржентинското рали 500 мили през 1935 година, а Caracciola има и редица други успехи с този автомобил като планинските ралита Klausen и печели Първият Европейски планински шампионат.

Автомобилът на снимката е реставриран Mercedes SSK от Ray Jones в Щатите през 60те години на миналия век. Автомобилът е конвертиран от оригинален S, с добавени оригинални компоненти на SSK, постигайки истинските спецификации на SSK както са били правени през 30те години. За да бъдем конкретни, ще кажем, че рамата е скъсена както е била оригинално, двигателят е с глава на SSK, компресор и горивна система са комплект заедно със скоростна кутия на SSK. Добавени са оригинални амортисьори, оригинално инструментално табло, светлини и волан към лекото шаси. Автомобилът е завършен в духа на оригинала и е почти идентичен с колите, управлявани от Caracciola, когато печели състезания през 1930те години на 20ти век.
Има много малко останали SSK в света, правейки този автомобил уникален. Това е невероятен екземпляр и много вярват, че това е един от най-добрите Мерцедес автомобили, произведени някога, в перфектно състояние и готова за шофиране.
Автомобилът на снимката е продаден на търг, организиран от Coys, в Швейцария на 26 септември 1998 година за сумата от $709,657. В тази сума са включени и комисионната и е конвертирана от швейцарски франкове към американски долари през курс 1 франк= 0.71 долар.
Този проект на Ray Jones не е единствен в опитите да се възкресят легендарни компресорни модели на Мерцедес. Части за друг Mercedes SSK са взети от автомобила на Zatuszek (двигател No. 1391/37), продаден на търг, организиран от Terry Bennett в New Hampshire на 21 септември 1991 и продаден за $385,000 (без комисионната).

Данни за Mercedes-Benz S/SSK:
Период на производство: 1928 - 1934 година
Брой произведени: 33
Цена като нов: 24 000 Райхски марки
Разположение на номера на шасито: отпред в ляво на рамата. Не винаги са били отбелязвани
Разположение на номера на двигателя: задната дясна част
Алтернативен избор: Bentley 4.5 литров Blower; Alfa Romeo 8C; Stutz DV32

Видео за Mercedes-Benz W06 - S, SS, SSK, SSKL