Mercedes Nurburg

Mercedes-Benz Nürburg 460 (W08)
* Първата серия лек автомобил Mercedes-Benz с осем цилиндров редови двигател.
* Серийното производство продължава общо единадесет години.
Преценявайки периодът, това не е най-доброто време за премиера.
През октомври 1928 - само година преди началото на Великата депресия - Mercedes-Benz Nürburg 460 (W 08 серия - 80 к.с.) прави своя дебют на Парижкото автомобилно изложение. С добри пропорции и конструкция във всяко едно отношение , превозното средство е предназначено главно за по-заможните клиенти - може би не най-"подходящата" клиентска база като се има предвид обстоятелствата на деня. Но тогава винаги е имало алтернативна перспектива, макар и богатите да са загубили значителни суми пари на бурните международните пазари, много от тях успяват да управляват своите финанси и да спестят достатъчно за да си купят нова кола, като по този начин и показват състоянието си. Тогава, както и сега, Mercedes-Benz се смята за добра инвестиция, а за Мерцедес-Бенц историята има щастлив край, като за единадесет години производство 08 W се радва на голяма популярност в луксозния и престижен клас.

Nürburg, кaкто превозното средство става по-известнo, e последният стълб на новaтa cъвместна програма, след сливането на Daimler-Motoren-Gesellschaft и Benz & Cie, през 1926 г, за да се образува Daimler-Benz AG.
Този модел се счита за наследник на 15/70/100 к.с.-  шест цилиндров компресорен двигател и претърпява бързo развитие под ръководството на Фердинанд Порше. Други марки вече се радват на значителни успехи в луксозния сегмент превозно средство, не на последно място сред тях Horch 8, произведени от германската състезателка Horch, автомобил, разработен от не някой друг а от Пол Даймлер след kaто дружествотo Daimler-Motoren първоначално отхвърля неговия дизайн.

Nürburg е първият сериен модел от Mercedes-Benz с осем цилиндров двигател. Поради тази причина той често е сочен в някои публикации като Nürburg 8, а на корицата на ранни каталози е украсен със златна фигура 8 вградена във формата на ромб. Той е кръстен Nürburg не като намек за някои конкретни спортни умения, а по-скоро като почит към неговата надеждност - по време на изпитание за издръжливост на Nürburgring, изминава 20000 километра само за 13 дни и нощи.

Обновен вариант се появява на сцената още през 1929

Първите модели са изградени на високо-рамково шаси и Nürburg е с доста старомодeн и антикварен външен вид . Естествено скоро след дебюта му, моделът претърпявa цялостна преработка и е снабден с нискo рамково шаси - една от първите задачи на Hans Nibel, главният дизайнер на Daimler-Benz, който наследява Porsche на 1 януари 1929 г. По този начин, с много по –удовлетворяваща визия ,Nürburg” отново е представен в Париж през 1929. Автомобилът има по-издължен, по-елегантен вид и е поне равен на своите конкуренти по отношение на външния си вид.
Под капака има осем цилиндров , 4,6-литров редови двигател с мощност от 80 к.с. (59 кВт) в комбинация с четири-скоростна трансмисия. Поради голямото търсене през 1931 г.e създаден по-мощен вариант - 100 к.с. (74 кВт) от 4,9-литров двигател .Този модел не е официално достъпeн до появяването му като Nürburg 500-19/100k.c. Допълнителната и не малка цена от 2000 Райхски марки е не само за по-мощния двигател, а и за икономичната предавка или „overdrive”, включвана да намаля скоростта за всяка от четирите предни предавки, както по-високо качество и модерно технологичните Zeiss фарове. От септември 1932 „overdrive” е монтирана и на модела 460 срещу допълнителна цена от 1 400 Райхски марки.

Моделът 500 е произвеждан само като дълга база, затова се предлага и модел 460 – с 240 мм по-къс и с означение "К" ( не го бъркайте с "К" в името на по-късните компрсорни автомобили). По-късото шаси е и с 50 кг по -леко и с места за 4/5 човека , във версия седан, туриър с отворен покрив и кабриолет D. Ниско- рамковия вариант на модел460 K също все още може да се намери като специален модел, кабриолет “St. Moritz” C. Този модел придобива знаменитото си име в началото на 1930 година по време на зимните игри в Швейцария , регион Engardine, след като побеждава всички останали конкуренти в автомобилния конкурс.

