Индекс на статията

Mercedes 540K Special Roadster

Mercedes-Benz са заемали челно място в доставките на класни автомобили за политици, артисти и аристокрация. Mercedes 540K е кулминационния модел в предвоенния период с висока технология и поръчково изпълнение. След сливането между Daimler и Benz през 1926 година, комерсиалния успех на новата фирма зависи от широкоразпространени модели като този за широките маси от серия 170 и средния клас 290 и 320. През 1935 година Mercedes-Benz представя първия лек автомобил с дизелов двигател - 250D. През същия период 460 и 500 Nuburg със странично разположени клапани и шасита, които все още рефлектират дизайна на Mercedes преди сливането, са представени на високата средна класа на Германския пазар.
Докато Mercedes-Benz поддържат фабриките си с малък и среден клас автомобили, те обслужват и най-разграничаващата се клиентела с ограничени оферти от най-финните коли, произвеждани заедно. Върху здрави и силни шасита, тези автомобили представят независимо окачване с пружини. Тези масивни и високоскоростни автомобили произлизат от S, SS и SSK от 20те години на 20ти век, с изключение на един славен атрибут - всеки оборудван с контролиран от шофьора компресор, който повишава мощността с до 60%
Първите серии Mercedes 380K е представен в Берлин през 1933 година и изместен година по-късно от 500К. От своя страна 500К е наследен през 1936 година от ултимативната кола на 1930те - 540К.

Всеки един автомобил е конструиран индивидуално по най-високите Германски стандарти, използвайки здрави материали и способни майстори. Mercedes създават почти целия дизайн на каросерията в тези премиум автомобили и ги произвеждат в своята фабрика в Sindelfingen.
Ултимативният Mercedes-Benz 540K е Special Roadster. Изключителният по това време 540K Special Roadster в последствие се етаблира като връх в класическите автомобили. Mercedes 540K Special Roadster е величествена смесица от големина, технически характеристики и стил, обладани от излъчването на колата във всяка обстановка.
От 26те произведени 540K Special Roadsters, само шест са създадени с дълга задница (с покрита резервна гума върху задния капак), един от които е на снимката. Закупен е от щанда на Mercedes-Benz по време на Берлинското авто изложение през 1937 година от Warner Brothers Studio за своя импресарио Jack Warner. Той е специално подготвен за доставка в Щатите със спидометър, разграфен в мили и с гравирана плочка "Made in Germany". Jack Warner запазва автомобила повече от десет години. През 1949 година той е закупен от колекционер и остава недокоснат в гаража му до 1993 година, когато е закупен от днешния собственик, който пък използва услугите на експерта във възстановяването на автомобили Mercedes - Paul Russell and Company в Essex, Massachusetts.
След реставрацията този 540K Special Roadsters печели първа награда в класа си, както и Mercedes-Benz Trophy през 1995 в Pebble Beach Concours. Следват първи награди за най-добър автомобил на VSCCA Castle Hill Concours в Massachusetts месец по-късно и много други първи награди като тези в Dallas, Amelia Island и Bay Harbor, Michigan. Този най-красив, мощен и внушителен автомобил от класическата ера величествено може да спре движението със своята осанка.
Факти:
Автомобилът е продаден за $3,630,000 (включително комисионната) на търг, организиран от RM's Arizona Biltmore на 18 януари 2002 година. Точно този, с дълга задница, 540K Special Roadster е (седнете долу) най-красивият Mercedes напуснал фабриката в Sindelfingen през 1930те години и безспорно най-красивия екземпляр създаден някога за пазара.
Някои 540К докато притежават впечатляващи черти, изглеждат тежки. Не и този. Може да е бил създание на някой талантлив италианец, произвеждащ каросерии и успял да допринесе яркия стил с елегантни линии - рядка комбинация в която и да е кола. С черно боядисване, в което буквално можете да видите в дълбочина, комбинирано със сива кожена тапицерия, този грациозен и разкошен Mercedes е бил все още в невероятно състояние и готов за спечелване на трофеи за новия си собственик. Автомобилът е изминал само 615 мили след реставрацията от Paul Russell, което показва, че все пак е бил "разхождан" а не само изваждан от гаража, за да се закара до друго изложение.
Дали си заслужава парите? Да. Колкото и да е трудно на много от нас да назоват покупка от над 3 милиона долара като добра, този автомобил маркира топ нивото на колекционерите, както това е с картини, с мебел, с диамант, който винаги ще донесе добра печалба, където и да се появи за продажба. Тази кола е рядко смайваща, рядко срещана, перфектно реставрирана, част от автомобилната история и може само да се качва като стойност. Dave Brownell превод от английски: mercedes-bulgaria.com

Години на производство - 1936-1939, Произведени - 26 броя, Цена нов - $14,000, номер на шаси - на метална плочка на купето зад двигателя, номер на двигателя - от дясната страна на блока, алтернативни автомобили - Mercedes-Benz 500K Special Roadster, Duesenberg SSJ Roadster. Още снимки на Mercedes-Benz 540K Special Roadster.