Мерцедес SSK

1929 Mercedes-Benz Type 38/250 Model SSK

В ръцете на пилота Rudolph Caracciola, SSK е доминиращ състезателен автомобил в своя период и символизира всичко чудесно и ужасяващо в състезанията на 20те години на 20и век.

Познат като "могъщият Мерцедес", рекламите за SSK крещят: "Най-бързият автомобил в света." George Edward Milligen става единадесетият собственик през 1941 година и я регистрира на свое име на 10 юни. Той плаща £400 за тази привилегия - огромна сума в тези тъмни и несигурни времена, с падащи бомби всяка нощ. Мерцедес SSK е бил продукт на вражеската индустрия, чието технологично надмощие е застрашавало съществуването на Обединеното Кралство. Все пак Milligen има високо мнение за инженерните и производствени стандартни на Mercedes-Benz и се наслаждава на предизвикателството на шофиране и удивителното представяне на неговия SSK. Дългите, прави и бързи, с леки и отворени завои на местните Norfolk пътища, осигуряват идеална сцена за наслада от качествата на 7.1 литровия двигател. Този автомобил оригинално е доставен без каросерия от Германия. Каросерията, която носи шасито е монтирана от Carlton Carriage Company Ltd., of Willesden, London - специалист в поръчкови разработки по своето време. Този автомобил никога не е бил разглобяван и реставриран в буквалния смисъл на думите, но Milligan среща трудности с колата в началото на 50те година на 20ти век. По това време главата, буталата и цилиндрите са сменени от друг автомобил. Mercedes-Benz SSK на Milligen е известен в Британската автомобилна общност, той е най-добре запазеният, с перфектен произход и история.

Анализ на Mercedes-Benz SSK на Milligen:

Детайли:
Период на производство: 1928-32
Брой произведени: 31-35
Цена в долари нов: $8,000 през 1929
Днешна тръжна цена: $800,000–$1,100,000
Подготовка за евентуален търг: $1,500 труд + части
Разположение номер на шасито: отпред в дясно
Разположение номер на двигателят: Близо до ухото, в задната дясна част на двигателя.

Алтернативи: 1928-30 Bentley Speed Six, 1931-34 Alfa Romeo 8C 2300, 1924-31 Bugatti Type 35
Скала за инвестиция: A

Този автомобил е продаден за $7,425,989 на търг Bonhams Goodwood sale, проведен на 3 септември 2004 година. Mercedes-Benz Тип 38/250 Mодел SSK е правилно разглеждан като един Свещен граал за колекционерите. За съжаление, както много редки екземпляри, трябва да се внимава за фалшификати. Без спор, това е автомобил, който има най-много въпросителни около фалшиви екземпляри, тъй като дори производителят не може да каже дали са произведени 31 или 35 броя. Днес, Mercedes-Benz Classic Center знае за 98 автомобили, които предявяват автентичност. В един момент си задаваме въпроса: Какво толкова има в SSK? Както много от най-желаните колекционерски коли, всичко започва от състезания. В ръцете на пилота Rudolph Caracciola, SSK е доминиращ състезателен автомобил в своя период и символизира всичко чудесно и ужасяващо в състезанията на първите шумни 20 години на 20и век. SSK  е бил брутален, каран от мъже с характер, на които останалите мъже завиждат, а жените са загубвали съзнание по тях. Такава е легендата. Всичко започва през 1926 година, когато Mercedes ( тогава без Benz ) представя серията автомобили "К", задвижвани с нов, компресорен SOHC 6.3 литров, шестцилиндров двигател, проектиран от Ferdinand Porsche. Шасито е било ужасно, но двигателят е като динамит, а в края на 26та година е представен 6.8 литровия S. За 1928 година, Мерцедес Бенц представя 7.1 литровият, с 225 к.с. SS и SSK модели ( които по-късно се "напомпват" до 250 к.с.) и легендата започва да се създава.

Повечето състезания по това време, като Le Mans, са за отворени, четириместни туринг автомобили като SS. Grand Prix пък са били за по-малки, по-леки, двуместни като SSK ( "K" е за “kurz”, или къс ). Механично SSK е идентичен на SS автомобил, но с 48 сантиметра (19 инча), с място за двама души, резервоар, резервна гума и ...нищо повече. С други думи SSK е чист състезателен автомобил, докато SS е повече масово произвеждан автомобил. Половината от SSK са били активно състезаващи се, докато другите са ползвани по пътищата. Последните модели от серията са SSKL с 300 к.с. и олекотено шаси, пробивайки дупки навсякъде възможно, в опит за запазване на стария дизайн. Тези модели са били успешни през 1931 -ва, но им е трудно година след това, когато се появяват по-леки и подвижни коли като Alfa 8C 2300. Проблемите, с начина по който се извършва олекотяването на шасито води до много скъсани такива. В началото на 30те години, всички състезателни Мерцедес SSK модели са остарели и победени автомобили, като повечето от тях са разфасовани за части, докато друга част са експортирани за Аржентина, където след кратки състезания последват участта на европейските модели. Експертите са единодушни, че нито SSKL, нито SSK със сериозна състезателна история не са останали непокътнати.

Няколко десетилетия напред във времето, колекционирането на коли е не само модно, но и доходоносно занимание. С тази знакова кола на 20те, която виртуално не съществува, но е извънредно желана, започва гаражната индустрия за създаване на SSK от всяка част, върху която хората могат да сложат лакомите си ръце. Тъй като механиката е същата като по-често срещаните модели Мерцедес S и Мерцедес SS, не е трудно да се скъси рамата, да се направи каросерията и ... да се изобрети история. Това е продиктувано и от предположението ( по-късно опровергано ), че фабриката всъщност е скъсявала няколко рами на легитимните Мерцедес SSK. Поради факта, че намирането на заварки е лесно установимо при внимателно инспектиране и рентген, следващата стъпка на реставраторите е конструирането на серия от "резервни, заместителни" рами ( познати като “Thyssen”). Дори и почти перфектни, модерната стомана позволява тези парчета да са забележими и доловими. Върхът на измамата е постигнат, когато една (или повече? ) рама на Мерцедес SSK е направена от стомана от изваден потънал кораб в Балтийско море, за да се постигне коректната й възраст. Това всичко означава, че репутацията на този спортен автомобил е разредена от комбинацията от коли, направени с някои оригинални части от по-малко важните Мерцедес S и SS модели и доста сполучливи фалшификати, които трудно могат да предизвикат съмнение.

Mercedes SSK двигателТака или иначе се виждат цени от 350 000 долара до астрономически цифри. Днес има 4, може би 5 екземпляра на Мерцедес SSK, като само един или два са перфектни. Колата на снимката е една от петте, но не най-добрата. Има оригинална каросерия, но от английски майстор, а не от фабриката, което е минус за нея. Произходът й е известен от нова и никога не е била реставрирана, така че всички части са оригинални, което е добре. Двигателят не е оригинален, което не е добре, но оригиналният е поставен в музеен експонат на Мерцедес. Като цяло - това е най-добрият Мерцедес SSK за продажба през последните 5 или повече години ( може би ще бъде и за още толкова). Добър, но ясно компромисен Мерцедес SSK е продаден за 3.2 милиона долара преди около година и слухът е, че собственикът на "най-добрия" SSK е отказал оферта от 10 милиона долара. Така че, тези 7.2 милиона, платени за този автомобил са точно по средата и дори да са огромна сума, дори за големите колекционери, най-вероятно ги заслужава.