Една специална версия на Nürburg 460 с късо шаси не се появява в никоя брошура или ценова листа: двуместен спортен роудстър, два броя от които са били използвани в автомобилни събития. В международно Алпийско Рали от 1929 г. Rudolf Caracciola и Ото Merz изминават разстояние от 2660 километра с тези необичайни спортни автомобили, както и завършват осем- часовото ADAC състезание на дълги разстояния за туристически автомобили без компресор на Nürburgring.

Голяма гама от купе варианти

Nürburg с дълго междуосие е достъпна като отворена туристическа кола и Pullman вариант, всяка с 6 или 7 места. В края на 1931 гамата от модели се допълва от 6/7-местен Кабриолет F. Той не е с каросерии от фабриката в Sindelfingen, а с изградени от външните фирми Neuß, Erdmann & Rossi, Voll & Ruhrbeck, Papler и Глейзър такива. Мерцедес каросериите за другите варианти са били произведени не само в завода в Манхайм ( произвел всички варианти на модела Nürburg), но също и в Sindelfingen. За шепа ВИП клиенти, като например папа Пиус XI, Nürburg е оборудван с карoсерия Pullman. Както обичайно за Мерцедес, клиентите могат да закупят само шаси и двигател с цел поръчкова каросерия от друга фирма. За тази цел шаситата са достъпни и в двата варианта. Много специална версия на Nürburg е построена през февруари 1931 - Pullman лимузина със специална защита, документирано в поредица от снимки.

Производство на Nürburg 460 приключва през декември 1933. През февруари 1934 г. моделът Nürburg 500 е преименуван на 500. Това довежда до известно объркване, тъй като само месец по-късно е представен "Компресор 500", по-добре познат днес като 500К. С цел да се прави разлика между двете превозни средства, компанията представя наименованията 500 N и 500К.

Техническите разлики между 500 и 500 N са незначителни. Скромни са и промените по каросерията, започнати по време на последната година от производството на Nürburg 500. Иновация която трябва да се отбележи, макар и все още сравнително дискретна, е леко наклонената клиновидна форма на радиаторната решетка, която в 500 N заменя плоската такава на своя предшественик. Вече и фабричната каросерия се отличава с леко наклонените предни стъкла, преди това „запазена марка” за кабриолет St. Moritz и при каросериите на външни фирми. През лятото на 1935 се представя подобрен дизайн на модела с по-изразен наклон на предното стъкло и предната радиаторна решетка. В средата на 1936 е представена нова техническа модификация - компресирането е увеличено, за да увеличи мощността на двигателя до 110 к.с. (81kW). По време на целия производствен период, 500 е достъпен като Pullman, както и като открита туристическа кола. Първоначално също достъпни, Кабриолет C, D и F модели са преустановени един по един в началото на 1937, 1938 и 1939 година.

Когато последните седем екземпляра от серията W 08 напускат производствената линия през октомври 1939 година, те отбелязват в много отношения един значителен повратен момент. След единадесет години производство, това е края на най-дългия производствен период за една серия автомобил, построена от Daimler-Benz по време на предвоения период.
Последният произведен модел, 500N, е :
-последния лек Mercedes-Benz автомобил, оборудван с неподвижна ос.
-последният автомобил в света снабден с колело с дървена- спица.
-500 N слага края на историческото производство на леки автомобили във фабриката на Daimler-Benz в Манхаим.
Като цяло:
-1 385 екземпляра на модели Nürburg 460 и 460 K с високо- рамково шаси са произведени от 1928 до 1929 година
-1 508 автомобила с ниско- рамкови шасита между 1929 и 1933.
-Между 1931 и 1939 година са произведени общо 931 автомобила модел Nürburg 500 и Nürburg 500N.
-Общо 3 824 произведени автомобила - впечатляващо постижение за всеки сериен модел в луксозния клас по онова време. Превод: Надя Владимирова Редакция: Мерцедес-България Разгледайте останалите снимки нa Mercedes Nurburg