Mercedes-Benz 500K

През март 1934 година, два нови и много различни модела Мерцедес са показани на Берлинското мотор шоу. Единият е 130, първият произведен Мерцедес със задно монтиран 4 цилиндров  1.3 литров двигател и 26 к.с. Другият е Мерцедес 500 К - внушителен и елегантен спортен автомобил с 8 цилиндров компресорен двигател от 5018 см3 и 160 к.с.

500 К е наследник на 380, представен само година по-рано, и потомък на извънредно силните компресорни S, SS, SSK и SSKL спортни коли - истински мускулни коли, както бихме ги нарекли днес.

Първият 500 К - "К" за компресор, за да се различава от седана 500 без компресор - е с дизайн на елегантна 2 или 4 местна спортна коа с роудстер или кабриолет каросерия, произведен във фабриката Sindelfingen. С този модел компанията слага край на шумните 20 и големите 4, имащи твърде твърди шасита и сковани ресьори. Новият компресорен Мерцедес се обръща към богатите купувачи и с неговата елегантност, по-лесно управление, и към повишения брой дамски шофьори. mercedes-benz-500-k - 04
Даймлер-Бенц полага основите на новия тип кола още през 1933 с представянето на 380 - първият спортен Мерцедес с чупещ аксел, със самостоятелно окачване на колелата и сензациония и първи в света преден мост с двойно свързан чупещ аксел в модела 170 от 1931.

В това нововъведение, положението на колелата, пружини и амортисьори са за първи път отделени един от друг, създававащи ново ниво на прецизност и праволинейна стабилност. В своята същност, предният мост, монтиран като задния с пружини, остава дизайнерски същия както генерации от автомобили в света до сега. Жадните за мощност клиенти са виновни за замяната на 380, а не неговият 140 к.с. компресорен двигател. Новият модел има 160 к.с. с включен компресор, а без него 100 к.с. при 3400 оборота. В зависимост от качеството на горивото, компресията варира между 5.5:1 и 6.5:1. Горивото се разпределя към цилиндрите от двойни изправени карбуратори. Шофьорът включва двойната турбина Roots на компресора като натисне педала на газта да възможно най- ниската точка ( познато като кик даун при автоматичните скорости).

mercedes-benz-500-k - 03С изключение на първа предавка, и двете други скоростни кутии - 4 степенната стандартна и 5mercedes-benz-500-k - 01 степенната опция, останалите са синхронизирани. Колелата са със спици, което ги прави както елегантни, така и здрави. Всички тези подробности позволяват на автомобила да развие максимална скорост от 160 км/ч - мечта за състезателните автомобили от този период. Естествено има и недостатък - консумацията на гориво е между 27 и 30 литра на всеки 100 километра, затова и резервоарът е с вместимост от 100 литра.
За да посрещне индивидуалните желания на клиентите, 3 шаси варианта са на разположение за 500 К - две дълги 3290мм междуосие  и една къса  2980 мм.

Дългият вариант, така нареченото нормално шаси с радиатор директно над предния мост, служи като гръбнак на 4 местния кабриолет "В" ( с 4 странички прозореца ) и "С" ( с два странични прозореца ) и на по-късен етап също за туринг колите и седани.

Роудстерите - двуместният кабриолет "А" ( с 2 странични прозореца ) и ултра модерният, аеродинамичен Motorway Courier, първият автомобил с заоблени странични стъкла и класифициран като спортен седан от производителя, са монтирани на шасито по начин, че радиатор, двигател, кабина и задните модули са изместени със 185 милиметра назад от предния мост. Тази конфигурация е породена от духът на епохата, малък трик, създаващ визуална импресия за дълга предна част, подчертаваща спортния нрав на автомобила.

Най-очарователният модел от серията е двуместния 500 К - специален роудстер показан през 1936 година - майсторство по отношение на стил, с неподражаеми силни и елегантни линии. Той е изпълвал минувачите с ентусиазъм със своя дух и перфектен дизайн. Цената му - 28 000 райхски марки е с около 6000 повече от средната за "по-обикновените" 500 модели, като за тази цена е било възможно да се купи много добре обзаведена къща.

Късата база обикновено се използва само няколко за двуместни автомобила със специални каросерии. На тези модели радиаторът е назад от предния аксел и обозначението им е 500 К спорт роудстер, спорт кабриолет и спорт купе.

mercedes-benz-500-k - 02Шасито на 500 К е допълнено и с винтов вал за управление, модернизиран от предшественика 380; нови двойни предни носачи с ресор отпред и двойно захванат чупещ аксел, с двойни ресори и допълнително напречно балансиращ такъв отзад. Вакумно усилващият спирачен апарат, действа хидравлично на всички 4 колела, а механичната паркинг спирачка - само на задните. Шасито тежи 1700 килограма, а цялата кола 2300, като разрешеното максимално тегло е 2700 килограма.

Без значение коя версия на 500 К да се погледне, елегантността на каросерията праща хората в захлас, дори и днес. На всеки един брой от тях е давана индивидуалност от находчивите дизайнери в Sindelfingen. Много малко клиенти са поискали независими каросерии ( от други фирми ) за своите желания - шасито се е предлагало като отделна част, специално след като фабриката процъфтява, изпълнявайки специалните желания на клиентите, например индивидуални калници и брони, заден дизайн и други. За две години са произведени 342 броя от 500 К.

Като отговор на неутолимата жажда за постижения от страна на заможните клиенти от целия свят, 500 К е заменен през 1936 година от 540 К с компресорен двигател и 180 к.с. Този модел е продаден на 319 ентусиасти.

Историята на компресорните двигатели на Мерцедес започва от преди Втората Световна Война и имат корен в производството на двигатели за самолети. Daimler-Motoren-Gesellschaft представя механични въздушни компресори, които "хранят" двигателят и компенсират за губата на мощност на големи височини и така осигуряват стабилно представяне.

Първите Мерцедес модели с компресор са изложени на Берлинското автомобилно изложение през 1921 година - между велосипеди с помощни двигатели и мини автомобили. Те карат автомобилните експерти да трепнат. С компресор, или както са го наричали още усилвател на двигателя, Мерцедес се представя от 1926 година, изстрелвайки го на предни позиции както при леките пътнически, така и при спортните и състезателните автомобили.
Период на производство 1936-40
Произведени  419
Цена нов $7,500
Днешна оценка при търг  $550,000-$3 660,000
Алтернативи 1932 Horch 670 V12 Cabriolet,1930 Hispano Suiza H6B, 1938 Maybach SW38